News

De ce nu poate fi declarată moartă Alexandra Măceșanu. Un expert în medicina legală oferă noi speranțe familiei

27.08.2019 | 18:49
De ce nu poate fi declarata moarta Alexandra Macesanu Un expert in medicina legala ofera noi sperante familiei

Una dintre întrebările care persistă în spațiul public de mai bine de o săptămână este de ce nu poate fi declarată moartă Alexandra Măceșanu. Un expert în medicina legală a lămurit acest aspect pentru ziarul Libertatea, oferind prin explicațiile sale o nouă fărâmă de speranță familiei care așteaptă și azi ca fiica lor să se întoarcă acasă.

De ce nu poate fi declarată moartă Alexandra Măceșanu, în opinia unui expert

Prima condiție pentru a fi siguri de moartea fetei este emiterea unui certificat medico-legal prin care să se constate acest lucru, însă, e puțin mai complicat decât pare la prima vedere. Surse judiciare contactate de Libertatea, printre care și un expert în medicina legală, au spus că nu e suficient ca INML să emită acel certificat, asta pentru că din punct de vedere legal lipsesc în continuare multe informații.

Orice certificat de deces trebuie să conțină câteva informații de bază precum cauza morții plus circumstanțele în care s-a produs aceasta. Pe lângă asta, trebuie specificat și numele medicului care a stipulat asta pe hârtie, fie că este cineva de la INML sau un alt doctor de specialitate. Ancheta fiind în curs, iar probele neconcludente până la capăt pentru a confirma 100% moartea fetei de 15 ani, certificatul va întârzia să fie emis.

Gheorghe Dincă, suspect de moartea tinerei Alexandra Măceșanu
Gheorghe Dincă este suspect de moartea Alexandrei. Sursa foto: MEDIAFAX

„Nu sunt elemente de certitudine că fata este moartă”

„Toate aceste date intră în responsabilitatea unui specialist în medicină legală, care își asumă totul sub semnătura și parafă când emite un asemenea document. El poate trece în act doar deces din cauză medicală neprecizată, produs în circumstanțe necunoscute, având la bază doar cele două expertize (n.r. ADN și antropologică), susține un expert în medicina legală.

„Într-adevăr, există elemente printre acele fragmente osoase calcinate și extrem de mici care au profilul genetic al Alexandrei, dar nu sunt elemente de certitudine că fata e moartă”, mai spune specialistul.