„E POSIBIL să revină COPOS! Doar trăim în ROM NIA!”

Daniel Pancu spune lucrurilor pe nume. Într-un interviu eveniment, acordat FANATIK, jucătorul dă cărţile pe faţă şi expune situaţia reală din Giuleşti.     ...
16.02.2014 | 00:02
E POSIBIL sa revina COPOS Doar traim in ROM NIA

Daniel Pancu spune lucrurilor pe nume. Într-un interviu eveniment, acordat FANATIK, jucătorul dă cărţile pe faţă şi expune situaţia reală din Giuleşti.     

Au salvat Cristescu şi Zamfir clubul, aşa cum susţin de fiecare dată cînd au ocazia?

– Deocamdată l-au preluat, nu l-au lăsat să moară, acum rămîne de văzut dacă îl vor salva. Au luat clubul de la Copos, acum datoria lor este să găsească un investitor, pentru că au recunoscut de la început că nu au bani să ţină o echipă precum Rapid. Ei caută de cinci, şase luni un om potent financiar, pînă la urmă sper să-l găsească.

“În doi, trei ani ne batem la titlu!”

Cu Copos ai mai vorbit? Îl vezi revenind la Rapid?
– Nu am mai vorbit, i-am dat un mesaj de Sărbători şi atît. El are alte probleme acum, dar, în viaţă, este posibil orice. Chiar să şi revină. Sîntem în România şi aici este posibil orice. Nu se ştie niciodată.

Peste cîţi ani crezi că se va bate Rapid la campionat?
– Dacă se rezolvă situaţia financiară, în doi, trei ani ne batem la titlu. Cu nişte achiziţii, cu suporterii de partea noastră, cu tradiţia, ne vom lupta fără probleme la campionat. Noi nu sîntem Sportul sau Progresul, două echipe cu tradiţie care au dispărut. Noi avem suporteri şi nu vom dispărea, chiar dacă acum sîntem într-un moment mai prost al istoriei. Cînd se vor rezolva problemele financiare, se va crea o emulaţie, un entuziasm şi vom reveni în vîrf.

Pe oricine a avut nevoie de bani, l-a împrumutat

Ai avut oferte din Liga I în ultimul an?
– Am avut unele discuţii, dar totul s-a întîmplat vara trecută. Acum, în iarnă, nu am discutat cu nimeni. Nu are rost să spun cine m-a dorit pentru că au fost simple discuţii, eu niciodată nu am avut de gînd să plec de la Rapid. Oamenilor cu care am vorbit le-am spus din start că joc numai la Rapid, indiferent de ligă. Visul meu este să mă retrag din Giuleşti.

Nu vă este greu să jucaţi fotbal în situaţia actuală? Înainte să plecaţi în Antalya, aţi refuzat să vă antrenaţi.
– Din păcate, regulamentele din România sînt împotriva jucătorilor. Dar era normal ca noi să ne facem simţiţi, să ştie toată lumea că nu muncim pe gratis la Rapid. Este foarte greu acum. Unii dintre colegii meu au rate la bănci, au apartamente care trebuie plătite… Este dificil să jucăm în astfel de condiţii. Dar noi am făcut-o foarte bine şi sîntem pe primul loc în liga secundă.

Cu cîţi bani ţi-ai ajutat colegii de la echipă?
– Nu vreau să vorbesc despre asemenea lucruri. Nu este stilul meu să dau nume. Oricine a avut nevoie de bani, l-am împrumutat! I-am ajutat pe toţi cu cea mai mare plăcere.

„Ioniţă nu a trădat, nu s-a dus la Steaua sau Dinamo”

A slăbit Rapid odată cu plecarea lui Ioniţă? O parte a fanilor l-a acuzat că a trădat clubul…
– Fiecare îşi alege viitorul. El ştie mai bine ce are de făcut, ce este mai bine pentru cariera lui, pentru familia lui. Eu, unul, am promis încă din 1996 că nu voi juca niciodată la Steaua sau Dinamo şi sînt foarte mîndru şi foarte fericit că m-am ţinut de această promisiune. Pînă la urmă, fanii îl critică degeaba pe Ioniţă. A plecat cumva la Steaua sau Dinamo? S-a dus la Astra, o echipă care l-a dorit enorm. Nu a trădat pe nimeni, să fim serioşi! S-au luat şi nişte bani pe el, bani care acum sînt folosiţi pentru plata salariilor. Plus că, dacă va demonstra că este un fotbalist bun în viitor, acest lucru poate deveni foarte profitabil pentru Rapid.

A dat interviuri şi în Turcia, în speranţa că vine cineva de acolo

Te-ai gîndit să devii unul dintre acţionarii clubului?
– Nu ştiu sub ce formă se vor pune acţiunile în vînzare, dar voi analiza situaţia pe viitor.

Cîţi bani ai luat de la club de cînd au venit Cristescu şi Zamfir?
– Am luat un salariu şi jumătate din sezonul trecut, iar anul ăsta chiar nu ştiu… Au fost vreo trei jumătăţi de salarii şi unul întreg. Asta este tot ce am cîştigat! Plus o primă de la barajul cu Concordia…

Ai afirmat în repetate rînduri că ai discutat cu mai mulţi oameni de afaceri să se implice la Rapid. De ce nu a venit nimeni?
– Am făcut mai multe apeluri, am dat interviuri şi prin Turcia, în speranţa că vine cineva de acolo… Dar degeaba! Nu vezi că nu a venit nimeni? Cristescu şi Zamfir sînt singurii care pot da explicaţii.

„Moment jenant? Am văzut pisica aia neagră la Berceni”

Cît a contat faptul că Viorel Moldovan a venit antrenor?
– Parcursul bun s-a datorat, în primul rînd, suporterilor. Vio a creat o adevărată familie, a reuşit să ne mobilizeze şi să jucăm fotbal din plăcere. Numai că nu se poate să facem asta la nesfîrşit, iar actualii conducători trebuie să înţeleagă asta.

Care a fost cel mai jenant moment din ultimele luni pe care l-ai trăit la Rapid?
– Faptul că am văzut pisica aia neagră la Berceni. Atît! În rest, problemele din club nu sînt numai la noi, ci peste tot.
Ce ai să le reproşezi şefilor?
– Oamenii s-au angajat la o treabă, au promis că vor găsi un investitor puternic şi aştept să se ţină de cuvînt.

„0-4, 0-5… ar trebui să ne îngrijoreze rezultatele astea”

Te îngrijorează faptul că Rapid nu s-a descurcat deloc în partidele amicale?
– Nu sînt de bun augur aceste rezultate, dar sîntem într-o perioadă de acumulări, antrenamentele au fost foarte grele, lotul nu este unul numeros, am avut multe accidentări… Dar nu avem voie să pierdem de o asemenea manieră… 0-5, 0-4… Asta nu sînt scoruri demne de o echipă ca Rapid. Ar trebui să ne îngrijoreze. Dar, dacă la echipă vor sosi jucătorii de care avem nevoie, vom promova de pe primul loc.

Nu va fi greu să vă luptaţi cu adversari care sînt plătiţi la zi?
– Toţi adversarii noştri sînt cu salariile la zi, joacă pe prime… Asta o ştie toată lumea! Dar noi sîntem pe primul loc şi nu-mi fac probleme că nu vom promova.

www.fanatik.ro

Regretă enorm că nu s-a dus la Şahtar Doneţk!

Care a fost perioada cea mai bună a carierei tale?
– Între 2000 şi 2005. Am jucat în Champions League, am cîştigat un campionat în străinătate. Am jucat bine şi la echipa naţională, dar am avut mare ghinion, am ratat turnee finale din cauza Sloveniei şi Danemarcei.

Care este cel mai mare regret al tău?
– Faptul că nu am fost prezent la nici un turneu final cu echipa naţională. Mi-am dorit foarte mult acest lucru, dar din păcate nu am reuşit. Cu toate că am avut viză pentru Campionatul Mondial din 1998 din Franţa, dar atunci s-a hotărît ca de la Rapid să meargă Dulca şi Marinescu, iar eu să rămîn acasă. De asemenea, am greşit enorm că nu m-am dus la Şahtar Doneţk cînd am avut ofertă. Dar a fost alegerea mea, ce mai pot face acum?

„Astra, Petrolul şi Steaua pornesc cu şanse egale”

Nu îţi este greu să te uiţi la meciurile din Liga I?
– Ne uităm, trecem prin momentul ăsta mai greu, dar abia aşteptăm să revenim acolo unde ne este locul. Îmi este dor de meciurile cu Steaua şi cu Dinamo. E o situaţie jenantă, dar să nu uităm că, din punct de vedere sportiv, meritam să fim în Liga I. Am fost retrogradaţi pe alte criterii, nu a fost normal aşa ceva.

Te-ai împăcat cu foştii colegi de la Beşiktaş?
– A fost o interpretare total greşită din partea ziaristului turc, dar apoi am oferit un interviu pe cameră, l-a văzut toată Turcia şi toţi şi-au dat seama că nu am greşit cu nimic. Nu sînt certat cu nimeni, nu am absolut nici o problemă cu vreun fost coleg. Toţi au înţeles că vorbele mi-au fost interpretate greşit.

Cum vezi lupta pentru campionat? Petrolul l-a luat pe Mutu, Steaua pe Sănmărtean…
– Astra, Steaua şi Petrolul pornesc cu şanse egale, dar cine va pierde puncte cu echipele mai slab cotate va ieşi din cursă. Cu Sănmărtean am avut o relaţie extraordinară cît am fost la Vaslui. Steaua a echilibrat foarte bine balanţa din punctul de vedere al achiziţiilor. Dar şi Petrolul s-a întărit, a adus doi jucători care vor fi titulari incontestabili, mă refer aici la Mutu şi Zicu. Iar Astra nu are presiune şi a preferat să aducă jucători tineri, de viitor şi, este posibil, să fie o forţă în Liga I pe viitor. Va fi o luptă foarte interesantă.

„Voi bea fără probleme un şpriţ cu Gabi”

Ai rezolvat problema cu Tamaş?
– Nu am fost niciodată certat cu Tamaş. Pînă la urmă, ce s-a întîmplat acolo, mie mi-a convenit. Puteau să se întîmple lucruri mult mai grave. Şi, chiar dacă am ieşit eu puţin mai şifonat, cu o julitură la nas, sînt mulţumit. Pentru că, repet, puteau să se întîmple lucruri mult mai grave şi aş fi regretat.

Ai discutat cu el după acel incident?
– Am vorbit a doua zi cu el, pleca la Cluj, i-am urat baftă, dar, din păcate, nu a avut. Dar acum este bine, s-a liniştit în Anglia şi abia aştept să mă întîlnesc din nou cu el. Nu am nici o problemă. Cu Gabi am rămas prieten. Fără nici un fel de probleme mă voi revedea cu el la un şpriţ.

„Nu doar Corona m-a dorit în ultima perioadă. Alte două cluburi importante din Liga I s-au interesat de serviciile mele”

„Am avut viză pentru Campionatul Mondial din 1998 din Franţa, dar atunci s-a hotărît ca de la Rapid să meargă Dulca şi Marinescu, iar eu să rămîn acasă”

www.fanatik.ro

 178 de partide a jucat Daniel Pancu pentru Rapid

65 de goluri a reuşit Pancu în tricoul alb-vişiniu