Fotbal intern

DINAMO. EXCLUSIV / Teja: ”Mi-au spus că sînt NEBUN!”

DINAMO. Mihai Teja este noul antrenor al formaţiei din Ştefan cel Mare, instalat la începutul acestui an. Fostul tehnician al naţionalei de tineret şi-a condus elevii în primul stagiu de...
27.01.2015 | 00:02
DINAMO EXCLUSIV  Teja Miau spus ca sint NEBUN

DINAMO. Mihai Teja este noul antrenor al formaţiei din Ştefan cel Mare, instalat la începutul acestui an. Fostul tehnician al naţionalei de tineret şi-a condus elevii în primul stagiu de pregătire, în Antalya, acolo unde au disputat patru partide amicale. Teja a oferit pentru FANATIK.RO un interviu în care a discutat despre primele concluzii pe care le-a tras vizavi de noua sa echipă, dar şi despre planurile pe care le are. Antrenorul speră să închege o echipă competitivă, iar rezultatele negative din partidele de verificare (1-3 cu Bursaspor şi Guanghzou şi 1-7 cu Danemarca U 21) nu l-au demoralizat, ci l-au făcut să îşi dorească tot mai mult crearea unui colectiv cu mentalitate sănătoasă, care să se bată la titlu. 

– Cum a fost primul stagiu de pregătire?

Benefic, în ciuda rezultatului catastrofal din ultimul amical, pentru care îmi asum întreaga responsabilitate. Indiferent de conjunctură şi de faptul că au fost folosiţi jucători de la echipa a doua, eu sînt singurul vinovat. Asta este partea negativă, dar există şi una pozitivă, pentru că rezultatele nu m-au interesat la început, băieţii au muncit mult, s-au comportat foarte bine şi au răspunsul metodelor mele de lucru.

– Ţi-ai certat jucătorii după acest rezultat?

Nu! Eu nu sînt adeptul acestor lucruri, la mine stă invers, eu îi cert la victorii, nu după asemenea înfrîngeri la scor. Erau şi aşa foarte dezamăgiţi, pentru că ne-au bătut pe bune. Probabil ar trebui să-mi vînd altfel imaginea, să insist de acum şi pe rezultatele din partidele amicale, nu doar în cele oficiale, iar faptul că le-am dat şansa jucătorilor tineri de a evolua în ultimul meci al stagiului, contra echipei de tineret ai Danemarcei, este tot vina mea.

– Ionuţ Negoiţă a fost deranjat de rezultat?

Bineînţeles, a fost supărat, este de înţeles acest lucru, după un asemenea scor. El îşi doreşte altceva de la Dinamo, aşa cum şi eu îmi doresc, iar rezultatele precum acestea îl deranjează pe bună dreptate. Este un club de tradiţie, care merită să fie respectat prin rezultate pozitive în toate competiţiile. M-a sunat după meci şi a avut cîteva reproşuri, dar foarte civilizat.

DINAMO. ”Îmi este frică doar de Dumnezeu!”

– Nu îţi este frică de eşec la Dinamo?

Nu, îmi este frică doar de Dumnezeu, atît! Chiar şi atunci cînd am mers la U Cluj, oamenii ziceau că sînt nebun, pentru că preluasem echipa aflată pe loc retrogradabil cu doar patru puncte acumulate. Pentru mine este foarte important să construiesc ceea ce mi-am propus, şi asta treptat, pas cu pas. Eu ştiu cît am muncit alături de băieţi, ştiu ce încărcătură am pus la antrenamente. Mi-am asumat anumite riscuri atunci cînd am venit aici şi mi le voi asuma în continuare, aşa cum presupune viaţa unui antrenor, care poate sta la o echipă fie două zile, fie un an.

rps3687-660x400

– Care este obiectivul tău aici?

Formarea unei echipe care să se bată la locurile fruntaşe. Avem şi unele probleme financiare, nu ne permitem orice jucător, motiv pentru care nu ne putem avînta să ne gîndim la calificări în Liga Campionilor sau primăvara europeană, trebuie să fim modeşti şi să muncim mult. Nu le pot promite suporterilor că ne vom bate la titlu începînd din retur sau din sezonul următor, atît timp cît în acest moment sîntem aflaţi pe locul opt al clasamentului. Dacă se aruncau cu banii aici, probabil ar fi fost adus un alt antrenor şi nu eu. 

romania-1-604x400

– De ce ai lăsat naţionale de tineret pentru Dinamo?

Mi-a lipsit foarte tare adrenalina. Îmi era dor de meciurile din Liga 1 şi continuitatea de aici. Le mulţumesc celor de la Federaţie care m-au înţeles atunci cînd am ales să vin la Dinamo. Mi-am dorit să antrenez la o echipă cu tradiţie, cu suporteri minunaţi. Îmi doresc să acumulez experienţă, să cîştig titluri şi trofee. 

– Cine ţi-a înaintat oferta şi cum ai primit-o?

M-a sunat domnul Negoiţă şi mi-a propus să vin. I-am spus că o să analizez şi îi voi da răspunsul cît mai repede. Şi chiar am analizat şi am ajuns la concluzia că pentru mine, în acest moment, este mai bine să antrenez o echipă de club, mai mult, Dinamo este o formaţie de tradiţie. Aşa că am acceptat. 

– Cum te-au primit jucătorii?

Băieţii sînt dornici de performanţă, au un grup unit, foarte educat şi respectuos. Îmi face o deosebită plăcere să lucrez alături de ei. Sînt foarte receptivi la metodele mele şi sînt încrezător că vom reuşi să ne redresăm.

“Le-am adăugat unele reguli! Disciplina este foarte importantă!”

– Le-ai impus unele reguli?

Existau unele reguli şi pînă să vin eu, dar le-am adăugat şi altele. Avem norme pentru rezultate, indisciplină, aşa cum sînt în orice familie. Şi mi se pare absolut normal să plătească acela care greşeşte, dar pînă acum nu s-a pus problema de aşa ceva.

– Cît ai reuşit să îmbunătăţeşti din ceea ce ţi-ai propus?

Dacă ne uităm la rezultate, nici măcar unu la sută. Am nevoie de continuitate aici pentru a putea avea rezultate. 

– Cum ar arăta un Steaua – Dinamo în Cupa Ligii?

Foarte frumos! Ar fi un meci spectaculos, cu suporteri incredibil, se ştie destul de bine că Dinamo are suporteri recunoscuţi pentru inventivitate, graţie coregrafiilor reuşite de pînă acum. Sper să ne ridicăm la nivelul lor!

4.FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-STEAUA BUCURESTI, CUPA ROMANIEI TIMISOREANA (17.04.2014)

– Vor mai veni jucători?

Mai am nevoie de doi, trei, în special în compartimentul defensiv. Estonianul Mikk Reintam a fost în probe la noi, l-am introdus în amicalul cu Bursaspor, însă nu a reuşit să mă convingă şi a părăsit cantonamentul imediat după meci. Ne mai trebuie şi un portar, dar nu pentru că Marc nu ar fi un goalkeeper reuşit, ci pentru că nu poate fi de unul singur. Îl mai avem pe Muţiu, de la echipa a doua, dar este încă mic, mai are de lucrat.

8 este locul ocupat de Dinamo la finalul turului 

2 echipe a bifat Teja ca antrenor principal, U Cluj şi România U21,  înainte să semneze cu Dinamo