Deveselu, de la bază sovietică la scut american

În 1952, URSS a construit în mica localitate oltenească o unitate cu câteva MiG-uri. De ieri, americanii pregătesc rachetele....
29.10.2013 | 08:32
Deveselu de la baza sovietica la scut american
ADVERTISEMENT

În 1952, URSS a construit în mica localitate oltenească o unitate cu câteva MiG-uri. De ieri, americanii pregătesc rachetele.

Mai bine de 11 ani au trecut de cînd un MiG a decolat de la Deveselu, o veche bază militară construită în plin război rece de sovietici. Ieri, localnicii făceau ochii mari, din căruţe şi de pe biciclete la elicopterele care zburau pe deasupra lor şi la coloanele oficiale care treceau pe lângă ei. În micuţa comună din Olt au descins ieri numeroase notabilităţi, în frunte cu preşedintele României, însoţit şi de înalţi oficiali americani, români sau NATO. Lor li s-au adăugat zeci de primari, consilieri sau şefi de judeţe.

ADVERTISEMENT

Momentul cel mai gustat a fost cel în care Traian Băsescu, alături de James Miller, numărul 2 din Pentagon, James D. Syring, directorul Agenţiei SUA pentru Apărarea Antirachetă şi Mircea Duşa, ministrul Apărării, au pus mâna pe lopeţi şi au dat startul simbolic la construcţia noii baze care va trebui să ne apere de “pericolul real al rachetelor balistice”, cum a arătat şeful statului

Produse bio pentru americani

Tot Deveselu, o localitate săracă lipită, speră ca venirea americanilor să readucă o prosperitate pierdută: “Cît timp a fost baza aici, oamenii vindeau la militari lapte, brînză, carne…”, povesteşte pentru EVZ fostul primar al comunei, Gheorghe Beciu.
“De-ar da Domnul să pornească scutu’ odată. Le dăm numai produse bio”, zice şi un bătrîn. În cartierul “Aviatorilor”, câţiva tineri au încins un grătar şi, aşteptînd să se frigă mititeii, se răcoresc cu câte o bere ierftină. “Sînt băieţii care lucrează la firma care o să spargă pista”, ne explică comandorul în rezervă Valentin Jumuga, fost pilot de vînătoare pe MiG-uri.

ADVERTISEMENT

Investiţii de 400 de milioane de USD

La Deveselu vor fi aduse patru sisteme anti-rachetă, interceptori de ultimă generaţie, model SM3-IA. Raza lor de acţiune este de 600 kilometri. Costul unei singure rachete este de 15 milioane de dolari.
Din 2015, an în care este programată încheierea lucrărilor, vor fi gata de luptă 24 de rachete defensive, destinate să distrugă în aer orice rachetă balistică care s-ar îndrepta spre Europa. Cînd va fi gata, în Baza Militară Deveselu vor staţiona 200 de militari americani. Comanda bazei aparţine, însă, unui ofiţer român. Pentru construcţia bazei, SUA va aloca circa 400 milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentru funcţionarea sistemului anti-rachetă