News

Cutremur în Vrancea, noaptea trecută! A avut cea mai mare magnitudine din ultima vreme! Anunţul INFP

04.04.2019 | 08:50
Cutremur in Vrancea noaptea trecuta A avut cea mai mare magnitudine din ultima vreme Anuntul INFP

Un cutremur cu o magnitudine de 3.3 grade pe scara Richter s-a produs miercuri noaptea, transmite Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acesta este cel mai însemnat cutremur din ultima perioadă, din zona seismică Vrancea.

Unde s-a produs cutremurul din noaptea de 3 aprilie

Datele INFCDP arată că mișcarea tectonică a avut loc la 22:40, în județul Vrancea, la o adâncime de 122 de kilomteri. Cutremurul a avut loc în apopierede orașele Odobești (32 km), Panciu (37 km), Focșani (45 km), Râmnicu Sărat (48 km) și Onești (49 km).

Cel mai important cutremur înregistrat anul acesta pe teritoriul țării noastre rămâne cel din 9 ianuarie, cu o magnitudine estimată la 4.4 grade pe scara Richter. Cel mai puternic seism din ultima perioadă s-a produs pe 28 octombrie 2018, în județul Buzău și a fost estimat la 5,8 grade pe Richter.

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFCDP, spune că următorul cutremur mare din țara noastră va fi unul de adâncime.

Când s-ar putea produce următorul mare cutremur în România

În România, cutremurele sunt frecvente, zona Vrancea având o bogată activitate seismică. Din nefericire, multe clădiri sunt vulnerabile la o mișcare tectonică puternică, iar gândul unui cutremur cu efecte devastatoare cum a fost cel din martie 1977 le dă fiori românilor.

S-au făcut multe speculații privind iminența unui cutremur major, cu efecte distructive, însă nu se poate estima cu exactitate când se va produce. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFDP, a declarat, în urmă cu ceva vreme, că viitorul mare seism care se va produc în țara noastră va fi de mare adâncime, ceea ce ar reprezenta un noroc pentru România.

„(Cutremurul – n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, la un forum dedicat Zilei Mondiale a Pământului.