News

DEZVĂLUIRE. Avertismentul lui Mihail Gorbaciov pentru Nicolae Ceauşescu

Cu doi ani înainte de Revoluţie, Mihail Gorbaciov l-a avertizat pe Nicolae Ceuşescu cu privire la evenimentele care urmau să aibă loc, susţine un fost ofiţer de securitate, generalul Andrei...
23.12.2015 | 00:05
DEZVALUIRE Avertismentul lui Mihail Gorbaciov pentru Nicolae Ceausescu

Cu doi ani înainte de Revoluţie, Mihail Gorbaciov l-a avertizat pe Nicolae Ceuşescu cu privire la evenimentele care urmau să aibă loc, susţine un fost ofiţer de securitate, generalul Andrei Eugen Cristea.

Mihail Gorbaciov i-a spus lui Nicolea Ceauşescu, în prima vizită pe care a efectuat-o în România, în anul 1987, să-şi dea demisia din toate funcţiile.

Fostul ofiţer de securitate, Andrei Eugen Cristea, a povestit pentru DC NEWS că Mihail Gorbaciov i-a spus lui Ceauşescu, în toate cele trei întâlniri, să renunţe la putere. Ceea ce înseamnă că Revoluţia ar fi putut fi pregătită cu câţiva ani înainte de 1989.

“Am avut ocazia să văd în 1987 nişte transformări în domeniul politicii comuniste, coordonate de Moscova (…) Atât în prima seară, a primei vizite făcute în România (vizita lui Mihail Gorbaciov n.r), cât şi vizita făcută în 1988 şi cea din 1989. La orele 21.00, Nicolae Ceauşescu împreună cu soţia lui au oferit o masă în cinstea lui Gorbaciov. La această masă au participat doar cei doi preşedinţie şi soţiile lor. Aceste întâlniri au fost importante. După jumătate de oră de la primire, Gorbaciov i-a spus-o foarte clar lui Ceauşescu. Era pentru prima dată când se spunea, nu în faţa celorlalţi, ci între el şi gazdă. I-a spus să-şi dea demisia din toate posturile pe care le ocupă, la fel şi soţia sa. Când Gorbaciov a pus o asemenea temă în joc el avea pregătit înlocuitor? Sigur că da. Nu a fost o chestiune întâmplătoare”, susţine generalul Cristea.

Plecarea lui Silviu Brucan în SUA

Gen. Andrei Eugen Cristea susţine că Silviu Brucan a avut un rol important în evenimentele din decembrie 1989. Dovadă în acest sens ar putea fi vizita pe care a făcut-o Brucan în SUA, unde s-ar fi întâlnit cu amabsadorul URSS.
“Silviu Brucan a cerut să-şi vadă prietenii din SUA şi Anglia. I s-a dat imediat aprobarea. În America a avut întâlnire cu secretarul de stat şi cu ambasadorul URSS-ului în SUA. Nimeni nu ştie ce s-a discutat. Pleacă din SUA şi ajunge în Anglia, unde are întâlniri la nivel mare. Urma să vină în România, dar nu a ajuns. Din Anglia a ajuns în Austria, apoi la Moscova. Nu i s-a pus ştampilă pe paşaport nici când a intrat şi a ieşit din Austria, nici când a intrat şi a ieşit din Moscova. A avut o întâlnire cu Gorbaciov. Care a fost scopul?”, ne-a mai spus fostul ofiţer de securitate.

Discuţia dintre Gorbaciov şi Ceauşescu a fost înregistrată

Întâlnirea dintre Nicolae Ceauşescu şi Mihail Gorbaciov a avut loc la villa de pe strada Kalininn (n.r. – numele actual este Mircea Eliade), care era dotată cu microfoane. Generalul Andrei Cristea a declarat că discuţia, care a durat trei ore şi jumătate, a fost înregistrată, însă nu se vrea să fie făcută publică.

“Totul a fost înregistrat. Nu se spune că nu. A fost înregistrat cu acordul lui Gorbaciov. Nimeni nu-şi permitea, din securitatea română, să facă ceva fără acord, fără indicaţie. De ce nu se vrea publicarea lor?”, a declarat Cristea.