Fotbal international

Dirk Kuyt, gata să cumpere un club din fotbalul englez. Ce alți mari jucători au devenit patroni de cluburi

21.06.2019 | 17:37
Dirk Kuyt gata sa cumpere un club din fotbalul englez Ce alti mari jucatori au devenit patroni de cluburi

Fostul internațional olandez Dirk Kuyt, care s-a retras din activitatea de jucător în această vară, de la Feyenoord, la vârsta de 38 de ani, intenționează să rămână în lumea sportului pe care l-a iubit foarte mult, dar într-o nouă postură, aceea de patron de club. Este vorba de un proiect, dezvăluit de agentul jucătorului, el însuși fost jucător, Rob Jansen, în care însă Kuyt ar urma să facă parte alături de alți foști jucători olandezi.

Dirk Kuyt vrea să cumpere un club în fotbalul englez

Planul privește cumpărarea unui club din ligile inferioare din fotbalul englez, fotbal pe care Dirk Kuyt îl cunoaște foarte bine, după ce a cunoscut multe satisfacții jucând timp de șase sezoane la Liverpool. Grupul de olandezi s-a orientat spre un club din ligile inferioare din două motive: unul, pentru că investiția va fi una accesibilă din punct de vedere financiar și doi pentru că luând un club de jos poți schimba totul cu ușurință până îl aduci la un nivel optim de performanță.

Deși nu a fost dezvăluită identitatea clubului, în presa olandeză au apărut informații conform cărora ar fi vorba de Bolton Wanderers, una dintre cele mai vechi grupări din fotbalul englez, care se află într-o situație dramatică. A retrogradat din a doua divizie și va începe Liga a treia cu 12 puncte penalizare ca urmare a problemelor financiare. Are 14 jucători în lot, dintre care doar șase sunt seniori, restul juniori.

dirk kuyt ar putea deveni patron la Bolton Wanderers

Ronaldo are club în La Liga, SUA e tărâmul făgăduințelor și în fotbal

Inițiativa lui Dirk Kuyt nu este singulară, ideea de a cumpăra cluburi fiind pusă în practică și de alți foști jucători. Cel mai notoriu nume este al fostului campion mondial și câștigător al Balonului de Aur, brazilianul Ronaldo, care este patronul echipei spaniole de prima divizie Real Valladolid, club care în aceste momente se află sub investigație după ce s-a descoperit că o parte dintre jucători au trucat un meci la pariuri cu Valencia.

Ronaldo e patron în La Liga, la Valladolid

David Beckham este implicat în două proiecte. Unul personal, în SUA, la Miami, unde din 2020 sau 2021 ar urma să participe la campionatul primei divizii echipa Inter Miami, aparținând fostului star englez și altul în Anglia, la Salford City, echipă promovată în vară în a patra ligă și unde este proprietar alături de toți foștii săi celebri colegi de la Manchester United Paul Scholes, Nicky Butt, frații Neville și Ryan Giggs.

În fotbalul românesc patronii de fotbal sunt în județul Constanța

Și Didier Drogba are planuri în fotbalul din SUA, fiind primul patron care încă era jucător activ. El a cumpărat clubul Phoenix Rising și speră să îl ridice în câțiva ani la nivel de prim eșalon. Tot în SUA Alessandro Nesta și Paolo Maldini lucrează la a pune bazele unui alt club în Miami, iar grupul Demba Ba, Yohan Cabaye, Eden Hazard și Moussa Saw construiesc tot în SUA, la San Diego, un alt club care să ajungă în MSL.

Ciprian Marica Farul este un matrimoniu de nici un an

Și în fotbalul românesc întâlnim cazuri de foști jucători care au cumpărat cluburi, iar cel mai elocvent este al lui Gică Hagi, creatorul Viitorului Constanța, club care a fost opera Regelui, dar care a putut juca repede deja în Liga 3 după ce a luat locul lui CS Ovidiu și nu numai locul, pentru că Hagi a construit un stadion modern, micuț, cochet, la Ovidiu. Tot în județul Constanța a decis să investească și Ciprian Marica, actualmente principalul acționar la Farul.