DRAMA lui George Copos! Măcinat de boală în arest!

Fostul patron al Rapidului a scris cinci lucrări ştiinţifice în puşcărie, dar autorităţile susţin că nu a dovedit că s-a străduit să se îndrepte şi nici nu a demonstrat că a făcut...
30.03.2015 | 12:53
DRAMA lui George Copos Macinat de boala in arest
ADVERTISEMENT

Fostul patron al Rapidului a scris cinci lucrări ştiinţifice în puşcărie, dar autorităţile susţin că nu a dovedit că s-a străduit să se îndrepte şi nici nu a demonstrat că a făcut eforturi reale pentru reinserţie socială, după cum arată instanţa Judecătoriei Sectorului 5. Este, oare, George Copos, tratat cu aceeaşi monedă precum alţi deţinuţi celebri?

La Penitenciarul Rahova, George Copos se luptă cu decizia autorităţilor care pe 25 februarie i-au respins propunerea de eliberare condiţionată şi, de curând, s-a războit şi cu boala. Potrivit unor surse apropiate fostului patron al Rapidului, Copos suferă de ulcer şi a impus familiei să păstreze discreţia în acest sens. Mai mult, am aflat că, de curând, omul de afaceri s-a luptat cu o gripă rebelă, care i-a şubrezit şi mai mult sistemul imunitar. În acest timp, Copos a contestat decizia de respingere a eliberării. Familia preferă să păstreze tăcerea, de teamă că orice apariţie în mass-media ar putea afecta încercările de obţinere a deciziei de eliberare condiţionată, care va fi judecată definitiv pe 7 aprilie.

ADVERTISEMENT

Iniţial, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în februarie, propunerea de eliberare condiţionată a lui George Copos, trimisă instanţei după ce comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit că fostul patron al Rapidului întruneşte condiţiile pentru a fi pus în libertate, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani. Dacă George Copos a scris cinci lucrări ştiinţifice în această perioadă şi nu a fost eliberat condiţionat, oare de ce alte personaje, brusc chinuite de talent după gratii, au parte de o altă susţinere şi de un alt tratament?

În weekend, a apărut şi motivaţia deciziei, din care cităm: “Atât apărătorii condamnatului, cât şi condamnatul au susţinut că dorinţa care l-a susţinut – de a scrie lucrările ştiinţifice – a fost de a câştiga zile de muncă şi, fiind considerate ca executate, să fie astfel eliberat condiţionat mai repede. Aceasta constituie o dorinţă firească, însă, în raport cu scopul pedepsei, dovedeşte că petentul condamnat nu a intenţionat să-şi formeze, în esenţă, o conduită corectă faţă de ordinea de drept şi să depună eforturi reale pentru reinserţie socială”.

ADVERTISEMENT

Sigur, nu judecăm noi ce înseamnă eforturi “reale” sau… “ireale”, dar probabil că George Copos ar fi trebuit s-o ţină numai în post şi rugăciune pentru a putea fi eliberat. Cum se contorizează zilele de muncă, după gratii În motivare se constată că instanţa a mai arătat că, la data la care s-a stabilit că George Copos întruneşte condiţiile pentru a fi eliberat condiţionat, acesta executase 322 de zile de închisoare. Din pedeapsă i-au fost scăzute zilele primite pentru că a scris respectivele lucrări în timp ce era încarcerat. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă la elaborarea de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate.

Mircea Lucescu i-a transmis felicitări de ziua lui Vineri, George Copos a “sărbătorit” în puşcărie împlinirea vârstei de 62 de ani. O aniversare în nuanţe de gri, deşi cel mai frumos cadou a fost vizita familiei. Pentru că are dreptul la numai patru vizite pe lună şi doar în weekend, omul de afaceri n-a putut fi vizitat de prietenii apropiaţi, ci doar de soţie şi de fiică. Nici măcar Mircea Lucescu, prezent pentru câteva zile la Bucureşti, n-a reuşit să ajungă la el, dar i-a trimis urările de rigoare prin Cristiana Copos. Aceleaşi surse ne-au mărturisit că soţia lui George Copos a făcut o listă cu peste 70 de persoane care i-au telefonat şi i-au transmis urări pentru soţul ei. 4 ani de închisoare are de executat fostul patron al Rapidului, după ce Tribunalul Bucureşti a decis să nu fie aplicat un spor de pedeapsă. “Petentul condamnat nu a intenţionat să-şi formeze, în esenţă, o conduită corectă faţă de ordinea de drept”, Fragment din motivarea deciziei judecătoreşti 7 aprilie este ziua în care se va judeca cererea de eliberare condiţionată.

ADVERTISEMENT

Sursa: www.ziarulring.ro