News

Ecaterina Andronescu anunț pentru elevii care dau admiterea la liceu. Când se susțin probele vocaționale

14.05.2019 | 13:34
Ecaterina Andronescu anunt pentru elevii care dau admiterea la liceu Cand se sustin probele vocationale

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu s-a râzgândit în privința datelor când se susțin probele vocaționale și de limbi străine pentru elevii de clasa a VIII-a cu doar câteva zile înainte de susținerea probelor.  Prin urmare, începând de mâine se vor da probele pentru admiterea la liceu, așa cum prevedea calendarul examenelor, potrivit edupedu.ro.

Ecaterina Andronescu îi zăpăcește pe elevii de clasa a VIII-a

Sindicaliștii din educație au primit ieri un ordin de ministru conform căruia, probele pe care elevii de clasa a VIII-a trebuiau să le susțină de miercuri, se amână cu o lună, adică se vor da abia în luna iunie. Tot sindicaliștii spun că așa ceva este ilegal și că, actualul act normativ nu a fost discutat cu niciun partener social.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor,, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“.

Sindicaliștii solicită anularea actului normativ OMEN 3995/13.05.2019. În caz contrar, federația va demara acțiuni de protest în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu precizează că, se va modifica doar “durata de apariție a broșurii cu oferta educațională” ceea ce înseamnă că, cifrele de școlarizare pe licee și școli profesionale vor fi altele decât cele de până acum.  Ecaterina Andronescu a evitat să dea un răspuns legat de decizia luată luni și declară că nu va publica acest ordin în Monitorul Oficial.

Ecaterina Andronescu schimbă datele de la probele vocaționale de la clasa a VIII-a
Ecaterina Andronescu a dat luni un nou act normativ care schimbă datele de la probele vocaționale de la clasa a VIII-a
Sursa foto: hotnews.ro

Ce prevede ordinul dat luni de ministru

Actul normativ 3995 emis luni de Ecaterina Andronescu schimbă datele susținerii probelor și calendarul admiterii în liceele de stat, cu toate că elevii de clasa a VIII-a au probe deja în desfășurare.

Ordinul 3995 prevede următoarele: probele de aptitudini se vor desfășura în luna iunie, nu în mai ca acum și de asemenea, se amână și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale.