Fotbal intern

Daniel Șendre după România – Finlanda 2-0. “Talentul de a ne minți singuri”

05.06.2018 | 22:55
Daniel Sendre dupa Romania  Finlanda 20 Talentul de a ne minti singuri

În timp ce naționalele altor țări se află în drum spre mondialul din Rusia, noi ne mințin singuri p-aici, cum că ar fi ceva de capul nostru. Nu e! Și nu doar pentru că am ratat mondialul, li s-a întâmplat și altora cu pretenții mai mari, ci pentru că facem circ atunci când ar trebui să fim doar decenți.

Tonul l-a dat Cosmin Contra

Am ales să jucăm cu Chile și Finlanda pentru că vreau adversari puternici, care să ne pună probleme. Trebuie să ne obișnuim cu astfel de meciuri“, a declarat selecționerul la conferința de presă premergătoare celor două întâlniri.

Finlanda nu se află nici măcar printre primele 50 de naționale din lume, e pe locul 63 în clasamentul FIFA, adică e de vreo 31 de ori mai slabă decât naționala noastră, care e pe 32. În urmă cu doi ani, am bătut-o la ea acasă, cu 2-0, după care pescarii au echilibrat nițel balanța la București, unde meciul retur din preliminariile pentru Euro 2016 s-a terminat 1-1. Și ca să înțelegeți și mai bine cât de puternic e adversarul despre care vorbea Contra, aflați și că naționala Finlandei nu s-a calificat niciodată la turneul final al vreunei ediții de campionat mondial sau european de seniori.

Circul l-a continuat apoi PRO TV, postul care a transmis meciul

Dacă i-ai fi ascultat pe cei doi comentatori fără imagine, ai fi crezut că Finlanda joacă la Ploiești cu Brazilia. A semnat PRO TV contract de PR cu FRF? Se ocupă, mai nou, de imaginea ei? Nu zic că e rău să facem o sărbătoare din meciurile naționalei, zic doar să nu-i luăm la mișto pe cei de acasă. Redau doar câteva dintre dulcegării.

“Deac are 32 de ani, dar joacă de parcă ar avea 21” “Extraordinar driblingul lui Mitriță.” “Senzatională trecerea lui Budescu pe lângă adversar” “Aceasta ar fi prima înfrângere pentru actualul selecționer al Finlandei, care a încasat doar 4 goluri în ultimele meciuri. România i-a dat două deja.” “Iarăși o execuție de legendă a lui Budescu.” “Budescu este un jucător încântător, inclusiv pentru adversari.” “Continuă parcursul perfect al naționalei în mandatul lui Cosmin Contra” “Prima înfrângere pentru Finlanda în ultimele opt meciuri”.

Dezgustător, cum ziceam. Și dacă PRO TV n-a semnat contract de PR cu FRF, chiar nu înțeleg cui folosește ridicatul ăsta în slăvi al unei naționale care trebuie să-și înțeleagă nivelul pentru a putea progresa. Noi, toți, cred că trebuie să ne conștientizăm rostul.

Doar meciul în care s-a retras Lobonţ

Pentru mine, întâlnirea cu Finlanda a fost doar meciul după care s-a retras Bogdan Lobonț, unul dintre cei mai buni portari pe care i-a avut România și un monument de bun simț, totodată. Lucru confirmat și de italienii de la AS Roma, club al cărui mesaj pentru român e grăitor în acest sens: “Calitatea umană și PROFESIONALISMUL te-au evidențiat în acești 9 ani petrecuți împreună. Roma va fi mereu casa ta”.

Ce-ar fi să învățăm și noi, românii, ceva din el? Doar așa cred că putem face din succes casa noastră.