Fotbal intern

Istoria derby-ului Dinamo–Steaua! Un “BLAT” interzis, altul EŞUAT

DINAMO – STEAUA. Prima partidă din play-off-ul Ligii 1 înseamnă episodul cu numărul 162 din “Derby de România”. Rivalitatea dintre cele două cluburi a început pe 21 noiembrie 1948, cînd...
06.03.2016 | 15:02

DINAMO – STEAUA. Prima partidă din play-off-ul Ligii 1 înseamnă episodul cu numărul 162 din “Derby de România”. Rivalitatea dintre cele două cluburi a început pe 21 noiembrie 1948, cînd “cîinii” au învins, în deplasare, scor 1-0, iar multe dintre partide au avut o istorie aparte. FANATIK.RO vă prezintă două dintre acestea.

Tudor Postelnicu a propus “blatul”, Ilie Ceauşescu s-a opus!

DINAMO – STEAUA. Cornel Dinu este un simbol pentru gruparea alb-roşie. Meciurile cu roş-albaştrii reprezentau pentru “Mister” ceva aparte. Una dintre acestea ar fi putut aduce, însă, o pată pe cariera sa. Din fericire, nu a fost cazul. Dinamo şi Steaua s-au întîlnit de două ori, într-un interval scurt, în campionat şi Cupă. “Se întîmpla undeva prin anii ’80. Exista o agresivitate sporită a celor de la Steaua, iar Tudor Postelnicu a simţit-o, astfel că a luat legătura cu conducătorii noştri şi le-a propus să împărţim trofeele, unii să ia campionatul, iar ceilalţi Cupa”, a dezvăluit Dinu pentru Gazeta Sporturilor.

Planul avea, însă, să nu fie dus la îndeplinire. „Pînă la urmă s-a jucat pe bune, pentru că nu a fost de acord Ilie Ceauşescu, şi Dinamo a cîştigat în ambele întîlniri. La vreo lună după asta, Nicolae Ceauşescu l-a chemat pe Postelnicu la raport, iar în biroul său era şi Ilie Ceauşescu, care a început să ţipe că din cauza lui Postelnicu nu poate Steaua să cîştige trofee”, şi-a amintit Dinu, care a dezvăluit şi ce reacţie a avut dictatorul.

“I-a spus lui Postelnicu: <<Păi, bine, băi Postelnicule, eu te pun să ai grijă de Securitate şi tu te ocupi de fotbal? Auziţi, ia mai terminaţi amîndoi cu bîrfele astea de mahala. Mai bine împărţiţi cei mai buni jucători în două echipe care să bată rivalele din Occident, ca să audă lumea de români”, a rememorat “Mister”. Şi, astfel, s-au format marile echipe ale celor de la Dinamo şi Steaua care au mers foarte bine pînă în 1989.

Înţelegere anti-Rapid între jucătorii de la Dinamo şi Steaua

DINAMO – STEAUA. Cele două mari rivale nu au fost deloc încîntate de faptul că Rapid, cu Mircea Lucescu la timonă, devenise o forţă. Cu cinci etape înainte de finalul sezonului 1998-1999, giuleştenii erau lideri în clasament cu 74 de puncte, în timp ce alb-roşii ocupau locul 2, cu două puncte mai puţin. Roş-albaştrii se aflau pe locul 3, cu 55 de puncte, fără şanse la titlu. În etapa a 30-a a Diviziei A, pe “Ştefan cel Mare”, s-au întîlnit Dinamo şi Steaua. Partida s-a terminat la egalitate, scor 0-0, iar Rapid a luat un avans de patru puncte graţiei victoriei din Cotroceni, scor 3-1, cu FC Naţional.

Legenda spune, însă, că jucătorii de la Dinamo şi Steaua s-ar fi înţeles ca alb-roşii să iasă învingători pentru ca Rapid să nu se distanţeze în clasament. Lăcătuş şi Dănciulescu nu au jucat, iar roş-albaştrii au avut pe teren mai mulţi jucători care au făcut figuraţie. “Cîinii” au încercat cu toate puterile să marcheze, însă mingea n-a vrut să intre în poartă.

În ultimul minut, Dinamo a avut o lovitură liberă din imediata apropiere a careului de 16 metri. Iftodi i-a făcute semne discrete lui Ritli să se poziţioneze cît mai aproape de bară. Însă, la un moment dat, portarul a răbufnit. “Unde să mă mai duc?! Nu vezi că ies din poartă?”, a fost reacţia stelistului, conform unor martori care se aflau în spatele porţii dinspre Peluza Cătălin Hîldan. Într-un final, Iftodi a executat, Ritli a rămas lîngă colţul din dreapta fără să schiţeze vreun gest şi a privit senin cum mingea se duce pe lîngă poartă.

“Blatul” eşuat a fost “mirosit” de fanii lui Dinamo. Care, la finalul partidei, i-au înjurat şi huiduit pe Kiriţă, Mihalcea, Mutu şi Bătrînu, cei mai reprezentativi jucători ai alb-roşiilor. La 16 ani distanţă, Lincar avea să declare că “la partida respectivă a fost ceva ciudat, nu-mi este greu să recunosc asta”.

7 puncte a fost diferenţa de puncte dintre Rapid şi Dinamo la finalul sezonului 1998-1999

Tags: