Sporturi

Destăinuirile viitorului lider al echipei de Fed Cup, Gabriela Ruse: “Eram locul 5 în lume la junioare și nu aveam antrenor. Abia acum învăț ce ar fi trebuit să asimilez atunci”

03.07.2019 | 00:27
Destainuirile viitorului lider al echipei de Fed Cup Gabriela Ruse Eram locul 5 in lume la junioare si nu aveam antrenor Abia acum invat ce ar fi trebuit sa asimilez atunci

La 21 de ani, Gabriela Ruse are curajul să spună că vrea victorii contra jucătoarelor de top în cel mai scurt timp. Și că sportivele din România, care nu primesc nimic din partea federației, au mai multe motive de mândrie cu rezultatele lor decât dacă erau din SUA sau Anglia. Şi nu are doar curaj, ci şi mult tupeu. În priviri, în joc, în modul în care îşi face analiza jocului. Şi multă patimă. Nu are experienţă, este evident, dar un lucru e clar: are “pedegree” de viitor lider de echipă de Fed Cup, atunci când actuala generaţie va lăsa racheta şi ni se va alătura pe scaunele de lângă arenă.

Este ora 17:50 la Londra. Nemţoaica Goerges face punctul final al meciului cu Gabriela Ruse. Cele două îşi strâng mâinile la fileu, dar a noastră e furioasă! Îşi strânge repede bagajele şi părăseşte arena. Valurile de supărare emană prin toţi porii, iar privirea ei arde totul în cale. Se vede că e fan Maria Şarapova. Zici că-s făcute din acelaşi aluat! 🙂

Ziua în care nimic n-a mers bine pentru Gabi Ruse

La cîteva minute distanţă, Gabi apare în centrul de presă pentru dialogul cu FANATIK. Mai calmă, dar la fel de supărată, după 5-7, 1-6 cu Goerges.  “Efectiv nu m-am simțit bine. Sincer, cred că s-au acumulat multe meciuri, oboseală mentală. Nu am avut mult timp de odihnă, chiar dacă am avut patru zile între calificări și primul tur. Nu am avut când să mă odihnesc, pentru că ne-am antrenat în fiecare zi. Sunt supărată că am pierdut în acest fel. Mă așteptam să joc mult mai bine. Nu m-am simțit bine de când m-am trezit. Nu am avut o stare bună. Poate nu m-am odihnit, a trebuit să schimb și hotelul seara trecută. Efectiv așa fost să fie.” Gabi îşi varsă năduful, e supărată până şi pe un spectator care i-a strigat “chiar te bate la zero?”. Vârsta fragedă şi lipsa de experienţă îşi spun cuvântul. Prea apleacă urechea la tot ce se aude în jurul ei… Dar e atât de promiţătoare!

Îşi aduce aminte şi de meciul cu Caroline Garcia, din sferturi de la Nottingham, despre care spune apăsat că merita să-l câştige: “În meciul cu Garcia, lumea nu ştie, dar la 5-5 în setul doi, la prima minge de break, Garcia a făcut dublă, arbitra de scaun a văzut, dar nu a strigat nimic. Iar când m-am mutat la egalitate i-a zis arbitrei de linie să aibă grijă că a fost aut. Nu am vrut să fac scandal, era și meci televizat, nu îmi place să fac teatru pe teren. M-a durut acel eșec contra Carolinei, pentru că am meritat să câștig. Așa a fost să fie… M-am simțit bine, am jucat mai bine acolo decât aici. Sunt zile și zile”.

Gabriela Ruse a făcut un prim set foarte bun cu Julia Goerges, dar nu a putut produce surpriza.
Gabriela Ruse a făcut un prim set foarte bun cu Julia Goerges, dar nu a putut produce surpriza.

Gabriela Ruse are obiective măreţe din 2019: “Vreau în top 100 până la finalul anului”

Dincolo de temperamentul vulcanic, Gabi e matură, vede şi părţile bune din turneu şi e conştientă că mai are mult de muncă:“Trebuie să mai lucrez mult și din punct de vedere fizic, pentru că nu sunt încă la nivelul la care îmi doresc. Mai am o grămadă de lucruri de îmbunătățit. Oricum, mă bucur că am ajuns pe tabloul principal. Nici nu am avut o tragere la sorți prea bună, dar asta este. Am simțit că m-am antrenat pe alte terenuri, iar la meci a fost diferit. Mai rapide, mai alunecoase. E un alt turneu față de calificări. E diferență foarte mare. Mi se par mai proaste aici decât la antrenamente.”

După ce anul trecut a avut 6 mingi de meci cu Aga Radwanska, tot în turul 1 la Londra, Gabriela Ruse şi-a trasat un obiectiv îndrăzneţ în 2019 şi nu ascunde că visează la trofeul de la Wimbledon, turneul ei favorit: “Important e că am reușit să îmi apăr punctele de anul trecut, sunt fericită pentru că am acumulat experiență. Aveam de apărat 100 de puncte și m-am bucurat că am făcut mai mult decât am crezut. Va trebui să câștig și în fața jucătoarelor de top  la un moment dat. Sunt aproape, dar nu e de ajuns. Am jucat cu jucătoare de top 100 și e important pentru cariera mea. Am fost aproape de fiecare dată, dar faptul că nu câștig îmi arată că trebuie să fac mai mult. Că nu sunt încă acolo. Cu siguranță Wimbledon este turneul meu favorit. Da, vreau să-l câştig! Obiectivul de anul ăsta este să intru în top 100. Nu mai am puncte de apărat. Să fiu sănătoasă și rezultatele vor veni.”

Sunt mai fericită cu rezultatele astea venind din România, fără să am nimic, decât dacă aș fi fost din America și Anglia

Iar visele nu se opresc aici. Ruse abia aşteaptă momentul în care să ajungă în echipa României: “Să joci la Fed Cup este visul oricărei jucătoare. Sunt multe fete bune, mai am de așteptat. Îmi doresc să stau pe lângă ele, sunt o mândrie pentru noi. Sunt mai fericită cu rezultatele astea venind din România, fără să am nimic, decât dacă aș fi fost din America și Anglia, cu o federație cu foarte mulți sponsori în spate. Mă şi gândeam aseară, eu când eram junioare și ajunsesem locul 5 în lume, nu aveam încă antrenor. Cât oi fi pierdut în carieră pentru vremurile alea, nu știu… Dar abia acum încep să învăț ce poate ar fi trebuit să știu de atunci. Pentru că azi îmi permit un antrenor, a mai spus Ruse.

Ce urmează? “Voi juca și la dublu, în continuare, pentru că îmi place foarte mult. Și de multe ori mă bagă în turneu. Voi juca și la București și simplu și dublu, sper. Dacă vom primi wild-card-uri. Voi rămâne să joc cu Jaqueline (n.r. – Jaqueline Cristian), sper pentru toată cariera. Experiența cu Monica m-a făcut să văd altfel tenisul. Nici la 16 ani nu aveam așa mentalitate şi dorinţă de victorie cum are Monica.”

La meciul de miercuri, duelul Halep – Buzărnescu, din turul 2, Gabi Ruse va fi în tribune: “Cea mai bună să câștige. Amândouă sunt ale noastre, nu cred că poate să țină cineva cu una sau cu alta. Le doresc succes și sănătate”.

Aşa cum îţi urăm şi ţie, Gabriela. Tenisul de performanţă te aşteaptă! Iar noi vom fi cu ochii pe tine!