News

„Am fi FRAIERI să nu ne calificăm. Acesta e avantajul”

* FANATIK  a analizat în detaliu naţionala  României şi Greciei înaintea meciului de baraj...
15.11.2013 | 13:42
Am fi FRAIERI sa nu ne calificam Acesta e avantajul

* FANATIK  a analizat în detaliu naţionala  României şi Greciei înaintea meciului de baraj

Dubla pentru mondialul brazilian, văzută de foştii selecţioneri

În perspectiva dublei decisive pentru calificarea la Cupa Mondială din 2014, Grecia – România, FANATIK a stat de vorbă cu patru foşti selecţioneri ai naţionalei noastre. Ei au răspuns la un chestionar format din patru întrebări pe care le puteţi vedea alături. Există optimism, există speranţă, dar sînt încă destule amănunte care ne creează fiori.

1. Care sînt punctele tari ale celor două naţionale, Grecia şi România?

2. Cît de mult contează lipsa lui Chiricheş şi probabila absenţă a lui Tătăruşanu? Pe cine vedeţi în locul lor?

3. Este un avantaj că jucăm returul la Bucureşti, în condiţiile în care Grecia a obţinut calificarea la ultimul Mondial după 0-0 acasă cu Ucraina şi 1-0 în deplasare, tot la baraj?

4. Ce ar reprezenta pentru Romînia participarea la Mondial? Ratarea calificării ar fi un dezastru?

Anghel Iordănescu: „Am fi fraieri să nu ne calificăm!”

1. Ei îşi propun să nu primească gol şi punctele forte cred că sînt fazele fixe. Grupul echipei noastre naţionale este punctul nostru cel mai puternic. Echipa naţională are şansa de a juca returul la Bucureşti şi este un amănunt foarte important.

2. Nu are importanţă cine va juca, important este ca fotbaliştii să fie concentraţi cînd vor intra pe teren.

3. Principalul avantaj al nostru e altul, că fotbalul românesc are mai mare valoare decît cel grecesc. Avem un nucleu de jucători buni, sînt tehnici, inventivi, avem şi avantajul că Grecia este extrem de accesibilă şi înscrie goluri foarte greu.

4. Sînt convins că echipa noastră naţională se va califica, pentru că are valoare. Nu văd alt deznodămînt. Am fi fraieri să nu ne calificăm!

83 de partide a stat pe banca echipei naţionale a României Anghel Iordănescu

ANTRENAMENT NATIONALA

Emeric Ienei: „Avem un public care va reacţiona negativ la un eşec în Grecia”

1. Echipa Romîniei este mai tehnică, iar cea a Greciei mai puternică şi mai experimentată. Grecii sînt atenţi să nu primească gol şi să marcheze pe contraatac. În plus, au şi publicul de partea lor. Noi trebuie să atacăm cu mare grijă şi trebuie să stăm mai mult în terenul advers. Din punct de vedere al spectatorilor, noi avem un public care va reacţiona negativ dacă vom înregistra o înfrîngere în Grecia sau dacă jucăm slab acasă.

2. Este o pierdere absenţa lui Chiricheş, dar poate fi şi o şansă pentru Gardoş. Eu cred că el este mai potrivit pentru meciul de la Atena, pentru că grecii vor ataca şi vor trimite multe centrări din benzi, iar Gardoş, fiind înalt, se poate afirma. La fel, Tătăruşanu este o pierdere, dar Romînia are doi portari care se pot bate oricînd pentru un post de titular. Va fi greu pentru Piţurcă de ales.

3. Nu cred că Grecia poate repeta barajul cu Ucraina. Nici un meci nu se aseamănă cu altul. Eu cred că Romînia poate să rezolve tactic calificarea. Sînt 50 la sută şanse ca Romînia să se califice, chiar şi în ciuda acestor absenţe.

4. Toată lumea aşteaptă ca Romînia să se califice, dar obiectivul lui Piţurcă este Campionatul European din 2016. Dar Piţi este extraordinar de ambiţios şi vrea să se califice acum. Cred că are puterea psihică să îi facă pe jucători să joace aşa cum vrea el. Dacă nu ne calificăm, va fi o tristeţe generală. În 1990, cînd eram eu antrenor la naţională, calificarea la Campionatul Mondial din Italia a generat o serie de transferuri ale fotbaliştilor romîni în străinătate. Aşa s-ar putea întîmpla şi acum.

51 de partide a stat pe banca echipei naţionale a României Emerich Ienei

emerich ienei 5902

 Cornel Dinu: „Aş începe cu doi atacanţi de forţă, Marica şi Niculae”

1. Atuul nostru este că sîntem mai rapizi decît grecii, putem avea posesia în jumătatea adversă. Pentru acest lucru eu aş începe cu doi atacanţi de forţă, Marius Niculae şi Marica. Ei se cunosc bine şi le pot tăia grecilor atacurile încă din jumătatea lor. Pe de altă parte, Grecia are un trio ofensiv letal Salpingidis-Mitroglou-Samaras, iar prezenţa lui Karagounis în primul 11 este foarte importantă pentru ei, fiindcă este un continuator al realismului defensiv din 2004, care i-a ajutat de atunci să aibă rezultate remarcabile.

2. La cît noroc avem nici nu mai contează cine va juca în locurile lui Chiricheş şi Tătăruşanu. La acest nivel totuşi, e important ca din primul 11, măcar nouă jucători să fie la superlativ în ceea ce priveşte ordinea tactică şi dăruirea. Avem încă deficienţe importante. Gardoş ar trebui să intre în locul lui Chiricheş, deşi el n-a jucat prea des împreună cu Goian şi ar putea fi puşi în reală dificultate de Mitroglou.

3. Sîntem avantajaţi că evoluăm în retur acasă, dar după opinia mea este foarte important să marcăm la Pireu. În primul rînd trebuie să atacăm, fiindcă acea tripletă ofensivă despre care vorbeam ne poate periclita poarta foarte uşor în cazul în care abordăm o tactică defensivă. Iar dacă reuşim să marcăm acolo, nu cred că vom avea probleme prea mari la Bucureşti.

4. Nu mă pot gîndi decît la faptul că ne calificăm. Totul este de partea noastră, mai ales tradiţia şi statistica. Avem 17 victorii de-a lungul istoriei, iar ei nici un succes în meciurile oficiale. Ei au şi o medie de vîrstă înaintată, de 29 de ani, aşa că am toate motivele să fiu optimist.

13 partide a stat pe banca echipei naţionale a României Cornel Dinu

cornel dinu_1742858

Mircea Rădulescu: „Dacă le vom da gol, va fi o mare lovitură!”

1. Se întîlnesc două formaţii cu destule deosebiri. Nu prea ne asemănăm cu ei. E greu de pronosticat ce vor face grecii după ultimele întîlniri. Ei fie pierd cu 1-0, fie cîştigă cu acelaşi scor. Sînt pragmatici şi reprezintă o continuare a tradiţiei lui Otto Rehhagel. Acesta a considerat că nu are fotbalişti de superclasă şi a găsit o soluţie de a face o echipă de mare valoare din fotbalişti normali. S-a inspirat din şcoala italiană, cu acel catenaccio, şi şi-a propus să joace pe contraatac. Fernando Santos este un continuator al lui Rehhagel. Atuul lor este acest joc pragmatic care pleacă de la ideea principală de a nu primi gol. Au o organizare densă, cu dublaj şi în momentul cînd deposedează lansează contraatacuri. Trebuie să fim atenţi la aceste lucruri.

În privinţa Romîniei, Piţurcă a zis că şi-ar dori ca echipa naţională să semene cu Juventus din ultima etapă din Italia cînd a învins cu 3-0 Napoli. El va adopta un joc extrem de prudent. Ambele echipe se vor concentra să nu primească gol. Jucătorii noştri fiind latini, cred că vor fi perioade din meci cînd vom ieşi la joc şi vom încerca să marcăm. Marica, Torje si Raţ sînt fotbalişti care ne fac să credem că pot marca pe contraatac. Dacă le vom da gol, atunci le vom da şi o lovitură grea. Cred că am putea pleca de la Atena cu 1-0 sau 2-1. Dacă se va marca, va conta mult minutul. Dacă se dă gol în prima jumătate de oră, datele problemei se vor schimba.

2. Eu fac parte dintre tehnicienii care spun că fotbaliştii de certă valoare nu pot fi înlocuiţi. Acest lucru contează mult, iar Chiricheş sau Tătăruşanu nu pot fi substituiţi de fotbaliştii care vin din urmă. Absenţa lor va fi măsurată prin rezultatul final.

3. Nu este imposibil ca Grecia să repete istoria barajului cu Ucraina. Dacă vom face 0-0, atunci cred că Piţurcă ar trebui să analizeze meciul dintre Ucraina şi Grecia.

4. Fotbalul romînesc ar exploda la modul pozitiv. Ar ridica mult cota naţionalei şi a fiecărui jucător în parte. Romînia la un Campionat Mondial ar fi din nou o ţară care va deveni o piaţă plină pentru cluburile din Europa sau Asia. Odată cu Generaţia de Aur, mie mi s-a propus să popularizăm şcoala noastră de fotbal în Egipt pentru că eram consideraţi brazilienii Europei. În plus, în fotbalul romînesc vor veni mai mulţi patroni care să bage bani în fotbal. În cazul unei necalificări, se va spune ca primă afirmaţie că obiectivul nostru este calificarea la Campionatul European din 2016 şi că este o perioadă de trecere.

12 partide a stat pe banca echipei naţionale a României Mircea Rădulescu

 

mircea radulescu