News

Cutremur de 5.8 grade în Turcia. Seismul s-a produs în apropiere de Baklan

08.08.2019 | 15:23
Cutremur de 58 grade in Turcia Seismul sa produs in apropiere de Baklan

Un cutremur cu magnitudinea de 5.8 grade pe scara Richter s-a produs în urmă cu scurt timp la o distanță de 9 kilometri față de Provincia Denizli, vestul Turciei. Seismul s-a produs la o adâncime de 8 kilometri fiind urmat de încă unul de 3.2 grade pe scara Richter.

Cutremur în Turcia. Ce magnitudine a avut seismul

În urmă cu scurt timp s-a produs un seism de 5.8 grade pe scara Richter în Turcia, în partea de vest a țării. Cutremurul s-a produs la ora 14:25 în apropiere de Baklan, Provincia Denizli. Seismul a avut loc la o distanță de 223 km față de Izmir, 48 km față de Denizli și 6 km față de Baklan. Cutremurul a fost urmat de o replică cu o magnitudine de 3.2 grade pe scara Richter produs la o adâncime de 7 km. Momentan nu se cunosc detalii despre victime sau clădiri avariate.

În luna martie a acestui an Turcia a fost zguduită de un cutremur de 5.6 grade pe scara Richter care a produs mai multe avarii la clădiri și produsele din supermarketuri au căzut de pe rafturi. Seismul a fost urmat de două replici ambele având magnitudinea de 4 grade. Epicentrul cutremurului a fost localizat în provincia Denizli, în localitatea Acipayam.

Ce magnitudine a avut seismul
Seism cu magnitudinea de 5.8 grade în Turcia. Sursa foto: google.com

Turcia se află pe două falii. Cutremure dese

În Turcia cutremurele sunt frecvente pentru că țara se află pe două falii. Mișcările tectorice se produc din cauza faliilor Nord și Est Anatoliene. Ambele falii au lungi mari de circa 900 km.

Nordul-vestul Turciei a fost lovit de un cutremur de 7.4 grade pe scara Richter pe 17 august 1999. Seismul a dus la moartea a peste 17.000 de persoane și numeroase clădiri au fost avariate sau au căzut. Cutremurul de acum 20 de ani a fost urmat și de un tsunami de 2.52 metri înălțime care a distrus bazele navale din golful Izmit. În plus, seismul a provocat un incendiu de proporții după ce un turn al rafinăriei Tüpraș în care se aflau 700.000 de tone de petrol s-a prăbușit și a luat foc.