Fotbal intern

Culisele unui mega transfer! OFERTA pentru Gardoş!

Ieşirea surprinzătoare a lui Florin Gardoş de pe un teren obscur din Anglia, în prima repriză a amicalului cu Oldham (cîştigat de stelişti cu 4-1), a adus gheaţă în inimile staff-ului...
15.07.2014 | 17:50
Culisele unui mega transfer OFERTA pentru Gardos
ADVERTISEMENT

Ieşirea surprinzătoare a lui Florin Gardoş de pe un teren obscur din Anglia, în prima repriză a amicalului cu Oldham (cîştigat de stelişti cu 4-1), a adus gheaţă în inimile staff-ului medical al Stelei, a apropiaţilor lui Gigi Becali, dar mai ales a jucătorului, care speră în continuare la un transfer la una dintre echipele cu care a negociat.

Miza materială: 6 milioane pentru Steaua şi 800.000 euro anual pentru jucător! Miza profesională – nemărginită -, mai ales în momentul primului verdict al medicilor: suspect de ruptură musculară, problemă pe care destinul o pedepseşte cu o absenţă de cîteva săptămîni, iar fragilitatea rămîne pe viaţă. Culisele motivelor care au dus la această situaţie a lui Gardoş sînt prezentate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

P: Pariaza cu cei mai buni! BONUS de 150 RON la înregistrare!

„Şi totuşi, de ce?”

Pentru oamenii de afaceri, povestea este despre cum poţi rata o sumă de bani care să îţi aducă liniştea pentru ani întregi şi întreţinerea celei mai profitabile afaceri. Pentru fani, totul este despre modul în care îţi poţi pierde un idol şi un motiv de mîndrie. Pentru fotbalul românesc, este vorba despre cum poţi pierde o speranţă şi un potenţial model pentru tineri. Pentru Gardoş, tot ceea ce s-a întîmplat în ultima perioadă ţine de nerespectarea promisiunilor, de nepăsarea conducerii faţă de dorinţele sale şi despre un vis ruinat. „Şi totuşi, de ce?”, poate fi auzit fundaşul întrebînd. Cînd în jur, cînd pe sine.

Cum a început povestea

În 2010, la doar 22 de ani, fotbalistul cu vise de pompier în copilărie prindea transferul vieţii, ajungînd de la o echipă de periferie, Concordia Chiajna, la cea mai titrată formaţie din România, Steaua. Transferat pentru 150.000 euro, drumul lui Gardoş spre cele zece milioane de euro actuale cerute de conducerea Stelei a fost anevoios. Cu apariţii sporadice în garnitura de start, fundaşul s-a văzut nevoit să rămînă în umbra lui Lukacs Szukala şi a lui Vlad Chiricheş. Dezamăgit şi supărat din cauza statutului său, Gardoş cunoaşte primul derapaj din viaţa de sportiv, producînd un accident minor într-un fast-food din Capitală, într-o dimineaţă, în jurul orei 6:00. Pagubele, din fericire, doar materiale. Din nou din fericire, de aici începe ascensiunea tînărului sătmărean.

ADVERTISEMENT

Plecarea lui Chiricheş, explozia lui Gardoş

Lăudat pentru evoluţiile în tricoul Stelei, chiar dacă erau mai rare, în esenţă Gardoş rămînînd doar rezerva cea mai apreciată, sătmăreanul s-a descătuşat fotbalistic după transferul lui Vlad Chiricheş la Tottenham. Ca o confirmare a faptelor, readucem în prim plan o declaraţie a sa după meciul cu Legia Varşovia, ultimul pentru Chiricheş la Steaua, moment în care cota fundaşului din Satu Mare era de doar 1,7 milioane euro. „Plecarea lui Chiri reprezintă o mare oportunitate pentru mine. Mi-am dorit tot timpul să joc, cînd am intrat pe teren am încercat mereu să evoluez cît mai bine. Cîteodată poate am reuşit, cîteodată poate nu, dar acum sper să profit de această şansă şi să rămîn titular incontestabil”. Ceea ce s-a întîmplat! Iar de aici pînă la ofertele de milioane de euro nu a mai fost decît un pas. Însă precum o sabie cu două tăişuri, au intervenit şi frustrările acumulate de ofertele venite pe adresa Stelei şi refuzate de Gigi Becali…

Primele refuzate: Trabzon şi Dortmund

Încrederea dobîndită de titularizarea sa îi creşte cota rapid, iar adversarii îi apreciază evoluţiile şi îl evaluează pornind de la milioane. Asta o face şi Gigi Becali, care decide să refuze primele oferte concrete pentru jucătorul luat cu 150.000 euro. Prima e Trabzonspor, care pune pe masă două milioane euro, dar latifundiarul cu Maybach spune „pas”. La fel păţesc şi oficialii Borussiei Dortmund, campioană a Germaniei în urmă cu doi ani, care mai adaugă două milioane peste turci. Degeaba! Gigi e de neclătinat! Doar moralul lui Gardoş se clatină, însă vîrsta şi foamea de trofee îi potolesc gîndurile de plecare. Doar momentan pentru că vine punctul culminant şi oferta care l-a făcut pe jucătorul, acum în vîrstă de 26 ani, să se antreneze superficial şi să ajungă la un pas de ruptură musculară. Dinamo Kiev oferă 4,5 milioane Stelei şi, la prima strigare, 600.000 euro salariu anual fundaşului central!

ADVERTISEMENT

„Fuga” de Steaua: vacanţă cu iubita sau negocieri secrete?

Venită prin intermediul unui impresar cu origini ruse, oferta lui Dinamo Kiev deschide o licitaţie la care participă Metalist Harkov şi Dinamo Moscova, iar suma de transfer creşte de la 4,5 milioane euro pînă la şase milioane. Cîştig de cauză are Dinamo Kiev, care este de acord să renegocieze contractul cu Gardoş, jucătorul fiind nemulţumit de cei 600.000 euro oferiţi, în comparaţie cu cele şase pe care urma să le primească Steaua. „Mulţi dintre noi ştiau că Florin este la Paris cu iubita, aşa ne anunţase, dar s-a aflat că de fapt fusese la negocieri cu oficialii lui Dinamo Kiev. Că s-o fi dus la Paris sau în alt oraş, asta e treaba lui, dar cert este că a venit vesel din scurta vacanţă, de cîteva zile, pe care şi-a luat-o după cantonamentul de la Saint-Vicent, din Italia”, rememorează colegii lui Gardoş. Rezultatele scurtei vacanţe şi a zîmbetului sînt dezvăluite în culise, Gardoş reuşind să îi convingă pe ucraineni să îi acorde 800.000 euro net pe an. Totul era stabilit şi bagajele făcute!

Intervenţia de la Poarta Albă: Gardoş, distrus de 500.000 euro!

Doar că, între timp, pe axa Dinamo Kiev – Gigi Becali, ceva s-a rupt! Latifundiarul din Pipera trimite ordine către oamenii de încredere că orice negociere este sistată, iar şansele ca Florin Gardoş să mai plece sînt aproape nule. „De acum, să rămînă concentrat pe ce are de făcut la Steaua! Nu mai pleacă la Dinamo Kiev”, este anunţul sec al patronului stelist. Motivul, dezvăluit de colaboratorii lui Gigi, este de neînţeles în condiţiile în care steliştii spun că nu au bani de transferuri. „Ucrainenii spuneau că oferă şase milioane euro dacă Gardoş nu joacă cu Stromsgodset în preliminariile Ligii Campionilor, însă Gigi a spus că nu a înţeles că există această notă în contract. Mai mult, impresarii au cerut un comision de aproximativ 500.000, moment care a dus la o ruptură ce pare definitivă”, au încheiat apropiaţii lui Becali. „Acum cîteva luni, nea Gigi îmi spunea că am liber să plec pentru că am patru ani aici! Din cîte se pare, voi mai rămîne aici. Aveam mari speranţe în acest transfer”, a fost confesiunea, în linii mari, a fundaşului către prieteni. Iar dezamăgirea creată de ratarea unui nou transfer l-a făcut pe Florin Gardoş, aflat în recuperare după leziunea musculară suferită înaintea finalei de Cupă cu Astra, să nu trateze perioada de refacere corect şi concentrat. Urmarea? O nouă pauză şi teama întregului staff că problemele se pot agrava pentru jucătorul în cauză.

ADVERTISEMENT

Fără transfer şi fără banderolă. Doar cu probleme medicale

Înainte de ofertele ucrainenilor, Florin Gardoş recunoştea public dorinţa de a purta banderola de căpitan a Stelei, mai ales că plecarea lui Cristian Tănase părea iminentă. În vestiar se vorbea şi de alegeri democratice cu trei candidaţi: Gardoş, Alexandru Chipciu şi Lucian Sănmărtean. Însă timpul s-a scurs, iar plecarea lui Cristian Tănase în străinătate pare o utopie în acest moment. „De ce să mint? Mi-aş dori să fiu căpitanul echipei! Mă simt pregătit pentru acest rol. Mai ales că am şi vechime”, îşi dezvăluia Gardoş intenţiile în timpul cantonamentului din Italia. Însă fundaşul a rămas fără transfer şi fără banderolă, în schimb trăind doar cu suspiciunea unei rupturi musculare. Asta la cîteva luni distanţă după ce suferise în acelaşi loc o altă leziune musculară…

„Lotul Stelei trebuia schimbat după sezonul competiţional precedent. Sînt mulţi jucători care trebuie să plece, sînt dornici să meargă în altă parte” (Laurenţiu Reghecampf, ex-antrenor Steaua)

4 trofee a cucerit Florin Gardoş la Steaua, două titluri, o Cupă a României şi o Supercupă

11 prezenţe în prima reprezentativă are fundaşul cotat la 10 milioane euro de Gigi Becali

ADVERTISEMENT
Tags: