Fotbal intern

S-au ÎNTĂRIT “cîinii”! COŞMARUL Stelei vine să ia TITLUL cu Dinamo

Elveţianul Gezim Shalaj, cel mai nou transfer al „cîinilor roşii”, are deja un gol şi două assist-uri împotriva duşmanilor de moarte. ...
12.10.2015 | 13:40
Sau INTARIT ciinii COSMARUL Stelei vine sa ia TITLUL cu Dinamo

Elveţianul Gezim Shalaj, cel mai nou transfer al „cîinilor roşii”, are deja un gol şi două assist-uri împotriva duşmanilor de moarte. 

Gezim Shalaj nu este nou în Liga 1, dar este cea mai nouă achiziţie a formaţie din Ştefan cel Mare. Mijlocaşul elveţian cu origini albaneze a venit în „Groapă” din postura de jucător liber de contract, după ce în vară s-a despărţit de Pandurii Tîrgu Jiu. A efectuat vizita medicală marţi şi a semnat cu Dinamo un contract care-i va aduce lunar un salariu de 5.000 de euro, la care se vor adăuga bonusuri în funcţie de numărul de goluri şi assist-uri, precum şi de prezenţele în echipa de start.

După ce a trecit şi pe la Kriens, Lucerna sau Lugano, Shalaj a jucat la Pandurii în sezonul 2013-2014 şi a plecat liber la finalul acelei stagiuni, deşi în contractul său era stipulată o clauză prin care anagajamentul cu gorjenii putea fi prelugit pentru încă doi ani. Cele două părţi nu s-au mai înţeles din varii motive, iar elveţianul a părăsit România cu gîndul de a-şi găsi o nouă echipă. Căutările sale s-au oprit tot în Liga 1 însă, în care antrenorul-manager Mircea Rednic l-a adus la Dinamo, unde va fi coleg cu un alt fost jucător al gorjenilor, Paul Anton, care i-a şi pus o vorbă bună în „haita” din Ştefan cel Mare.

Killer-ul rivalei în amicale şi nu numai

Shalaj a ajuns în fotbalul românesc după o evoluţie foarte bună într-un amical disputat împotriva Stelei de FC Lugano, echipa de liga a doua elveţiană la care activa atunci. În primul cantonament din vara lui 2014 organizat de Costel Gîlcă, „roş-albaştrilor” le-a fost aplicată o corecţie dură. Divizionara secundă helvetă s-a impus pe „Cornaredo”, propriul stadion, cu scorul de 5-2, iar Gezim Shalaj a fost coautor la două dintre reuşite, pasînd decisiv coechipierilor marcatori. Pandurii l-au „înregimentat”, a evoluat în 27 de partide în Liga 1, timp în care a marcat 3 goluri pentru gorjeni, cel mai important dintre ele fiind reuşit în luna martie a acestui an, chiar în faţa… Stelei, rivala de-o viaţă a noii sale echipe de acum. Elveţianul a punctat atunci pentru 2-0, după ce l-a lobat pe portarul Giedrius Arlauskis, într-un meci încheiat 3-1. CV promiţător pentru un dinamovist!

A demascat un blat

Cariera lui Shalaj a fost luminată însă în trecut, anterior perioadei gorjene, mai exact pe 6 mai 2014, înainte de un meci al lui Lugano cu Schaffhausen. Gezim şi un fost coechipier, Jonathan Sabbatini, au fost contactaţi pe unul dintre cele mai populare site-uri de socializare, Facebook, de un reprezentant al unei reţele care truca meciuri pentru mafia pariurilor. Acesta le propusese celor doi jucători bani şi vacanţe în ţări exotice pentru a marca în proprie poartă, însă tentativa sa de blat a fost demascată, iar mesajele au ajuns imediat la conducătorii clubului elveţian. „Ne-au promis bani şi vacanţe exotice. Noi ar fi trebuit să ne dăm autogoluri. Şi să colaborăm cu mafioţii în continuare”, declara Gezim, care a refuzat oferta fără să stea pe gînduri.

Gestul lui Shalaj şi al lui Sabbatini nu a rămas neobservat şi cei doi au fost răsplătiţi de liga din Elveţia la sfîrşitul anului 2014 cu trofeul pentru fair-play şi cîte 1.000 de euro. Iar banii veniţi de la oficialii helveţi au fost donaţi ulterior de ei unei case de copii. Toate bune şi frumoase numai că Gezim a devenit un fel de persona non-grata, din „casta” jucătorilor „mînjiţi”, deşi tocmai asta evitase prin demascarea încercării de racolare şi, cum nici cluburile elveţiene nu vor fotbalişti cu personalitate, pe fondul unei accidentări de la finalul anului trecut, fractură la un deget de la picior, nu şi-a mai găsit locul la Lugano! Şi a semnat cu Pandurii.

Visează la Real Madrid

Gezim Shalaj s-a născut într-o familie numeroasă, avînd încă cinci fraţi acasă. Visul său cel mare, văzut chiar de el mai mult ca un film de science fiction, este să joace la Real Madrid, însă cea mai mai mare realizare plauzibilă, după cum spunea în trecut, ar fi să joace înainte de a-şi pune ghetele în cui la echipa de suflet, Young Boys Berna: „E ca o fantezie visul de a juca la Real Madrid. Mai realist aş fi dacă aş spune că îmi doresc foarte tare să apuc să evoluez la seniorii echipei mele favorite, Young Boys Berna”.

Mijlocaşul elveţian este ultimul transfer făcut de Dinamo, lucru anunţat şi de oficialii clubului, care au spus astfel stop tranzacţiilor pînă la finalul acestui an. Deşi a evoluat pînă acum ca mijlocaş de bandă, Shalaj va fi forţat de Mircea Rednic să se acomodeze în zona de centru, avînd posibilitatea de a debuta în tricoul „alb-roşu” pe 28 octombrie, chiar împotriva fostei sale echipe Pandurii, în Cupa României.

„Are calităţi, are un picior stîng de aur, este foarte rapid” (Murat Yakin, pe vremea cînd îl antrena la FC Lucerna)

550.000 de euro este cota de piaţă a lui Shalaj, conform site-urilor de specialitate

25 de ani are noul mijlocaş dinamovist

Tags: