Interviu

„Dică știa în ce se bagă la Steaua! Fără autoritate, ești zero!”

05.06.2018 | 18:23
Dica stia in ce se baga la Steaua Fara autoritate esti zero

Dan Alexa, interviu exploziv despre FCSB! Fostul jucător de la Dinamo și Rapid și antrenorul care a reușit o promovare spectaculoasă în Liga 1 cu Dunărea Călărași a vorbit despre situația grea prin care trece Nicolae Dică la FCSB și relația acestuia cu patronul Gigi Becali!

Care sunt motivele eșecului de la FCSB și cum ar fi trebuit gestionată relația cu Denis Alibec? Alexa oferă răspunsurile într-un interviu spectaculos acordat pentru FANATIK.RO.

Dan Petrescu a câștigat titlul și va pleca în China. A meritat să iasă campion?

Îl felicit pe Dan Petrescu, a meritat total titlul. Este antrenorul-locomotivă, care trage totul după el. A fost acuzat că echipa lui joacă urât, dar este un antrenor eficient, de rezultat. A evoluat perfect și este marele câștigător al acestui sezon, iar restul nu contează! Dacă va semna în China, probabil că financiar va avea un contract uriaș. Pleacă într-un moment extraordinar pentru el, și-a ales perfect când să facă acest pas. China este fabuloasă, este altă lume. Se investește foarte mult.

FCSB a avut cel mai bun lot, dar a pierdut în fața celor de la CFR!

Steaua a avut de departe cei mai buni fotbaliști, luați individual! Dar grupul aduce trofeele, nu doar individualitățile!

Pentru noi este FCSB, pentru tine este Steaua?

Pentru mine a fost, este și va fi Steaua! Așa am văzut-o mereu și nu or să se schimbe lucrurile acum!

“Lui Gigi îi place să se bage! Nu aș fi vrut să fiu în pielea lui Dică!”

Unde s-a făcut diferența în campionat?

Acolo, așa cum a spus și Gigi Becali, orice antrenor vine știe de ce vine. Dică știa unde vine! Lui Gigi îi place să se bage, să hotărască. Nu este normal, pentru că problema cea mai mare când ai acest gen de patron este că în momentul ăla, ca antrenor, îți pierzi respectul jucătorilor. Și, dacă vrei să iei o decizie, jucătorul nu te mai percepe ca pe un șef. Aceasta este marea problemă, nu că nu s-ar pricepe Gigi. Mie îmi pare rău de Dică, i-am zis și lui! Sunt convins că este un antrenor bun, de viitor, și că știe foarte mult fotbal. Nu aș fi vrut să fiu în pielea lui, chiar dacă Steaua este foarte greu de refuzat!

De ce a acceptat Dică oferta? Și de ce rămâne după un an slab?

Aici este de fapt discuția. Atunci când te ofertează Dinamo, Steaua, Rapid, granzii cum se spune, este foarte greu să spui nu! Poziția de antrenor la un asemenea club îți dă foarte multă greutate, foarte multă responsabilitate. Sunt avantaje foarte mari. Ai posibilitatea să faci un sezon bun și să îți faci un CV care să meargă foarte mult în viitor.

“S-a greșit strategia în Europa, apoi s-a întâmplat ceva cu Budescu!”

Putea să facă Dică lucruri mai bine la FCSB?

Dică a avut probleme pe tot parcursul anului. Cred că a făcut o greșeală de strategie în Europa League pentru că puteau câștiga grupa foarte ușor. Au avut trei meciuri, trei victorii și apoi Gigi Becali a încercat să îl resusciteze pe Alibec pentru a-l vinde și undeva și-a pierdut încrederea Gnohere! În ultimele etape, Gnohere a fost într-o eclipsă de formă și este de înțeles. Au depins foarte mult de Budescu… S-a întâmplat ceva cu Budescu, e clar că au fost niște probleme cu el, care pe final de sezon a jucat prost și asta s-a văzut în evoluțiile echipei!

Dan Alexa, interviu exploziv despre FCSB. “Nu aș putea lucra cu Gigi Becali, dar e foarte greu să refuzi Steaua!”

Ai putea să lucrezi cu un patron ca Gigi Becali?

Nu! Și nu e vorba de Gigi Becali, vorbim de orice patron care vrea să decidă el totul. Presiunea ca antrenor este foarte mare, dacă ai și presiunea patronului faci greșeli! E imposibil să fii perfect! Apoi, dacă nu pot să iau decizii, nu mă simt bine ca antrenor! Rezultatele bune nu mi le pot asuma, iar alea proaste sunt ale mele că așa este meseria.

La FCSB este acum patron în acte Vasile Geambazi. Te-ai vedea lucrând acolo dacă Gigi Becali s-ar retrage?

E foarte greu să refuzi granzii, dar eu sunt un fost jucător foarte iubit în Giulești, am respectul multor fani ai lui Dinamo… Nu aș vrea să pierd iubirea lor și de aceea mi-ar fi greu să accept o propunere de la Steaua!

“Alibec trebuie acceptat cum e! Dacă mi-ar răspunde impertinent, l-aș da afară imediat!”

Ai amintit de Alibec. Cum poate fi gestionat un fotbalist ca Alibec?
Cu un jucător capricios, ca Alibec, lucrurile sunt foarte simple. Dacă îl accepți pe Alibec, ori îl accepți așa cum e, ori nu îl iei! Eu l-aș accepta pentru că este un jucător de real talent și cred că te poți înțelege cu el. Trebuie să îi trasezi niște reguli minime, dar eu l-aș lua pe Alibec la orice echipă din Liga 1.

Între Dică și Alibec au existat mai multe conflicte. Poate un antrenor să treacă peste astfel de incidente?
Dacă mi-ar răspunde jucătorul într-un mod impertinent, în fața grupului, cu siguranță l-aș da afară! Asta nu există! Dacă ar greși în viață sau că mai fumează o țigară, astea sunt situații, și cred că oricine merită o a doua șansă! Dacă se accentuează, însă, e clar că nu există respect!

Cât de important este acest aspect?
Eu la asta țin foarte mult! În momentul în care un fotbalist, indiferent de nume, îți răspunde în fața echipei, riști foarte mult! Riști să îți pierzi autoritatea și, în filosofia mea, dacă ți-ai pierdut autoritatea, ca antrenor ești zero! E foarte greu să mai motivezi echipa în momentele grele. Eu cred că jucătorul trebuie să știe cine e șeful. E drept, ar trebui să nu ajungi într-o situație în care să ți se vorbească așa! Pentru asta trebuie să îi cunoști foarte bine, să știi să îi asculți.

În episoadele următoare puteți citi părerea lui Alexa despre promovarea istorică pentru Dunărea Călărași, despre situația de la Dinamo, despre revenirea lui Cristi Borcea în Ștefan cel Mare, despre transferul vieții ratat din cauza lăcomiei conducătorilor de club, despre negocierile fabuloase cu George Copos și despre motivul pentru care Ianis Hagi nu va ajunge niciodată la nivelul tatălui său.

Tags: