News

Cutremur în România, sâmbătă după-amiază! INFP, informații despre magnitudinea seismului

20.04.2019 | 16:14
Cutremur in Romania sambata dupaamiaza INFP informatii despre magnitudinea seismului

Un cutremur important ca magnitudine s-a produs sâmbătă după-amiază, în zona seismică Buzău. Reprezentanții INFP au publicat, la scurt timp, informații despre acest seism, pe pagina sa de internet. Acesta a avut loc la ora locală 14.22, la o adâncime de 133 de kilometri. Cutremurul a avut o magnitudine peste 3 grade pe scara Richetr, potrivit specialiștilor.

Cutremur puternic în România, sâmbătă după-amiază

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a adus la cunoștință populației că în după-amieza de sâmbătă, la ora 14.22, s-a produs un cutremur în zona seismică Buzău, cu o magnitudine de 3,5 grade pe scara Richter. Acesta s-a înregistrat la o adâncime de 133 de kilometri și s-a simțit în apropierea oraşelor Nehoiu (18 km), Covasna (40 km), Întorsura Buzăului (45 km), Mizil (54 km), Târgu Secuiesc (55 km).

Cel mai puternic resimțit în țara noastră, în ultimii ani, s-a produs în data de 28 octombrie 2018. Acesta a înregistrat o magnitudine de 5,8 pe scara Richeter și s-a simțit puternic și în Capitală. Atunci, mai mulți tineri care se aflau în Centrul Vechi s-au panicat, iar numeroase apeluri au fost înregistrate la numărul unic de urgență 112.

Cutremu în România în cursul zilei de sâmbătă, 20 aprilie
Cutremu în România în cursul zilei de sâmbătă, 20 aprilie

Cutremur la miezul nopții

Cutremur însemnat în România, în Buzău. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat un seism puternic. Acesta a indicat 2,3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 113 kilometri. Al doilea cutremur produs a fost la o adâncime de 140 de kilometri și a avut intensitatea de 2,3 grade pe scara Richter. Orașele din apropierea epicentrului au fost: Nehoiu (13km), Covasna (34km), Întorsura Buzăului (35km), Vălenii de Munte (48km), Târgu Secuiesc (50km).

„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri. Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile”, transmit specialiștii INFP, informează evz.ro.