De la Bute la Halep. Încă o noapte de coşmar

Ce s-a întîmplat azi-noapte, la Melbourne, e prea dureros pentru a fi povestit! Şi totuşi......
22.01.2014 | 11:04
De la Bute la Halep Inca o noapte de cosmar

Ce s-a întîmplat azi-noapte, la Melbourne, e prea dureros pentru a fi povestit! Şi totuşi…

Cînd, în optimi de finală, slovaca Dominika Cibulkova a produs o mare surpriză, eliminînd-o pe rusoaica Maria Şarapova, noi, românii noctambuli, am chicotit de plăcere, bucuroşi că Simona Halep a scăpat de vedeta moscovită în drumul spre semifinale. Vorba aia: una e să joci cu a 24-a tenismenă a lumii (Cibulkova) şi alta cu numărul 3 mondial (Şarapova)! E ca şi cum, urmărind ierarhia la zi în fotbalul mondial, naţionala României ar avea de ales între Argentina (locul 3 în clasamentul FIFA) şi Ghana (locul 24 în lume).

Simona Halep era mare favorită în faţa Dominikăi Cibulkova. Mai bine n-ar fi fost! Pe Agnieszka Radwanska, Petra Kvitova, Caroline Wozniacki, Ana Ivanovici, Samantha Stosur şi Jelena Jankovici le-a învins, în ultimul an, din postura de outsider. Cine ştie, poate că şi-ar fi trecut-o în palmares şi pe favorita Şarapova… Outsiderul Cibulkova, însă, a spulberat-o pe compatrioata noastră: 6-3, 6-0. La distanţă de trei zile, parcă am retrăit calvarul meciului de box dintre Lucian Bute şi Jean Pascal, cu toată reţeta de atunci: speranţă, dezamăgire, suferinţă, neputinţă, umilinţă.

Începutul greoi al Simonei, 0-3, nu ne-a speriat prea tare, căci cunoşteam capacitatea de revenire a compatrioatei noastre. În ultimul an, aceasta a cîştigat multe meciuri după ce pierduse primele game-uri sau chiar primul set. Aşa păreau să decurgă lucrurile şi azi-noapte, cînd Simona şi-a luat break-ul înapoi şi s-a apropiat la 3-4, iar un 4-4 era previzibil pe propriul serviciu.

A urmat însă un film horror: din acel moment, Simona Halep, jucătoarea urcată în Top 10 mondial, a pierdut opt game-uri consecutive, pînă la înfrîngerea finală! Era aceeaşi Halep care, în setul decisiv din optimi, o pulverizase pe cea de-a opta tenismenă a lumii, sîrboaica Jankovici: 6-0. Ce scurt e drumul de la 6-0 la 0-6! Ba, mai mult: de la 6-0 în faţa unei favorite la 0-6 în faţa unui outsider…

Aceasta este definiţia de manual a sportivului necopt încă pentru performanţe majore. Să fim bine înţeleşi: parcursul Simonei Halep la Australian Open a fost remarcabil. Nu e de colea să obţii patru victorii consecutive şi să ajungi între primele opt jucătoare ale turneului. În fond, Simona s-a oprit în aceeaşi fază ca şi Ana Ivanovici, învingătoarea Serenei Williams. Fază pe care jucătoare de Top 10 mondial, precum daneza Caroline Wozniacki (locul 10 înainte de Australian Open), nemţoaica Angelique Kerber (locul 9), sîrboaica Jelena Jankovici (locul 8), italianca Sara Errani (locul 7), cehoaica Petra Kvitova (locul 6), rusoaica Maria Şarapova (locul 3) şi însăşi Serena Williams (locul 1), nu au reuşit s-o atingă. Dar pe noi altceva ne doare: că Simona a fost eliminată de tenismena de pe locul 24, într-o manieră umilitoare!

Probabil că, la 22 de ani, Simona Halep mai are nevoie de timp pentru a ajunge la o constanţă specifică maturităţii sportive. Important e că la Australian Open a mai făcut doi paşi importanţi: prima calificare în „sferturile” unui turneu de Mare Şlem (după „optimile” US Open 2013) şi pătrunderea în premieră în Top 10 mondial. Atenţie, însă: Simona nu e singura tenismenă tînără cu foame de performanţă! Bătălia nu se doar cu consacratele Jankovici, Kvitova, Errani, Wozniacki sau Şarapova, ci şi cu „puştoaicele” ambiţioase care vin din spate. Cel mai bun exemplu e canadianca Eugenie Bouchard, care la 19 ani e în semifinale, după ce a eliminat-ofără complexe pe Ana Ivanovici, învingătoarea Serenei Williams.

Dacă va renunţa la tactica paşilor mărunţi şi va îndrăzni să facă salturi mai mari, Simona Halep va deveni o prezenţă constantă în fazele superioare ale marilor turnee şi îşi va consolida poziţia în Top 10 mondial. Dacă nu, va continua să-şi numere banii cuveniţi unei jucătoare capabile de mari surprize, dar şi de căderi dureroase. Iar noi vom jubila şi vom suferi în ritmul testat deja, din două în două nopţi, la Australian Open, ediţia 2014.

simona_halep_18_01_85586100