Fotbal international

Didier Drogba s-a retras din fotbal după 20 de ani de carieră. Cum a încercat să oprească un război civil

09.11.2018 | 15:30
Didier Drogba sa retras din fotbal dupa 20 de ani de cariera Cum a incercat sa opreasca un razboi civil

Didier Drogba s-a retras din fotbal după ce timp de 20 de ani a scris istorie la echipele pe la care a trecut. Devenit celebru în perioada petrecută la Chelsea, atacantul ivorian a jucat ultimul său meci în Statele Unite ale Americii, pentru Pheonix Rising, club la care a fost și acționar.

Drogba a devenit faimos în anul 2006, după ce Coasta de Fildeș s-a calificat la Campionatul Mondial din Germania, iar el a încercat să îl determine pe președintele țării să oprească războiul civil printr-o metodă inedită: le-a cerut soldaților să lase armele chiar din vestiar și, contrar așteptărilor, a avut succes. Fostul jucător al celor de la Chelsea a fost prima vedetă din Coasta de Fildeș care a vorbit despre pace și a îndemnat la încetarea focului. Totodată, Drogba a fost numit ambasador UNICEF în anul 2007, după numeroase acte caritabile. Apoi, în 2009, Drogba a construit un spital în Abidjan, pentru care a plătit 3,5 milioane de euro.

Didier Drogba s-a retras din fotbal la vârsta de 40 de ani

Drogba a fost declarat de două ori fotbalistul african al anului şi a câştigat 17 trofee în 20 de ani de carieră: cu Chelsea – 4 titluri de campion al Angliei, 4 Cupe ale Angliei, 3 Cupe ale Ligii, 2 Supercupe ale Angliei și un trofeu Champions League; cu Galatasaray – un titlu în Turcia, Cupa și Supercupa Turciei. În 686 de meciuri jucate în întreaga sa carieră a marcat 300 de goluri și a dat 114 pase de gol. Pentru naționala Coastei de Fildeș a debutat în septembrie 2002, a jucat 105 meciuri și a dat 65 de goluri.

Ajuns la vârsta de 40 de ani, Didier Drogba a decis să se retragă din fotbal. Să joc fotbal mi-a plăcut mereu, dar acum, la 40 de ani, trebuie să spun gata. Am nevoie de timp pentru alte proiecte personale”, a declarat ivorianul cu doar câteva zile înainte de a juca ultimul meci pentru Phoenix Rising.