News

De la 1 mai, e OBLIGATORIU! Ce se întîmplă dacă ajungi la medic fără cardul de sănătate

Orice vizită la medicul de familie sau într-un spital este decontată numai cu folosirea cardului de asigurări. Dacă un pacient se prezintă acolo fără card… serviciul medical pe care el îl...
20.04.2015 | 18:15
De la 1 mai e OBLIGATORIU Ce se intimpla daca ajungi la medic fara cardul de sanatate

Orice vizită la medicul de familie sau într-un spital este decontată numai cu folosirea cardului de asigurări. Dacă un pacient se prezintă acolo fără card… serviciul medical pe care el îl primeşte nu va mai fi decontat de Casa de Asigurări. Peste 13,6 milioane de români trebuie să aibă acest ”plastic”.

Cardul national de sănătate va deveni, de la 1 mai, singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, a precizat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat.
Astfel, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară, utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale. De asemenea, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru care nu este necesară prezentarea cardului.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizorilor de investigaţii paraclinice.

Pentru serviciile paraclinice de microbiologie – examene de urină şi examene de materii fecale, dacă sunt singurele investigaţii recomandate, cardul se utilizează la momentul depunerii probelor la laborator; dacă aceste analize sunt recomandate împreună cu alte analize de laborator, cardul se utilizează la momentul recoltării analizelor de laborator. Pentru examinările de histopatologie şi citologie care nu se recoltează la furnizorii de investigaţii paraclinice, probele sunt transmise la laborator însoţite de biletele de trimitere, fără a fi necesară prezentarea cardului de sănătate.

CNAS precizează că pentru serviciile medicale paraclinice – investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la momentul efectuării investigaţiilor.Totodată, în asistenţa medicală spitalicească utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face astfel: pentru spitalizarea continuă utilizarea cardului de sănătate se face la internarea şi externarea din spital, cu excepţia următoarelor situaţiilor în care la internare în spital, dacă criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală, la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare, ca şi caz transferat, iar la la externare, pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.

Asiguraţii care au rătăcit cardul, cărora le-a fost furat sau care îşi schimbă datele personale vor solicita un duplicat pe care îl vor plăti. Preţul cardului nou, care va fi ridicat de la Casa de Asigurări de Sănătate, este de aproximativ 2 euro. În termen de 15 zile calendaristice de la producerea uneia dintre situaţiile enumerate mai sus, titularul cardului sau, după caz, împuternicitul acestuia va solicita Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţele căreia figurează, un nou card naţional de sănătate. În total, peste 13,6 milioane de români trebuie să aibă acest “plastic”.

Sursă: www.libertatea.ro