News

DNA a descins la CJ Călăraşi. Ancheta procurorilor îl vizează liderul PSD al Consiliului Judeţean

Suspiciuni de abuz în serviciu în Călărași. Procurorii DNA investighează activitățile președintelui Consiliului Județean
21.03.2024 | 14:03
DNA a descins la CJ Calarasi Ancheta procurorilor il vizeaza liderul PSD al Consiliului Judetean
Anchetă în cazul președintelui CJ Călărași. Procurorii DNA efectuează percheziții la sediul instituției pentru suspiciuni de fraudă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA Constanța desfășoară percheziții joi la sediul Consiliului Județean Călărași, iar președintele instituției, Vasile Iliuță (PSD), este suspectat în această anchetă, potrivit surselor G4Media.

Șeful Consiliului Județean Călărași anchetat de DNA

În cadrul acestei operațiuni, procurorii investighează o serie de achiziții, efectuând percheziții și la un spital din Călărași, precum și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași (DGASPC Călărași).

ADVERTISEMENT

Această investigație s-ar referi la fapte petrecute anterioar, întrucât președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a mai fost trimis în judecată de DNA în anul 2021, sub acuzațiile de abuz în serviciu, fals intelectual și șantaj.

Deși achitat în primă instanță de Tribunalul București în 2023, această decizie este contestată de DNA și angajații CJC, iar procesul se află în curs pentru o sentință definitivă.

ADVERTISEMENT

Prejudiciu uriaș făcut de șeful CJ Călărași

Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie – iulie 2019, Iliuță ar fi încălcat atribuțiile sale de serviciu, refuzând plata drepturilor salariale ale unor angajați ai CJC, după ce aceștia fuseseră eliberați din funcție în urma unei hotărâri judecătorești. Acesta a produs un preju

De asemenea, președintele CJ Călărași este acuzat că, în data de 20 decembrie 2019, ar fi exercitat presiuni asupra unui procuror pentru a evita trimiterea sa în judecată într-o altă cauză penală în care era inculpat.

ADVERTISEMENT

„Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau.

În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus. Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale”, potrivit comunicatului DNA.

ADVERTISEMENT

G4Media mai arată că în martie 201 Vasile Iliuță a mai fost vizat de o anchetă pentru că a condus  sub influența băuturilor alcoolice și ar fi fost surprins băut la volan. Deși alcoolemia sa era sub limita penală, acest incident a atras atenția presei locale.

Iliuță a făcut parte din PNL până în 2020, când a fost solicitată demisia sa din partid din cauza implicării într-un dosar penal. Mai târziu el s-a alăturat PSD și a obținut un nou mandat de președinte al CJ Călărași în alegerile locale din septembrie 2020.

ADVERTISEMENT