News

Curtea Constituțională, undă verde pentru dezincriminarea faptelor de corupție!

05.06.2019 | 17:00
Curtea Constitutionala unda verde pentru dezincriminarea faptelor de coruptie
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a dat undă verde pentru dezincriminarea faptelor de corupție! Forul a respins cu o majoritate de 5 la 4, sesizarea opoziției privind legea 78/2000, în sensul dezincriminării faptelor de corupţie în cazul în care acestea sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale.

Curtea Constituțională, undă verde pentru dezincriminarea faptelor de corupție!

Grupurile deputaţilor PNL şi USR au fost cele care au depus o sesizare la CCR cu privire la modificarea Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Partidele de Opoziţie au motivat că actul normativ încalcă Legea fundamentală. „Constatăm că, în procedura de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie (PLx nr.340/2018), ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.584/25.09.2018,

ADVERTISEMENT

Parlamentul României a ignorat considerente cu caracter general din decizia precitată, fapt care afectează, din perspectivă constituţională, conţinutul articolului unic în forma adoptată după reexaminare”, arată sesizarea PNL şi USR. CCR a reţinut într-o decizie anterioară că textul de lege în vigoare respectă obligaţiile internaţionale asumate de statul român. „Prin urmare, din cele de mai sus, rezultă că marja de apreciere a legiuitorului este una redusă atunci când în discuţie sunt infracţiunile de corupţie sau asimilate acestora, astfel încât controlul Curţii Constituţionale este unul strict”, se arată în decizia CCR invocată în obiecţia de neconstituţionalitate a partidelor de Opoziţie.

Curtea Constituțională, undă verde pentru dezincriminarea faptelor de corupție! CCR
5 judecători au votat pentru respingerea sesizării Opoziției. Sursă foto CCR

Ce au motivat judecătorii Curții

Judecătorii Curţii nu au ezitat și au argumentat în decizia invocată de Opoziție că „legiuitorul nu are competenţa de a limita sfera de cuprindere a infracţiunii analizate doar în funcţie de natura materială a folosului obţinut, în condiţiile în care intensitatea lezării relaţiilor sociale ocrotite este aceeaşi, indiferent că folosul obţinut este unul patrimonial sau nepatrimonial”. Sesizarea mai arată că infracţiunea descrisă la art.12 din Legea nr.78/2000, forma în vigoare, se săvârşeşte în patru modalităţi alternative, „ataşate scopului constând în obţinerea, direct sau indirect, a anumitor foloase necuvenite:

ADVERTISEMENT

1) operaţiuni financiare săvârşite ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană; 2) încheierea unor tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; 3) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; 4) permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii”.

Tags: