News

De ce i se spunea Petrov lui Traian Băsescu pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Aspectul a jucat un rol decisiv

05.09.2019 | 15:23
De ce i se spunea Petrov lui Traian Basescu pe vremea lui Nicolae Ceausescu Aspectul a jucat un rol decisiv
Petrov a fost numele de cod ales de Securitate pentru Traian Băsescu. Sursa foto: antena3.ro

Traian Băsescu e din nou în centrul atenției din cauza dosarului de la CNSAS care ar dovedi că a fost colaborator al Securității sub numele de cod Petrov. Fiecare turnător de pe vremea regimului ceaușist avea un nume conspirativ, iar cel ales de șefii lui Băsescu era Petrov. Fostul președinte al țării și-a văzut dosarul de colaborator cu puțin timp înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai, iar acum este nevoit să dea declarații în fața judecătorilor, la Curtea de Apel București.

Petrov, nume ales de Securitate pentru Traian Băsescu

Notele din dosarul lui Băsescu sunt datate în anul 1975, perioadă în care fostul edil al Capitalei era marinar. Băsescu a fost racolat de fosta Securitate de pe vremea în care era student la Institutul de Marină din Constanța. Despre activitatea securistică a lui Băsescu a vorbit un fost coleg de-ai acestuia, Ion Bârgău, unul din oamenii pe care Petrov i-a turnat.

Bârgău apare în notele informative ale fostului președinte. Scrisul din respectivele note îi aparține lui Băsescu, după cum chiar fostul șef al statului a recunoscut în urma publicării informațiilor privind trecutul său ascuns de pe vremea lui Ceaușescu. Bârgău a aflat din presă faptul că omul cu care a legat o prietenie de mai bine de 25 de ani l-a trădat.

petrov traian băsescu
Băsescu i-a turnat pe foștii colegi și prieteni. Sursa foto: tvr.ro

Băsescu și-a turnat prietenii și foștii colegi de la Marină

„De ieri dimineață, nu sunt bolnav cu inima, dar am o stare… nu mi-am închipuit nici în cele mai negre vise ale mele că acest om care m-a privit în ochi 25 de ani, am făcut și reuniuni anuale după facultate, ce spunea el în minte Uite l-am turnat pe asta și ce-am câștigat? Că doar nu-și propusese în anul 3 să ajungă președinte. A făcut-o din spirit civic, așa, or mă ura prea mult, dar eu eram un personaj popular, aveam o formație, vorbeam cu toată lumea. N-am știut. Este inimaginabil”, a declarat Bârgău pentru Antena 3.

„Nu vreau să folosesc limbaj marinăresc, dar și eu cât am fost comandant timp de 15 ani efectiv când veneai în țară dădeai o notă informativă. Nu eram obligați să spunem despre Vasile, Titi, Gigi, că e recalcitrant, nu. Știți ce ne întreba? Nu câți blugi a adus ăla în țară sau cată cafea. Întrebau: Știți pe vreunul să zică bancuri politice pe vapor? Au venit cumva popi la vapor și adus Biblii, a adus vreunul Biblii în țară? Ce-i rupea pe ei chestia cu bibiile habar nu am. A venit cineva la vapor să corupă pe cineva să rămână afară că e mai bine acolo? Astea erau întrebările din partea Securității”, a mai dezvăluit fostul coleg și prieten al lui Băsescu.