News

Cutremur neobişnuit în România! Ce magnitudine a avut şi unde s-a simţit seismul

04.06.2019 | 10:59
Cutremur neobisnuit in Romania Ce magnitudine a avut si unde sa simtit seismul

Un cutremur neobișnuit s-a produs în România astăzi. Seismul a avut loc într-o zonă în care în mod obișnuit nu se înregistrează mișcări tectonice semnificative și este vorba despre județul Argeș. Cutremurul a avut magnitudinea de 2,3 grade pe scara Richter și este al doilea seism produs săptămâna aceasta.

Cutremur în județul Argeș: 2,3 pe scara Richter

Seismul a fost înregistrat în Argeș în jurul orei 02 și 13 minute la o adâncime de doar 2 kilometri. Chiar dacă majoritatea cutremurelor se produc în zona seismică Vrancea, în România există mai multe locuri unde pot avea loc seisme. Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în România s-a produs în anul 1802 și a avut în jur de 8,2 grade, în zona Vrancea.

Cutremurele din România pot fi polikinetice (adică produc unde de șoc pentru mai multe luni succesive), iar aici intră cutremurele din jurul Dunării ori cele pontice, adică au focarele paralele cu Marea Neagră. Există și cutremure care se pot produce din cauza activității vulcanice, zona Sălaj-Satu Mare fiind una care, în trecut, a existat activitate vulcanică, iar uneori se produc și aici cutremure de mici dimensiuni.

Tipuri de cutremure în România. Plus: de ce RO-ALERT nu ne va avertiza înainte de producerea unui seism

Avem și cutremurele monokinetice, adică pot avea sau nu replici mai mici sau mai mari ca magnitudine. Aici intră seismele care se produc în zonele cu relief înalte ori de-a lungul graniței dintre România și Bulgaria. În România, cetățenii sunt anunțați de producerea unui cutremur, dar nu înainte de declanșarea acestora.

Raed Arafat explică de ce sistemul RO-ALERT nu va atenționa românii înainte să se producă un cutremur: ”În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, conform digi24.ro.