News

De ce trebuie să explice PSD cu cine și cu ce bani a organizat mitingul din Piața Victoriei

29.04.2019 | 14:07
De ce trebuie sa explice PSD cu cine si cu ce bani a organizat mitingul din Piata Victoriei

Partidul Social Democrat trebuie să-i pună la dispoziție unui jurnalist date exacte despre banii care au fost cheltuiți la mitingul “împotriva abuzurilor” organizat de social-democrați pe data de 9 iunie 2018, în Piața Victoriei, unde au luat parte mii de persoane.

PSD trebuie să pună la dispoziție unui jurnalist datele legate de costurile mitingului din 9 iunie 2018

Jurnastul Ovidiu Vanghele a solicitat detaliile respective în baza legii 544/2001, însă PSD a refuzat să i le pună la dispoziție. Jurnalistul a chemat SD în instanță și a avut câștig de cauză. Acum, instanța și-a motivat decizia luată de judecător.

“Definitia legala a informatiei in sistemul Legii 544.2001 este larga; in esenta, regula pare a fi ca toate informatiile ce privesc activitatea unei entitati sunt de interes public, exceptiile fiind de stricta interpetare”, arata Tribunalul Bucuresti.

Mii de oameni au fostadusi de PSD in Piata victoriei, in iunie 2018

Magistrații i-au dat dreptate jurnalistului

Magistrații au respins apărările făcute de avocații PSD, care au susținut că nu pot oferi aceste date invocând prevederi din Legea contabilității nr. 82/1991, Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, dar și controalele specifice realizate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) sau ANAF.

“In realitate, Legea nr. 544/2001 este complementara si, mai important, presupune o forma de descentralizare, in sensul ca orice cetatean are dreptul de a solicita informatii punctuale, fiind fara relevanta reglementarea in paralel a altor forme de transmitere de informatii catre alte autoritati de control”, motiveaza Tribunalul București.

Instanța a mai arătat că informațiile de interes public reprezintă un drept al cetățeanului ce nu poate fi negat ori subminat prin invocarea faptului că există deja instituite alte mijloace de control.

“In acest context, cel putin in parte, raspunsul emis reprezinta un refuz explicit de solutionare a cererii, respectiv cu privire la cheltuielile suportate de organizatia centrala a partidului.

In opinia instantei de fond, parata (PSD – n.red.) nu se poate apara prin invocarea faptului ca cea mai mare parte a cheltuielilor au fost suportate de organizatiile judetene ale partidului; este adevarat ca potrivit art. 4 alin (4) ai art. 12 din Legea nr. 14/2003 partidele politice pot avea structuri interne locale/regionale; cu toate acestea, doar partidul politic este persoana juridica de drept public potrivit art. 1 din legea nr. 14/2003, iar obligatiile stabilite de Legea 544/2001 revin partidelor definite in acest fel; in aceasta situatie particulara, informatiile solicitate, daca nu sunt deja detinute la nivel central, trebuie cerute de la organizatiile judetene, agregate si puse la dispozitia solicitantilor”, explica Tribunalul Bucuresti. Potrivit deciziei Tribunalului București, PSD trebuie sa-i comunice lui Ovidiu Vanghele toate datele solicitate de jurnalist.