News

Angajații de la Finanțele Publice făceau contabilitatea, în loc să-i controleze! Dosar penal al DNA, cu 27 de oameni de afaceri

DNA a pus sub urmărire penală 27 de oameni de afaceri din Buzău. Aceștia aveau contabilitatea firmelor făcută de angajații de la Finanțe Publice din acest județ.
03.02.2022 | 17:17
Angajatii de la Finantele Publice faceau contabilitatea in loc sai controleze Dosar penal al DNA cu 27 de oameni de afaceri
DNA a pus sub urmărire penală 27 de oameni de afaceri din Buzău. Foto: Hepta - Mediafax
ADVERTISEMENT

Mai mulți oameni de afaceri din Buzău au fost pus sub urmărire penală după ce au pus niște documente contabile ale firmelor lor la dispoziția unor angajați de la Administrația Finanțelor Publice.

Funcționarii de la Administrația Publică făceau contabilitatea pentru firme private

Dar acest lucru nu se termină aici, deoarece cei 27 de oameni de afaceri i-au pus pe funcționarii publici să le efectueze contabilitatea primară chiar dacă aceștia aveau rolul de a le controla firmele.

ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție a transmis, joi, că cei 27 de oameni de afaceri sunt urmăriți penal pentru infracțiunea de „îndeplinirea unei însărcinări, intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare ori participarea cu capital la un operator economic privat faţă de care avea sarcina de a-l supraveghea, controla, reorganiza sau lichida, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, în formă continuată”.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au precizat faptul că din martie și până în august anul trecut acești 27 de oameni de afaceri au pus la dispoziție unor angajați de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice din Buzău documente contabile ale firmelor pe care le aveau în administrare, pentru a fi întocmite situațiile și declarațiile fiscale, dar și ca ele să fie depuse mai departe și nu numai.

ADVERTISEMENT

Oamenii de afaceri știau faptul că funcționarii respectivi aveau ca sarcină să-i controleze pe operatorii economici privați și nu era printre sarcinile lor să efectueze contabilitate anumitor firme.

“Aceste demersuri ar fi avut loc în condiţiile în care oamenii de afaceri cunoşteau faptul că funcţionarii respectivi aveau, printre altele, ca sarcină generală de serviciu doar pe aceea de a controla operatorii economici privaţi cu sediul în raza de competenţă şi nicidecum pe aceea de a efectua activităţi de contabilitate primară”, au precizat anchetatorii, conform Agrepres.

ADVERTISEMENT

Cine sunt inculpații de la Administrația Finanțelor Publice

Cei care au efectuat aceste operațiuni contabile sunt Nicoleta-Cristina Gheorghe, Daniela Iacob, Daniela Mavrodin, Luminiţa Mînzu şi Vasilica Neacşu, angajaţi ai AJFP Buzău.

Miercuri, DNA a anunțat că a început acţiunea penală şi a fost luat măsura controlului judiciar pentru persoanele menționate mai sus.

ADVERTISEMENT

Inculpatele, deși știau că activitatea lor ar trebui să fie una de control al firmelor respective, se ocupau de situația contabilă a acestora.

Serviciile lor nu erau gratis, ci contracost, astfel că ele încasau de la 300 de lei pe lună, în funcție de volumul de documente pe care trebuiau să îl parcurgă.

ADVERTISEMENT
Tags: