Fotbal intern

DINAMO. Povestea NEŞTIUTĂ a fotbalistului “alb roşu” Dinu Vamă

* Noul preşedinte al lui Dinamo s-a întors acasă după ani de zile...
15.05.2015 | 15:49
DINAMO Povestea NESTIUTA a fotbalistului alb rosu Dinu Vama

* Noul preşedinte al lui Dinamo s-a întors acasă după ani de zile

* Juniorul Dinu Gheorghe devenea campion republican cu „cîinii” într-o echipă cu Augustin, Ion Marin, Vrînceanu şi Lucuţă

Dinu Gheorghe este noul preşedinte al lui Dinamo, după ce a bătut palma cu Ionuţ Negoiţă. Ani buni la Rapid, FC Braşov sau Astra, „Vamă” are, însă, un trecut dinamovist „incipient”, fiind coleg la juniori cu Ion Marin şi Ionel Augustin. A jucat pe postul de fundaş central, într-un duet cu amintitul „Săpăligă”. Fostul preşedinte al Rapidului, Braşovului şi Astrei are în palmares un titlu de campion în tricoul „cîinilor” la juniori republicani în anul 1973.

LIVE VIDEO SIMONA HALEP – ALEXANDRA DULGHERU AICI!!! SUPER SFERTUL ROMANESC DE LA ROMA!!! VEZI AICI MECIUL ONLINE

„A fost un jucător foarte bun, am cîştigat campionatul la juniori republicani pe stadionul «23 August». Am jucat în deschiderea finalei de cupă din sezonul 1972-1973, dintre Chimia Rîmnicu Vîlcea şi Constructorul Galaţi, terminată 3-0. Dinu Gheorghe juca fundaş central, iar la finalul junioratului a fost oprit la tineret. Însă nu ştiu ce s-a întîmplat şi de ce nu a ajuns să joace în prima ligă”, a declarat Ionel Augustin în exclusivitate pentru Fanatik.

Coleg de cameră cu Dumitrache

„Oneaţă” a dezvăluit că noul preşedinte de la Dinamo a fost coleg de cameră cu Florea Dumitrache: „În perioada cînd era la tineret, Dinu Gheorghe a avut privilegiul să stea în cameră cu Dumitrache. La noi era o regulă, cînd erai suspendat sau reveneai după accidentare jucai cîteva meciuri la tineret. Aşa l-a cunoscut Dinu Gheorghe pe Dumitrache”.

De asemenea, „Vamă” l-a cunoscut şi pe Mircea Lucescu tot în acea perioadă. Şi au rămas prieteni. Buni prieteni. Pînă în prezent. „Tot de atunci se cunoaşte şi cu Lucescu, cei doi s-au înţeles bine şi au păstrat tot timpul legătura. Îmi aduc aminte că Procuroru’ Dinu i-a dat două tricouri de-ale sale şi Dinu ăstălalt se simţea foarte mîndru”, a adăugat fostul atacant al lui Dinamo.

Cum s-a pierdut un fundaş talentat

Dinu Gheorghe a fost un fundaş central de perspectivă, fiind coleg de generaţie cu Ion Marin, Ionel Augustin, Cristian Vrînceanu şi Teodor Lucuţă. Cei patru au făcut pasul la prima echipă şi au cîştigat trofee pentru Dinamo. „Un fundaş central cu talie, avea un joc foarte bun de cap. Era un jucător talentat, eu cred că făcea faţă fără probleme la prima echipă. Nu ştiu ce s-a întîmplat, dar a renunţat la fotbal şi a mers la vamă”, a spus Augustin.

A fost în avionul de Scoţia

Deşi s-a lăsat de fotbal, Dinu Gheorghe a continuat să rămînă în anturajul lui Dinamo. Iar în perioada cînd Mircea Lucescu a pregătit gruparea dinamovistă, „Vamă” era prezent la majoritatea deplasărilor „roş-albilor” în Europa.

Emisiunea „Replay” de la TVR a oferit cîteva secvenţe din 1988 cu lotul echipei Dinamo la plecarea şi la întoarcerea din Scoţia, unde „cîinii” au întîlnit în turul 2 al Cupei Cupelor formaţia Dundee United. Printre cei care au făcut deplasarea cu super-jucătorii lui Mircea Lucescu se afla şi Dinu Gheorghe, care a infirmat ani la rînd ataşamentul pentru clubul din „Ştefan cel Mare”, dar care a fost prezentat miercuri drept noul preşedinte al lui Dinamo!

Colecţionar de tricouri

Pasiunea lui Dinu Gheorghe pentru Dinamo a fost taxată mereu de Cristi Borcea şi de Nicolae Badea atunci cînd el era preşedinte la Rapid şi comenta la adresa „cîinilor”. Despre trecutul de dinamovist al lui „Vamă” a vorbit şi „Mister” Cornel Dinu, care a comentat cu umorul caracteristic tratativele pentru aducerea acestuia ca preşedinte în „Groapă”. „Nu ştiu mare lucru despre negocierile dintre Dinu Gheorghe şi Dinamo. Ştiu doar că atunci cînd era tînăr, venea în pantaloni scurţi în tribună la Dinamo. Era un mare suporter. Şi mai ţin minte că a alergat după mine şi i-am făcut cadou un tricou de campion, pe care cred că îl are şi acum acasă”, a povestit „Procurorul”.

Campion cu Il Luce la Rapid

Mircea Lucescu a preluat Rapidul în 1997 şi a reuşit să aducă al doilea titlu al giuleştenilor după 32 de ani. Iar din echipa de conducere a „feroviarilor” a făcut parte şi Dinu Gheorghe, aceea fiind prima sa experienţă în fotbal. După episodul Rapid, „Vamă” a devenit unul dintre cei mai apreciaţi conducători din fotbalul românesc. Noul preşedinte al lui Dinamo a avut o relaţie specială cu George Copos, fostul patron al Rapidului.

A cîştigat trofee şi cu Lucescu jr.

Dinu Gheorghe a făcut echipă bună cu Răzvan Lucescu la Rapid şi la FC Braşov. În perioada din Giuleşti cei doi au cîştigat o cupă a României şi au ajuns cu gruparea „feroviară” pînă în sferturile Cupei UEFA în sezonul 2005-2006. În toamna lui 2007 au mers amîndoi la FC Braşov şi împreună au reuşit să promoveze cu „stegarii” în prima ligă. Cei doi s-au despărţit, Lucescu jr. a fost numit selecţioner al echipei naţionale în 2009, iar „Vamă” a continuat la Braşov. În 2011, cei doi au lucrat din nou împreună la Rapid, dar Dinu Gheorghe a plecat în luna octombrie.

„Vreau ca Dinamo să fie ultima echipă din cariera mea. |mi doresc să jucăm în Liga Campionilor şi să avem un nou meci cu Real Madrid. Ca pe timpuri” (Dinu Gheorghe)

60 de ani are Dinu Gheorghe, din care ultimii 18 în funcţii de conducere în fotbal