Fotbal international

Goluri ca ale lui Fernando Llorente din Manchester City-Tottenham nu vor mai fi posibile din sezonul următor

18.04.2019 | 09:54
Goluri ca ale lui Fernando Llorente din Manchester CityTottenham nu vor mai fi posibile din sezonul urmator

Goluri ca ale lui Fernando Llorente, din meciul Manchester City – Tottenham 4-3, nu vor mai fi posibile din sezonul viitor nici în cupele europene, nici în competițiile interne, nici în acelea ale echipelor naționale. Pentru că orice atingere cu mâna, deliberată sau nu, în careu sau în restul suprafeței de joc va fi considerată henț și se va opri jocul, indicându-se lovitură liberă împotrriva echipei din care face parte jucătorul care a făcut henț.

Din sezonul viitor goluri ca ale lui Fernando Llorente vor fi sancționate cu henț

Dacă acest lucru se va petrece în interiorul suprafeței de pedeapsă și este comis de un apărător, fie el și cu mâna lipită de corp, dar mingea îi lovește mâna se va dicta penalty, iar dacă autorul hențului, voluntar sau involuntar, aparține echipei în atac, se va acorda lovitură liberă echipei aflate în apărare. Cu o astfel de schimbare de regulament încă de pe acum lui Tottenham nu i s-ar mai fi validat niciodată al treilea gol și probabil că ar fi fost eliminată.

Toate reluările au demonstrat că înainte de a trimite balonul în poarta lui Ederson pentru ceea ce avea să fie golul calificării mingea a atins clar brațul spaniolului Fernando Llorente. Arbitrul a judecat că nu a existat nici o urmă de intenție însă adevărul este că în acest mod atacantul lui Spurs și-a creat un avantaj, pe care l-a valorificat.

Manchester City - Tottenham. Faza golului lui Llorente. Se vede clar că mingea îi atinge brațul. La anul astfel de goluri vor fi anulate
Manchester City – Tottenham. Faza golului lui Llorente. Se vede clar că mingea îi atinge brațul. La anul astfel de goluri vor fi anulate

Se elimină astfel suspiciunea că arbitrul a apreciat greșit

Jucătorii lui Manchester City au incriminat tocmai acest fapt, că voluntar sau nu, atacantul lui Tottenham și-a creat acel avantaj care i-a permis apoi să finalizeze. În schimb, lui City nu i s-a validat, în urma deciziei VAR, un al cincilea gol, marcat în al treilea minut de prelungiri ale timpului regulamentar de Raheem Sterling, pentru o poziție de ofsaid.

Până acum regulamentul lăsa la latitudinea arbitrului să aprecieze în cazul hențurilor, dacă mingea a fost lovită cu mâna intenționat sau involuntar, dar noile dispoziții îl obligă pe central să sancționeze orice atingere cu mâna. Fostul arbitru englez David Elleray, membru în organismul care a luat această decizie susține că astfel nici o echipă și nici un jucător nu va mai putea protesta dacă arbitrul a apreciat henț sau nu în mod corect.