News

Decizia Guvernului despre organizarea alegerilor europarlamentare. Executivul a adoptat o nouă OUG

08.05.2019 | 20:36
Decizia Guvernului despre organizarea alegerilor europarlamentare Executivul a adoptat o noua OUG

Decizia de ultim moment în ceea ce privește organizarea alegerilor europarlamentare din 26 mai. Executivul a adoptat, în cursul zilei de miercuri, două acte normative potrivit cărora cele două scrutinuri vor avea loc simultan, în secție comună de votare, conform mediafax.

Decizie de ultim moment a Guvernului privind organizarea la europarlamentare

Eecutivul a dat azi undă verde celor două acte normative care vizează măsuri pentru organizare și desfășurare diferită față de cele de până acum. Cele două scrutinuri vor avea loc în același timp, la aceeași secție de votare.

„Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență și o hotărâre de Guvern care includ măsuri pentru organizarea și desfășurarea în bune condiții a celor două scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentanților României în Parlamentul European și referendumul național convocat de președintele României. Prin aceste acte normative sunt stabilite detalii tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă și democratică a procesului electoral. Nu se modifică cvorumul de participare la referendum și nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. În continuare acestea sunt determinate în funcție de numărul de persoane înscrise în listele electorale permanente”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Guvernul României anunță organizarea pentru alegerile europarlamentare
Guvernul României
Sursa Foto: Facebook

“Cetățenii vor vota în aceleași secții de votare”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a menţionat că se asigură organiyarea simultană a operaţiunilor electorale vîn cauză, respectiv operațiunile electorale și cele pentru referendumul național. Cetățenii vor urma să voteze în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, în intervalul de timp comun, dar pe buletine de vot separate. Cetățenii români au dreptul de a-și exercita votul doar pe un sigur tip de scrutin sau pe două, în funcție de opțiunile fiecăruia.

“Este o completare a legislației astfel încât să putem afce cele două momente în același timp. Cu alte cuvinte, cetățenii vor vota în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, în aceleași intervale de timp, pe buletine de vot separat”, a anunțat sursa citată.