Fotbal intern

DINAMO-STEAUA, de ziua Prinţului Cristea: “Eu ţin cu FOTBALUL!”

Adrian Cristea a împlinit miercuri 33 de ani. Chiar în ziua unicului derby, Dinamo-Steaua,  "Prinţul", care a jucat la ambele mari echipe ale României, a oferit, în exclusivitate pentru...
30.11.2016 | 14:30
DINAMOSTEAUA de ziua Printului Cristea Eu tin cu FOTBALUL

Adrian Cristea a împlinit miercuri 33 de ani. Chiar în ziua unicului derby, Dinamo-Steaua,  “Prinţul”, care a jucat la ambele mari echipe ale României, a oferit, în exclusivitate pentru FANATIK.RO, un interviu savuros despre viaţa sa atît de pe gazon, cît şi din afara lui.

Citeşte mai jos prima parte a dezvăluirilor făcute de Cristea.

Adrian, cum vezi derby-ul de diseară. Cu cine ţii?

Nu am o favorită anume. Eu ţin cu fotbalul, vreau să vedem un fotbal bun. Eu sînt spectator miercuri, la derby, mă voi uita la televizor. Nu mă duc la Arena Naţională, să-l văd pe viu. Este, clar, un meci de 1×2. Ca să fim corecţi, nici Steaua nu străluceşte, iar Dinamo nu e o forţă. Deci, nu există o favorită certă. Era nu cu mult timp în urmă Steaua, perioada cînd cîştiga fără emoţii campionatele, dar acum nu mai este.

“New Dinamo? O păcăleală!”

Ai jucat cinci ani la Dinamo. Ce înseamnă pentru tine această echipă?

Dinamo mi-a insuflat mentalitatea de învingător. Cînd eram la Dinamo, oriunde mergeam, deviza noastră era să cîştigăm! Nu egal, nu să ne apărăm, să nu luăm gol, nu! Gîndul nostru era numai la victorie, cum să cîştigăm meciul. Mentalitate de învingători, cum am zis. Asta înseamnă Dinamo şi Steaua faţă de celelalte echipe ale campionatului. Sînt echipe cu tradiţie, cu nume, cu suporteri! Este diferenţă mare între Steaua şi Dinamo şi celelalte echipe. De aceea şi unii jucători care vin de la alte echipe au mari probleme de adaptare. Te întrebi, cîteodată, unde e jucătorul ăla care făcea minuni la nu ştiu ce echipă? Nu mai e, nu face faţă! Sînt multe cazuri în care fotbalişti transferaţi la Steaua sau Dinamo au capotat, nu s-au descurcat.

Negoiţă? New-Dinamo?

Dinamo a scăzut din cauza acestei păcăleli, New Dinamo. Dinamo are un nume, îi trebuie victorii, trofee… Ce a făcut Rednic, cu echipa asta, cu banii puţini, a făcut bici şi a pocnit cu el!

“La Steaua nu m-au dorit unii din club!”

Ai trecut şi pe la Steaua. Ce s-a întîmplat?

Nu m-au dorit unii oameni din club. Gigi Becali era după gratii şi avea contact verbal despre fotbal cu doi oameni de la club. Aceştia m-au vorbit de bine pînă într-o zi cînd Gigi a zis ”gata cu Cristea” şi gata a fost. Să vezi, dacă iei cifrele mele, la cît am jucat eu la Steaua, comparativ cu alţi jucători, titulari, sînt asemănătoare. Dar dacă aşa au vrut unii, ca eu să plec, ce să fac? Am plecat, aşa a zis Becali…

A fost o problemă şi cu banii. Ai riscat chiar o suspendare?

Am avut un litigiu cu banii la Steaua. Cei din Champions League, stipulaţi în contract. Dar treaba a plecat de la nişte bani, o sumă infimă, nişte taxe de judecată. Au făcut plîngere, dar s-a plătit, pînă la urmă. Iar asta cu suspendarea mea… S-a exagerat. Nu am riscat niciodată o suspendare, după ce am plecat de la Steaua.

“Gigi Becali e sufletist, dar uşor influenţabil”

Cu Gigi Becali ai discutat faţă în faţă?

L-am întîlnit la vreo două mese. E un tip sufletist, dar uşor influenţabil de persoanele din jur. A făcut multe pentru Steaua. A băgat bani, dar acum eu cred că e pe profit. Degeaba se mai plînge el, este pe profit cu fotbalul.

De unde poreclele Prinţul, Hagi sau Ronaldinho?

Păi, Prinţul, de la o relaţie a mea cu cineva al cărei tată administra domeniul familiei Sturdza. Asta se întîmpla pe cînd eram la Iaşi, cînd jucam acolo. Hagi şi Ronaldinho au apărut la Dinamo, pentru că eram talentat, tehnic, eram mingicar, de aici mi s-a tras. Colegii de echipă mi-au spus aşa. Ronaldinho mi-a plăcut mie foarte mult atunci.

“Borcea a cerut 7 milioane de euro pe mine!”

Cu Badea, cu Borcea, cu Turcu te-ai mai întîlnit după ce ai plecat de la Dinamo?

Cu Turcu m-am întîlnit prin oraş. Este un tip foarte OK. Nu ştiu de ce e înjurat mereu de suporteri. De unii suporteri. Au fost perioade la club cînd doar el băga bani. Am avut nişte relaţii foarte bune cu el. Şi cu Borcea m-am înţeles foarte bine. De fapt, eu eram unul dintre jucătorii lui preferaţi. Asta nu mi-a adus doar avantaje!

De ce?

Am ratat un transfer bun. Puteam pleca la o echipă din Turcia, parcă Gaziantep. Am jucat cu ei un amical, în Turcia, m-au plăcut ăia, au vrut să mă cumpere. Dar Borcea a cerut vreo 6-7 milioane de euro pe mine, ăia s-au speriat cînd au auzit şi gata, s-a dus transferul. N-a fost să fie.

Adevărul despre bonusul lui Becali ca Dinamo să o facă pe Steaua campioană: “Am avut primă mare!”

Cum a fost episodul acela cu banii de la Gigi Becali, ca să bateţi pe CFR? Aţi bătut, ai dat gol, aţi luat banii lui Gigi?

(Rîde) Erau nişte discuţii, noi ne-am făcut treaba. Discuţiile au fost afară, între conducători, noi auzeam, dar în vestiar nu a venit nimeni.

Păi nu s-au împărţit nişte bani? Atunci cînd Gigi a acuzat, totuşi, că o parte s-a dat la o parte, alta, din care ai făcut parte tu, a jucat pe bune!

(Rîde) N-a venit nimeni! Au fost discuţii de-ale lor, acolo, sus. Am avut o primă… O primă mare…

De ce ai eşuat în străinătate? Ai fost la două echipe, ai stat foarte puţin!

Păi în Israel, la Petah Tikva, nici nu am mai ajuns! Din cauza Stelei. A întîrziat cu cartea verde, eram în litigiu atunci cu ei, iar ăia din Israel nu m-au aşteptat, nu au avut răbdare o săptămînă… Cei de la Steaua nu au vrut să mi-o dea, condiţia era să renunţ la banii restanţi de la ei. Or eu nu am vrut, nu neapărat la bani, cît la principiul ăsta, că a fost munca mea, de ce să renunţ!!? Şi aşa a picat transferul. Dar asta-i România!

Cît ai pierdut atunci?

Cam 10.000 de euro pe lună. Ăsta era salariul meu.

Şi cu Standard?

Acolo am fost victimă colaterală! M-a luat Rednic, împrumut. Apoi Rednic l-a cumpărat pe Ţucudean, ăia au dat bani mulţi pe el. A venit însă nepregătit acolo, a dezamăgit, aşa că au renunţat la el.

Dăduseră bani mulţi pe Ţucudean şi, supăraţi, nemulţumiţi, au renunţat la romîni. Românii eram eu şi cu el. Şi aşa am fost înlăturat. Oricum, eram împrumutat. A fost, însă, o experienţă bună. Ai şi ce vedea acolo, în materie de fotbal. O bază de copii şi juniori imensă… Nu găseşti asta în multe locuri.

“Nu ştiu cîţi bani am făcut din fotbal, dar sigur am cheltuit mai mult!”

Cîţi bani ai strîns din fotbal?

Nu ştiu cît am strîns, dar am cheltuit mai mult! (rîde). M-am bucurat de fotbal, m-am bucurat de viaţă. Din păcate, fotbalului i-am oferit prea puţin. Aşa a fost caracterul meu. Poate nu am găsit oamenii potriviţi, poate nu am fost organizat eu. Sînt o fire libertină, mi-a plăcut tot, fotbalul, dar şi ce e pe lîngă el.

Nu crezi că puteai ajunge mai sus?

Ca să ajungi acolo, trebuie să fii organizat. Să ştii ce ai de făcut, să-ţi organizezi timpul şi viaţa. Eu m-am bucurat de marile plăceri ale vieţii!

Care-i cea mai mare primă pe care ai luat-o?

Chiar nu ştiu exact, că am luat multe. Alea din cupele europene erau mai mari. Am luat şi 5.000 de euro şi 10.000. La Dinamo se întîmpla. Au fost perioade bune atunci.

“Hagi are dreptate: nu mai există plăcerea de a juca fotbal! De asta nu mai e spectacol”

Golul contra Stelei în Ghencea, cînd jucai la Iaşi şi aţi cîştigat, te-a propulsat la Dinamo?

Nu, eu semnasem deja, dar am rămas la Iaşi încă jumătate de an, adică pînă la finalul campionatului. Dar pot spune că parcă ar fi fost primul meci pentru Dinamo…

Cu ce salariu te-au primit cei de la Dinamo?

Cu 2.000 de euro. Ăsta a fost primul salariu la Dinamo. Apoi, a început să crească. Tot mai bine…

Dar ce se caută?

Antrenorii caută acum să nu piardă, să nu ia gol. Frica antrenorilor duce la asta. Frica să nu piardă. Nu se gîndesc ce să facă să cîştige, ci ce să facă să nu piardă. Hagi trebuie ascultat. E singurul care mai poate salva fotbalul românesc. Ceilalţi doar profită. Hagi e de apreciat.

“Reghe ştie să facă atmosferă: cînd e muncă, e muncă; cînd e distracţie, păi distracţie să fie! Acum însă, jucătorii Stelei n-au valoare”

Care-i cel mai bun antrenor care te-a pregătit?

Mi-e greu să spun unul. Am întîlnit mulţi, fiecare cu rolul lui. Cînd eram la copii l-am avut pe Dumitru Romilă. Apoi am sărit la Divizia D… Aaaa, eu am jucat la toate eşaloanele pînă să ajung aici. Am început cu Divizia D, apoi C, apoi B, în B, la Politehnica Iaşi. Cu care am şi promovat. Andone era la Dinamo cînd am venit eu. Un antrenor foarte bun, m-a ajutat în cariera mea. Apoi a venit Rednic, m-am înţeles bine cu el. Ştie să discute cu jucătorii. Apoi Zenga. Am jucat bine cînd era Zenga. Mi-a oferit libertate pe teren. Jucam în spatele vîrfurilor. Reghe e iar foarte bun antrenor. Ştie să facă atmosferă. Cînd e de muncă, e de muncă. Cînd e distracţie, păi distracţie să fie. Ştie să facă atmosferă.

Lui Reghe nu-i prea joacă acum echipa, chiar dacă-i pe primul loc.

Reghe nu are rezultate din cauza lipsei de valoare a jucătorilor. Gîndeşte-te! Tamaş e cel mai bun de la ei acum. Face aproape tot, dă goluri, mai trebuie să dribleze şi să dea pasă în gaură! (rîde). Păi dacă jucătorul cel mai bun e fundaşul central sau dreapta, cum mai joacă Tamaş, am spus tot, nu? Asta i se întîmplă lui Reghe.

Naţionala? Ai fi putuit să fii un nume acolo, cu multe selecţii, nu crezi?

Da, te gîndeşti că trebuia să fac mai multe… Am avut vreo 8-9. Nu cred că aş mai putea acum să joc la echipa naţională.

“Daum nici nu ştie unde a venit! Nu va reuşi”

Dar ce zici de echipa naţională, de Daum?

Daum? Nu are nici o vină! Nici nu ştie unde a venit, nu cunoaşte fotbalul românesc. Nu va reuşi! E greu să te califici, dacă nu imposibil. Şi nici nu vine nimic din urmă. Înainte aveam talente, speranţe. Trebuie ca tineretului să i se ofere ceva. Altfel, ce să vină din urmă? Şi mentalitatea asta… Nu mai avem stilul nostru, mingicari, să paseze, să dribleze…

Piţurcă a reuşit o calificare aşa, fără mingicăreală, cum zici tu.

Da, e singurul. Pe el ţi-l dădeam imediat exemplu. Toată echipa în apărare, cap Goian, gata, am bătut, ne-am calificat! Dar cu stilul ăsta ajungi doar la un nicel mediu. Trebuie să faci altceva. De asta ne uităm la cei de afară ca la nişte zei. Repet, Hagi e singurul care face ceva. Normal, a jucat la Real, la Barcelona. A zis bine, ne-am pierdut identitatea!

“N-am regrete! Trăiesc în prezent!”

Ce regrete ai?

Nu sînt omul regretelor. Trăiesc în prezent! Nici în trecut, nici în viitor, doar în prezent! Timp să înveţi este. Trebuie să te maturizezi, dar regretele nu-şi au rostul. Nu trebuie să te gîndeşti că puteai face mai mult. M-am bucurat de viaţă. Pentru mine contează să mă bucur, aşa am făcut şi în teren, m-am bucurat. Văd că acum jucătorilor le lipseşte plăcerea de a juca. Hagi a spus bine: nu mai e plăcerea, nu mai e fotbalul! S-a stricat treaba, nu se mai caută fotbalul spectacol!

Cît mai ai de gînd să joci?

Nu ştiu. Acum mă bucur de fiecare antrenament, de fiecare meci. O să joc atît cît mă ţine fizicul. Deocamdată sînt OK. Mă bucur de fiecare zi. Ştiu că într-o zi o să-mi fie dor de fotbal, la asta mă gîndesc, dar e inevitabil.

Citeşte mîine partea a doua a interviului, în care Adrian Cristea vorbeşte despre Bianca Drăguşanu, Denisa Nechifor, fetiţa lui, Rania, dar şi despre proiectele lui care nu includ fotbalul.

29 de goluri a dat Cristea pentru Dinamo, în cele 192 de meciuri

12 jocuri a evoluat Prinţul la Steaua, echipă pentru care a punctat o singură dată

8 meciuri a bifat Cristea pentru Standard Liege şi nu a reuşit nici un gol

100.000 de euro este cota de piaţă a fotbalistului, conform transfermarkt.de