Fotbal international

VIDEO. Atletico, victorie scurtă cu Leicester. NEBUNIE la Dortmund

Update, ora 23:45 / Atletico Madrid şi-a respectat statutul de echipă pragmatică şi a obţinut o victorie scurtă cu Leicester, scor 1-0, după un penalty transformat de Griezmann. Spectacolul a...
13.04.2017 | 00:08
VIDEO Atletico victorie scurta cu Leicester NEBUNIE la Dortmund

Update, ora 23:45 / Atletico Madrid şi-a respectat statutul de echipă pragmatică şi a obţinut o victorie scurtă cu Leicester, scor 1-0, după un penalty transformat de Griezmann. Spectacolul a fost la Dortmund, unde AS Monaco s-a impus cu 3-2. Retururile sunt programate săptămâna viitoare.

FINAL. Dortmund – Monaco 2-3 (Dembele 51, Kagawa 85 / Mbappe 19, 79, Bender 35 aut.) VIDEO

* Fabinho (AS Monaco) ratează penalty în minutul 16.

dortmund

Atletico Madrid – Leicester 1-0 (Griezmann 27 pen.) VIDEO

adriadsk

26 mai 2004, Arena AufSchalke era în fierbere. FC Porto şi AS Monaco jucau cu trofeul pe masă în cea mai neaşteptată finală de Liga Campionilor. Monesgascii abia se salvaseră de la retrogradare cu doi ani în urmă, dar acum erau la masa bogaţilor.

13 ani mai târziu, echipa din Principat joacă în sferturile de finală, după ce au cochetat cu liga a doua din Franţa, în urmă cu patru ani. În această seară, de la 21:45, AS Monaco va încerca să dea un prim asalt pentru calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, iar adversarul, Borussia Dortmund, este unul redutabil.

Drumul de la evitarea retrogradării la finala Ligii Campionilor poate să fie scurt

Drumul lui AS Monaco spre finala din mai 2004 nu a fost unul deloc uşor. În 2002 le trecuse glonţul pe la ureche, monesgascii evitaseră retrogradarea pe ultima sută de metri. Au revenit în forţă şi au terminat pe locul doi, în următorul sezon, ceea ce le oferea un loc în grupele Ligii Campionilor, dar şi biletele spre o călătorie de vis.

VIDEO AICI

Grupa a fost una nici grea, dar nici uşoară. Deportivo La Coruna, PSV şi AEK Atena urmau să treacă prin Principat. Spaniolii au ieşit cei mai şifonaţi, AS Monaco învingându-i cu 8-3, Dado Prso având o prestaţie de excepţie, croatul marcând de patru ori exact în ziua în care împlinea 29 de ani. Vicecampionii Franţei ocupau primul loc în grupă şi se pregăteau de primăvara europeană.

Lokomotiv Moscova le-a dat emoţii, dar golul lui Prso din manşa retur aducea biletele pentru sferturi. Ruşii plecau acasă datorită golului primit în meciul tur, din capitala Rusiei. Real Madrid părea o nucă mult prea tare, în sferturi, dar Fernando Morientes avea de plătit nişte poliţe şi AS Monaco se califica din nou graţie golurilor marcate în deplasare. Cu Chelsea, în semifinale, au fost ceva emoţii, mai ales în meciul retur, când londonezii egalaseră scorul celor două manşe înainte de pauză, însă golul lui Hugo Ibarra, din minutul 45+2, aducea liniştea. AS Monaco urma să joace împotriva lui FC Porto, echipa lui Jose Mourinho.

Portughezii au fost mult prea puternici şi FC Porto câştiga pentru a doua oară cel mai râvnit trofeu european. A fost seara de aur pentru Jose Mourinho şi cea de coşmar pentru Didier Deschamps. Carlos Alberto, Deco şi Dmitri Alenichev aduceau victoria finală pentru echipa care cucerise Cupa UEFA cu doar un sezon înainte. La finalul aventurii, AS Monaco a început să-şi piardă vedetele. Ludovic Giuly a plecat la FC Barcelona, Dado Prso a ales Rangers-ul, Jerome Rothen a luat calea Parisului, în timp ce Fernando Morientes se întorcea la Real Madrid după ce împrumutul la AS Monaco expirase.

Inevitabila căderea în Ligue 2

Chiar dacă au terminat pe locul 3 în următorul sezon, pentu AS Monaco era începutul căderii. În septembrie 2005, Didier Deschamps pleca de la echipă după un start de sezon slab, dar şi după nişte divergenţe cu Michel Pastor, preşedintele clubului. Echipa naviga la mijlocul clasamentului, iar pe banca tehnică nu era deloc linişte. Francesco Guidolin, Ladislau Boloni, Laurent Banide, Ricardo Gomes sau Guy Lacombe au încercat să-i resusciteze pe monesgasci, dar era în van. Fostul antrenor al echipei naţionale a României a stat doar cinci luni în Principat, atunci când a fost demis, AS Monaco ocupa penultimul loc în clasament.

monaco ligue 2

Inevitabilul s-a produs în sezonul 2010-11. AS Monaco retrograda în Ligue 2, la şapte ani distanţă de la finala Ligii Campionilor. Chiar dacă ajunsese în liga a doua, clubul era unul interesant, chiar dacă avea mari probleme financiare, iar în decembrie 2011, 66% dintre acţiunile monesgascilor erau cumpărate de Dmitry Rybolovlev. Pe banca tehnică a lui AS Monaco este adus, în vara lui 2012, Claudio Ranieri, obiectivul fiind promovarea în Ligue 1, lucru care se şi produce la sfârşitul sezonului 2012-13.

Revenirea printre stelele Europei

Revenirea în Ligue 1 este marcată de o campanie de transferuri furibundă. Radamel Falcao, Joao Moutinho, James Rodriguez sau Eric Abidal ajungeau pe Stade Louis II. AS Monaco termină pe locul 2, la nouă puncte în spatele PSG-ului, şi obţine biletele pentru grupele Ligii Campionilor, la 10 ani de la ultima prezenţă. Claudio Ranieri este înlocuit cu Leonardo Jardim, însă startul sezonului 2014-15 este unul modest. Falcao era trimis la Manchester United sub formă de împrumut, în timp ce James Rodriguez ajungea pe Santiago Bernabeu.

monaco 2014

În optimile Ligii Campionilor, AS Monaco dă lovitura şi o elimină pe Arsenal după un scenariu deja cunoscut de fanii monesgascilor, calificarea venea datorită golurilor mai multe marcate în deplasare. În sferturi, Juventus, echipa care urma să ajungă până în finală, opreşte ascensiunea lui AS Monaco.

Politica de transferuri a suferit modificări, astfel că nu au mai fost aruncaţi bani grei pe vedete, miza fiind jucătorii tineri, cu potenţial. Aşa au ajuns la AS Monaco fotbalişti precum Tiemoué Bakayoko, Djibril Sidibé, Boschilia, Bernardo Silva sau Thomas Lemar. Plus o atenţie sporită către tinerii jucători din propria curte.

În aceste condiţii, Leonardo Jardim a construit o echipă spectaculoasă, care cu şapte etape înainte de finalul campionatului se află pe primul loc, la trei puncte în faţa PSG-ului. Însă nu acest aspect a uimit, parcursul european din acest sezon readucându-i în luminile reflectoarelor. Dubla cu Manchester City, din optimile Ligii Campionilor, a reuşit să stimuleze imaginaţia multora, mai ales datorită felului în care monesgascii au obţinut calificarea în sferturi. A fost momentul în care Europa a învăţat un nou nume, Kylian Mbappé, principalul inamic pe care îl va avea în această seară defensiva Borussiei Dortmund.

133 de goluri a marcat AS Monaco în acest sezon, în toate competiţiile, în timp ce Borussia Dortmund a înscris de 92 de ori, în toate competiţiile.

25 de goluri a marcat Dortmund în acest sezon de UCL. Monesgascii, cu 15 reuşite, sunt abia pe locul 8 în acest top