News

Documentul pe care trebuie să-l completeze toți românii care merg în insulele grecești

FANATIK îți prezintă documentul pe care trebuie să-l completeze toți românii care merg în insulele grecești
19.05.2021 | 14:47
Documentul pe care trebuie sal completeze toti romanii care merg in insulele grecesti
Grecii au eliberat un document pentru toți cei care vor să ajungă în insule cu feribotul. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vorbim despre cei care călătoresc cu mașina personală și la un moment dat trebuie să urce într-un feribot pentru a ajunge la destinație. Toți aceștia trebuie să aibă asupra lor un act completat prin care să spună dacă au intrat în contact cu o persoană infectată COVID-19.

De asemenea, turiștii sunt rugați să spună dacă au avut simptome de coronavirus în ultimele două săptămâni înaintea drumului pe care îl fac în Grecia.

ADVERTISEMENT

Documentul pe care trebuie să-l completeze toți românii care merg în insulele din Grecia

Totodată, românii trebuie să specifice dacă au o problemă de sănătate la momentul îmbarcării sau dacă și-au făcut vaccinul împotriva Sars Cov 2.

Turiștii trebuie să răspundă și la întrebarea dacă au fost infectați până la momentul venirii în Grecia cu coronavirus, practic dacă au trecut prin boală.

ADVERTISEMENT
Documentul pe care trebuie să-l completeze toți românii care merg în insulele din Grecia
Un alt detaliu important de care trebuie să țineți cont este acela că pentru deplasările în insule cu feribotul sau cu avionul este obligatorie prezentarea unor acte în plus față de perioada dinaintea pandemiei.

Program feriboturi, Grecia 2021

Deocamdată feriboturile nu circulă cu un program normal. De altfel sunt insule care abia acum încep să se deschidă din punct de vedere turistic.
Trebuie să țineți cont și de faptul că echipajul nu va permite îmbarcarea a mai mult de 85% din capacitatea fiecărui feribot în parte.
Elenii spun că un program cert al feriboturilor vor avea de la 1 iunie, dată de la care se așteaptă și la un număr mai mare de turiști care să meargă spre insule.
Românii care și-au programat concediul în Grecia trebuie să țină cont și de site-ul https://www.ferries.gr/en/, portalul pe care găsesc un orar, dar și prețul corect al călătoriei cu feribotul.

Ce persoane au voie să intre în Grecia

Conform noilor măsuri pe care le-au luat grecii la începutul lunii mai, accesul pe cale rutieră şi aeriană pe teritoriul țării lor este permis persoanelor care îndeplinesc, atenție, cel puţin o condiție dintr-un set ceva mai mare.
Românii trebuie să prezinte rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen.
Dacă nu optează pentru această variantă pot să prezinte o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la data efectuării rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică).
De remarcat că acest document care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză. Așadar, nu încercați să mergeți cu el în Grecia în limba română.
De asemenea, puteți prezenta o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

Ce vămi din Grecia sunt deschise pentru români

Trebuie să mai știți că intrarea în Grecia nu se poate face prin toate punctele. De departe iubitorii insulei Thassos sunt cel mai afectați. Makaza este în continuare închisă.
Concret, prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesionişti de mărfuri, nefiind permis accesul în alte scopuri

Dacă ne raportăm la vămile Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio atunci trebuie să știți că aici este permisă intrarea tuturor categoriilor de persoane şi autovehicule. Programul de funcţionare al celor două puncte de trecere a frontierei este non stop.

Tags: