Fotbal intern

VIDEO+FOTO. Coregrafia fanilor pentru Hîldan, UNICUL CĂPITAN

Fanii lui Dinamo au "luminat" Arena Naţională, cu torţe de jur împrejurul inelului 2! ...
04.10.2015 | 00:01
VIDEOFOTO Coregrafia fanilor pentru Hildan UNICUL CAPITAN

Fanii lui Dinamo au “luminat” Arena Naţională, cu torţe de jur împrejurul inelului 2! 

VIDEO AICI CU COREGRAFIA CAINILOR!

* Cătălin Hîldan nu a ezitat nici o clipă să spună pas fotbalului, deşi a fost avertizat că are probleme medicale

* „Unicul Căpitan” a dat totul pe teren pînă în ultima clipă! A refuzat retragerea la 24 de ani

5 octombrie, 2000. Zi neagră pentru Dinamo, pentru fotbalul românesc! Cătălin Hîldan se prăbuşea pe teren, într-un amical pe care echipa din „Ştefan cel Mare” l-a disputat la Olteniţa.

CLICK SUS IN GALERIA FOTO PENTRU IMAGINI SUPERBE CU ATMOSFERA CREATA DE FANII LUI DINAMO IN MEMORIA LUI CATALIN HALDAN!!!

În zadar intervenţia medicilor! Anevrism cerebral! La spital i s-a constatat decesul. Avea 24 de ani, o carieră mare în faţă. Cătălin Hîldan a rămas însă în inima tuturor dinamoviştilor. 15 ani se vor scurge la două zile după meciul cu Astra de cînd inimosul fotbalist şi-a dat ultima suflare pe teren. După 15 ani, „Unicul Căpitan” a rămas în inima oricărui dinamovist! Şi nu numai! FANATIK.RO vă prezintă momente din viaţa, dar şi de după, a celui care a reaprins spiritul „cîinilor”.

A presimţit că „pleacă”

* Cu două zile înainte de trista dată de 5 octombrie, Dinamo va întîlni Astra, în etapa a 13-a. „Cîinii” s-au pregătit pentru acest moment emoţionant, astfel că au făcut totul ca la carte. În dimineaţa meciului, juniorii din „Ştefan cel Mare” vor veni la stadion şi vor primi banderole de căpitan, aşa cum a fost Hîldan. Cu toţii vor merge la mormîntul acestuia, după care vor susţine pe Dinamo pe Arena Naţională, de la ora 21:00. „Sperăm să fie cel puţin 20.000 de oameni, care să-şi aducă aminte de Cătălin Hîldan”, a declarat unul dintre liderii galeriei „cîinilor”.

* Cătălin Hîldan a acuzat probleme medicale, cu puţin timp înainte de tragicul eveniment. La un antrenament al naţionalei, mijlocaşul a căzut pe teren, dar şi-a revenit, iar medicii au asigurat că e OK. Cătălin avea să-i spună fratelui său, după acea problemă medicală, că mai bine moare pe teren decît să se lase de fotbal.

* Se­cundul Cornel Ţălnar i-a spus că nu va intra şi în repriza a doua a meciului cu Olteniţa, dar replica a fost tăioasă: „Mă simt într-o formă excelentă, vreau să continuu şi, dacă voi simţi că obosesc, o să fac semne să mă schimbaţi”. Avea să se prăbuşească după cîteva minute.

* În seara zilei de 4 octombrie, Cătălin a mers la ziua lui Vali Năstase. „Abia acum îmi dau sea­ma că, în seara aceea, Cătălin a avut o stare specială. Curios că s-a fă­­cut remarcat doar printr-o pre­fe­rin­ţă cam ciudată pentru o petrecere, so­licitînd orchestrei să cînte melodia Ilenei Sărăroiu – <<Dacă moartea nu vrea bani, vrea copii şi oameni mari>>. După ce a mai ascultat-o o dată, a cerut să mai fie cîntată de două ori, apoi a plecat”, a povestit Adrian Mihalcea, fostul lui coleg de echipă.

A început cu rugby

* Rugby-ul a fost sportul care i-a făcut cu ochiul lui Cătălin. Cînd avea doar opt ani, cel care avea să devină „Unicul căpitan” s-a înscris la sportul despre care se spune că este unul de golani, dar pe care-l joacă gentlemanii. Nu a rezistat mult acolo, doar doi ani, pentru că mirajul terenului pe care se bate balonul sferic l-a corupt. Avea să cîştige campionate la pitici, cadeţi, juniori 2 şi 1.

* Debutul la echipa mare a lui Dinamo s-a produs pe 2 octombrie 1994, într-un meci impotriva Stelei, pe Ghencea, cînd „roş-albaştrii” au cîştigat cu 2-0. Atunci, Hîldan l-a înlocuit pe Demollari, primul străin care a purtat banderola de căpitan a echipei de „Ştefan cel Mare”. Pentru Cătălin, un meci cu Steaua însemna totul, avea să dezvăluie tatăl său, Marin Hîldan. În 2000, Dinamo avea să învingă Steaua cu 3-2, iar „cîinii” cîştigau campionatul, pentru a 15-a oară, după o pauză de opt ani.

Şcoala „Cătălin Hîldan”

* La mai puţin de un an de la moartea fotbalistului, o clasă de la Şcoala numărul 24 a fost denumită Cătălin Hîldan. Iar elevii (de clasa a 5-a) de la alte şcoli, dar care erau înscrişi la grupele clubului Dinamo, au primit propunerea de a veni acolo. Părinţii lor au fost de acord, astfel că atunci a fost formată clasa cu numele fotbalistului decedat la doar 24 de ani. Tatăl şi fratele jucătorului veneau de multe ori pentru a vorbi cu elevii, cărora le insuflau spiritul Dinamo, pe care l-a avut Cătălin.

* Florentin Petre avea să-l caracterizeze pe Cătălin, la cîţiva ani după ce a trecut în nefiinţă: „Obişnuiţi să cîştigăm mereu, orice înfrîngere însemna pentru noi o adevărată dramă. Plîngeam, ne ofticam, iar cel mai urît dintre noi facea Cătălin, care suferea enorm. Era atît de pasionat şi avea atîta furie în el, încît cred că ar fi fost în stare să îl sfîşie pe cel care s-ar fi luat de el în clipele acelea!”

* Clubul Dinamo avea să retragă numărul 11, cel pe care l-a purtat regretatul Cătălin Hîldan. „Astăzi, tricoul cu numărul 11 al lui Dinamo reprezintă întreaga mentalitate dinamovistă, spiritul de luptă, de sacrificiu – mîndria noastră, un idol şi chiar mai mult … un ideal”, este mesajul peluzei „Cătălin Hîldan”.

Coregrafie de excepţie pentru căpitani

* Peste 25.000 de suporteri dinamovişti au creat o atmosferă de excepţie la meciul cu Steaua, din urmă cu doi ani, pe Arena Naţională. Atunci, Dinamo a pierdut în faţa Stelei, dar ceea ce au făcut suporterii „cîinilor”, într-o coregrafie 3D, a fost spectaculos. Înainte de a începe meciul, peluza dinamovistă a explodat! Spectacol total, cu Florea Dumitrache şi Cătălin Hîldan, cu aripi de îngeri! Steliştii au rămas fără glas!

* Tatăl şi fratele lui Cătălin Hîldan nu şi-au revenit din şocul dispariţiei celui care şi-a dat sufletul pentru Dinamo nici acum. Cei doi merg aproape zilnic la mormîntul „Unicului Căpitan” şi se roagă la căpătîiul lui. Părintele lui Cătălin spunea, la ceva timp după dramă, că doar faptul că mai avea un fiu l-a făcut să nu se sinucidă!

* Deşi a plecat prematur din fotbal, Cătălin Hîldan şi-a lăsat adînc amprenta fotbalistică. Pentru Dinamo, „Unicul Căpitan“ a bifat 138 de prezenţe şi a marcat 6 goluri. Mijlocaşul dinamovist a bifat şi 8 selecţii în naţională, fiind convocat alături de mari jucători ai României la turneul final Euro 2000. Hîldan a cîştigat campionatul cu Dinamo, în sezonul 1999-2000, şi Cupa României, în 2000.

 

24 de ani avea Hîldan cînd s-a stins din viaţă

2 trofee a cîştigat Hîldan, campionatul şi Cupa României

 

„Vreau să joc, dacă obosesc, fac semne şi mă schimbaţi!”

(Hîldan, la pauza meciului în care avea să moară)