News

Dezvăluiri tari despre Luțu, de la primul său antrenor de fotbal: “Era analfabet, dar rasă pură! L-am învățat să citească în clasa a 9-a, cu o carte de povești!”

06.11.2018 | 22:03
Dezvaluiri tari despre Lutu de la primul sau antrenor de fotbal Era analfabet dar rasa pura Lam invatat sa citeasca in clasa a 9a cu o carte de povesti

Ion Pârvulescu, antrenorul care i-a descoperit pe Ionuț Luțu, Ionel Dănciulescu și Claudiu Niculescu, a vorbit cu FANATIK.RO despre fotbaliștii care i-au marcat cariera de tehnician. Ajuns la 78 de ani, nea Ion, așa cum îi spun toți elevii săi, vorbește fără menajamente despre adolescența celor trei. Dezvăluiri senzaționale despre Ionuț Luțu! Cum a venit la Slatina, când a învățat să citească prima dată și de ce, deși a fost un talent la nivelul lui Gică Hagi, și-a ratat în mare măsură cariera.

E început de octombrie, iar vremea de afară nu amintește deloc a toamnă. Ne întâlnim la Slatina cu profesorul Ion Pârvulescu. “Stăm de vorbă cât vreți, dar trebuie să mergem la Osica, la memorialul Gică Șoarece“, ne spune acesta. La 25 de kilometri, în drumul spre Calafat, într-o comună tipic oltenească, la un eveniment organizat de comunitate în cinstea unui fost fotbalist, începe dialogul nostru. Are vocea apăsată, iar ochii aruncă fulgere când vorbește despre fotbaliștii pe care i-a descoperit. Nume mari pentru România. Primul care îi vine în minte este Ionuț Luțu. Povestea începe la Valea Mare.

“Luțu era extraordinar de talentat, cumințel, subțirel, urâțel și pe lângă carte total!”

Nea Ion își trage sufletul puțin și începe dialogul ce se va întinde aproape de două ore. „L-am adus de la Valea Mare, e la 10 kilometri spre Pitești. Maică-sa a venit la mine și mi-a zi: “Știți, am un copil, toată lumea îi zice Geolgău!” Super talent. Vă dau cuvântul meu de onoare că a fost mult mai talentat decât Hagi. Însă situația familială a fost modestă, el modest ca intelect. Și m-am dus cu echipa să joc împotriva echipei lui și l-am văzut: copilul extraordinar de talentat, cumințel, subțirel, urâțel și pe lângă carte total. Părinții au avut inițiativa să ceară să îl aducem la o școală, că eu eram câine.

Ion Pârvulescu Ionuț Luțu
Profesorul Ion Pârvulescu de la LPS Slatina, antrenorul care l-a descoperit pe Ionuț Luțu

Întârziai 10 secunde, te duci… cum călcau strâmb, cum le dădeam un șut în cur. Dar Luțu era cuminte, blând, un copil talent, pur și simplu talent. Îmi aduc aminte că o dată am jucat cu echipa lui Stoican, cu Turnu Severin. 0-0 la noi, acolo, la Slatina. Scapă cu portarul… 1, 2, 3, 4, de 5 ori l-a întors și a ratat. L-am chemat la cabină și a venit reacția. La reluare, peste 10 minute gol, peste alte 10 minute Ionuț Luțu acțiune, pasă în față, gol, peste alte 10 minute, gol. În momentul ăla l-am scos afară. I-am zis că nu se poate, pentru că a vrut să își bată joc de portar. “La mine nu faci așa ceva! De ce să îl umilești acum?!” Atât era de bun”, spune Ion Pârvulescu.

Caiet însemnări Ion Pârvulescu despre Ionuț Luțu, Ionel Dănciulescu și Claudiu Niculescu
Caietul cu însemnările lui Ion Pârvulescu despre generația lui Ionuț Luțu, Ionel Dănciulescu și Claudiu Niculescu

Dezvăluiri senzaționale despre Ionuț Luțu: “Îl pun pe să citească: cîîî, bîîî, sîîî. Era analfabet!”

Talentul extraordinar venea la pachet cu mari carențe în educație. Legendarul antrenor de copii din zona Olteniei dezvăluie că Luțu era analfabet în clasa a 9-a: “Ionuț Luțu m-a zăpăcit. L-am mutat aici cu școala, la Slatina, și îmi zic părinții să îi aduc o profesoară de română și una de matematică. Peste o săptămână vine profesoara de română și îmi spune că am pe unul care nu știe să citească. Doamnă, nu se poate, nu pot să cred! Ba da, domnule. Cine era? Luțu al meu! Pac, la antrenamente îi zic lui Luțu să îmi citească ziarul și începe: cîîî, bîîî, sîîî. Păi stai bă așa, că eu știu alfabetul! Ce e cu tine? Domnule profesor, noi avem română de la 8 la 9 și doamna face naveta și noi nu facem ora. Vă dau cuvântul de onoare că i-am cumpărat o carte de povești și 10 minute ne citea înainte de fiecare antrenament. Îmi era jenă cât poate să fie de analfabet. Nu se poate“, susține tehnicianul pentru FANATIK.RO.

Ionuț Luțu la 15 ani
Ionuț Luțu, la 15 ani, atunci când a ajuns la Slatina sub comanda lui Ion Pârvulescu

“Fetele profesioniste de la București au sărit pe el! Bă, a venit un țărănel de la Slatina!”

Puștiul timid adus de la Valea Mare a crescut și a plecat de sub comanda lui Ion Pârvulescu. Întâi la Progresul, acolo unde a fost transferat de Cornel Dinu. “Hagi-Luțu, fir-ai al dracu’ de papagal! Când l-am dat la Progresul, știi cu cât l-am dat? 5 milioane de lei! Aveam în mână transferul și puteam să zic „Antrenorul Pârvulescu, mânca-i-aș gura lui, 10% la următorul transfer”. Țăranul de Pârvulescu… până am ajuns la Operă, țineam punga aia strâns în brațe că mă gândeam că mă atacă vreunul. 5 milioane erau două scaune. Peste o jumătate de an, Progresul l-a vândut pe Luțu Craiovei cu 500.000 de dolari! Puneam o clauză acolo, antrenorul Pârvulescu 10%, luam și eu 50.000 de dolari. Dar nu îmi pare rău”, rememorează primul antrenor al lui Ionuț Luțu.

Continuă apoi cu glasul răgușit și aspru: „El, dacă era nițel mai înalt și nițel mai curajos, spărgea avioane. Dar fiind mic, blajin și blând, toată lumea a zis că e o pâine de mâncat. A avut neșansa, când a ajuns în București, apoi la lotul național, pe vremea lui Pițurcă, și, după, la Steaua. La București, acolo, fetele alea sunt profesioniste. Și ele știu „Bă, a venit un țărănel de la Slatina. Pe el!” I-au luat toți banii. Așa credul, așa cuminte. Păi pe Luțu de ce îl ține Becali? Vă dau cuvântul meu de onoare că, dacă îl pui pe Luțu la orice rană, ți se vindecă rană. E un țărănuț cinstit, corect. Mereu când ne vedem îl întreb „Bă, îți mai aduci aminte de meciul ăla cu Severin? – Da, domnule profesor!” Din punct de vedere al moralității era deosebit, dar s-au băgat profesionistele și l-au făcut praf“, afirmă antrenorul, care citește un titlu decupat din ziar: “Boemul Luțu, risipitorul de dolari și de talent!“.

Pagină de ziar decupată de primul antrenor al lui Ionuț Luțu

“A venit un lăutar cu o zdranga zdranga și Luțu pac 50 de lei, pac 50 de lei…”

Întrebare dificilă. Cine a fost mai talentat între Luțu, Dănciulescu și Niculescu? Răspunsul vine fără echivoc: “Ca valoare și tehnică Luțu ar fi cel mai bun dintre cei pe care i-am antrenat. Vă dau cuvântul de onoare că nu exagerez. A avut neșansa că nu a intrat pe mâna unuia ca mine. Toți l-au idolatrizat, au zis că Luțu e un Dumnezeu. Chiar și Cârțu, la Craiova, care e un antrenor dur… Mă sună într-o zi: “Nu știu ce să mai fac cu Luțu, că tot fuge din cantonament!”. I-am zis să îi pună gratii la geam și, dacă dă să iasă pe horn, să îl astupe și pe ăla! Așa trebuia ținut în frâu! Toți l-au cocoloșit…

Claudiu Niculescu și Ionuț Luțu, fericiți după o victorie a Universității Craiova
Claudiu Niculescu și Ionuț Luțu, în tricoul Universității Craiova

Lui Luțu îi plăcea veselia, îi plăcea muzica. Nu îl puteai acuza că e bețiv, dar îi plăcea viața. A venit o dată, aici, la Slatina, am făcut un joc și am mers la o bere. A venit un lăutar cu o manțadolină, cu o zdranga zdranga d-aia și a început să îi dea bani. Pac 50 de lei, pac 50 de lei, pac 50 de lei. I-am zis „Du-te dracu, de banii ăștia puteai să îmi iei mie mici!”, povestește nea Ion, care încheie într-o notă laudativă: “Întotdeauna, la antrenamente, i-am zis că nu se uită deloc la minge. Îmi zice „o simt”. Ăsta era adevărul, domnilor, mingea parcă făcea parte din el!“.

Profesorul Ion Pârvulescu este mândru de Ionuț Luțu, fotbalist descoperit de el la Slatina

În zilele următoare, FANATIK.RO vă prezintă poveștile antrenorului Ion Pârvulescu despre Ionel Dănciulescu și Claudiu Niculescu. Nu ratați dezvăluirile spectaculoase despre cei doi, cu ce echipe țineau în copilărie și alte episoade incredibile din tinerețea lor.