Fotbal intern

DINAMO-ACS POLI. Super-interviu cu Popa: “Upercutul funcţionează!”

Vulcanic, efervescent chiar pe vremea când activa la Iaşi, antrenorul Ionuţ Popa s-a schimbat puţin cu trecerea anilor, pe măsură ce firele albe s-au înmulţit în celebra sa „musteaţă”....
20.05.2017 | 14:55

Vulcanic, efervescent chiar pe vremea când activa la Iaşi, antrenorul Ionuţ Popa s-a schimbat puţin cu trecerea anilor, pe măsură ce firele albe s-au înmulţit în celebra sa „musteaţă”. A păstrat ceva din Moldova, stilul hâtru şi umorul sănătos, dar a adăugat felul de a fi, liniştit şi molcom, al bănăţenilor. A ieşit un fel de Ion Creangă de Ardeal care, însă, când e vorba de fotbal, nu prea are timp de „poveşti”.

Oscarul Profesorului

2016-2017 a fost un nou sezon extraordinar pentru un tehnician care, poate… de fapt nu „poate”, ci sigur a primit prea puţin de la un fotbal în care a avut, fără discuţii, rezultate. De parcă faptul că a resuscitat Timişoara de la un neverosimil -14 nu era de ajuns, Ionuţ Popa şi-a mai dus elevii şi până în semifinalele Cupei României şi chiar în finala Cupei Ligii. „Profesorul” e în luptă pentru un trofeu, care ar fi ca un „Oscar” pentru întreaga activitate…

Mama îl aşteaptă cu trofeul acasă

După o carieră îndelungată, e pentru prima dată când jucaţi un meci cu trofeul pe masă?
– Nu, am mai jucat o finală de Cupa Ligii pe vremea când antrenam pe UTA, în 1994, pe care am pierdut-o categoric în faţa Rapidului, cu scorul de 5-1… Acum, însă, e cu totul altceva, mai ales că i-am promis mamei că îi voi dedica trofeul. Am încercat să o iau cu accepţiunea modernă, ceva de genul „copiii noştri, şefii noştri”, dar n-a mers. Mi-a spus că, atâta timp cât trăiesc, părinţii rămân părinţi, iar copiii trebuie să fie ascultători şi să vină cu rezultate bune acasă. Asta ar însemna, direct spus, că trebuie să aduc trofeul acasă.
Mai modern ar fi să veniţi cu bani acasă…
– Aici nu prea e cazul. La Timişoara avem prime doar pentru evitarea retrogradării. Cât priveşte Cupa Ligii, ne bazăm doar pe banii pe care îi pun la bătaie organizatorii, conducerea fiind de acord ca băieţii să împartă o anumită sumă.
Vă cunoaştem ca pe un mare iubitor de… câini…
– Da, mereu am iubit câinii. L-am avut mulţi ani pe Deco, era sufletul meu. Acum am găsit unul exact la fel, Zico îi spune. Cât despre „câinii” din „Ştefan cel Mare”, la care făceai de fapt referire, trebuie să recunosc că sunt cea mai în formă echipă, au un antrenor extraordinar şi publicul numărul 1 din România.

„Nu sunt certăreţ de fel. Upercutul şi directa încă funcţionează”

Resimţiţi o stare de tensiune? V-am văzut cam nervos în ultimul timp…
– Nu, văd că toată lumea a discutat în ultimele zile că nu ştiu ce aş fi avut cu Neagoe. Chiar n-am avut nimic de împărţit cu el, eu atât i-am spus lui Ciucă, jucătorul Iaşului, să-i certe mai mult pe ai lui, să-i lase în pace pe jucătorii mei. Oricum, să ştie lumea că sunt bine pregătit, upercutul şi directa încă mai funcţionează. Glumesc, dar am făcut ceva box la viaţa mea. Şi am avut parte, în carieră, şi de tot felul de nebuni… în ghilimele… Unul a fost Bâlbă de la Iaşi, iar altul e Pedro Henrique al meu de acum, care după trei ani tot nu ştie româneşte, şi orice îi zic, el o ia la modul personal.
Parcă unul dintre visurile dumneavoastră în fotbal era să bateţi un arbitru…
– Nu, m-am liniştit. Nu-mi permit să sar la bătaie, că n-am bani să plătesc amenda. Glumesc, bineînţeles, dar oricum mai bine îi las să mă fure, decât să le fac ceva.
Am început vorbind despre trofeu, să încheiem la fel… Ce-ar însemna, totuşi, o Cupă a Ligii în palmares?
– Fără să mă laud, am reuşit în carieră să promovez cu UTA, cu FC Bihor, cu Poli Iaşi, cu Dacia Mioveni, cu Jiul Petroşani, am salvat Iaşul de la retrogradare şi sper să fac acelaşi lucru şi cu Timişoara, de accea nu pot fi decât mulţumit privind în urmă. O Cupă câştigată ar fi ca o mulţumire de la Dumnezeu, ceva care ar însemna mai mult decât toate victoriile din carieră, indiferent de adversar sau competiţie…

„Am reuşit în carieră să promovez cu UTA, cu FC Bihor, cu Poli Iaşi, cu Dacia Mioveni, cu Jiul Petroşani, am salvat Iaşul de la retrogradare şi sper să fac acelaşi lucru şi cu Timişoara, de accea nu pot fi decât mulţumit privind în urmă” (Ionuţ Popa)

„Dinamo e cea mai în formă echipă, au un antrenor extraordinar şi publicul numărul 1 din România” (Ionuţ Popa)

5 meciuri în 10 zile este propunerea ironică a lui Ionuţ Popa pentru şefii fotbalului românesc pornind de la aglomerarea nejustificată a finalului de sezon