100 ani de Romania

Doina Melinte, campioană olimpică la Los Angeles! Cum a cucerit medalia de aur la ediţia din 1984

Autor: Razvan Nicolae | 19.11.2018 | 22:00
Doina Melinte, campioană olimpică la Los Angeles! Cum a cucerit medalia de aur la ediţia din 1984
Doina Melinte, campioană olimpică la Los Angeles

Doina Melinte a fost campioană olimpică la Los Angeles la proba de 800 de metri. La ediţia Jocurilor Olimpice din 1984, românca a dat lovitura şi a obţinut o medalie de aur şi una de argint, în cursa de 1.500 de metri.

Născută pe 27 decembrie 1956, la Hudeşti (judeţul Botoşani), Doina Melinte a iubit sportul de mică şi şi-a dorit să se facă balerină. După ce a ajuns la liceu, viitoarea atletă a început să practice handbalul, însă a ajuns în atenţia antrenorilor de atletism după ce a câştigat un cros în Bistriţa, oraşul în care învăţa. La scurt timp, Doina Melinte a început să participe la cursele 400, 800 şi 1.500 de metri.

Doina Melinte, campioană olimpică la JO de la Los Angeles

În timpul facultăţii, Doina Melinte l-a întâlnit pe Dorin Melinte, care i-a devenit antrenor, iar ulterior soţ. În 1979, la 23 de ani, sportiva a fost cooptată în lotul României care se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Moscova, unde a ajuns până în semifinale la proba de 800 de metri. Prima mare performanţă a obţinut-o în 1981, la Universiada de la Bucureşti, unde a câştigat medalia de aur la 800 de metri. În 1984, Doina Melinte a cucerit medalia de argint la Campionatele Europene de atletism în sală de la Goteborg. În acelaşi an, atleta a obţinut cele mai importante performanţe.

La Los Angeles, Doina Melinte a cucerit medalia de aur la proba de 800 de metri după o cursă de poveste. În finală, românca nu se afla printre favorite, însă a reuşit o prestaţie memorabilă. Cu 200 de metri înainte de finish, atleta a accelerat şi a ajuns în frunte, însă Kim Gallagher (SUA) părea că poate să dea lovitura pe final. Doina Melinte a forţat şi s-a distanţa pe ultima linie dreaptă, câştigând medalia de aur. Americanca s-a clasat pe locul doi, în timp ce Fiţa Lovin a obţinut medalia de bronz. Cinci zile mai târziu, pe 11 august, românca a intrat în finala de la 1.500 de metri, însă Gabriella Dorio a fost o nucă multe prea tare, astfel că Doina Melinte a trebuit să se mulţumească doar cu medalia de argint, în timp ce Maricica Puică a obţinut bronzul. După Olimpiada de la Los Angeles, Doina Melinte a câştigat multiple titluri mondiale şi europene. După Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, românca a decis să se retragă din activitatea competiţional.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!