Fotbal international

SPECIAL FANATIK. Tatăl Formulei 1, dat AFARĂ după 4 decenii!

Formula 1 a fost vîndută în luna septembrie. Atunci, Ecclestone, în vîrstă de 86 de ani declara: "Voi face ceea ce am făcut mereu: eu voi fi cel care va decide rolul pe care îl voi...
25.01.2017 | 00:08
SPECIAL FANATIK Tatal Formulei 1 dat AFARA dupa 4 decenii

Formula 1 a fost vîndută în luna septembrie. Atunci, Ecclestone, în vîrstă de 86 de ani declara: “Voi face ceea ce am făcut mereu: eu voi fi cel care va decide rolul pe care îl voi juca”. S-a înşelat amarnic, noii şefi ai Formulei 1 i-au făcut vînt fără nici o remuşcare ”părintelui” Formulei 1!

Compania americană Liberty Media i-a promis un post de CEO lui Ecclestone în momentul vînzării, dar la cîteva zile după ce a fost oficializată tranzacţia, locul său a fost luat de Chase Carey, vice-preşedinte la una dintre cele mai tari case de producţie de la Hollywood, 21st Century Fox.

Datele vînzării

Bernie Ecclestone s-a îmbogăţit după ce a vîndut Formula 1! Britanicul a bătut palma cu compania americană Liberty Media şi a primit 7.6 miliarde de euro.

“Decizia Consiliului Mondial al Sportului Automobilistic confirmă convingerea FIA că Liberty, în calitate de organizaţie mediatică de renume având o experienţă atât în domeniul sportului, cât şi în cel al divertismentului, este cel mai bine plasată pentru a asigura dezvoltarea continuă a campionatului mondial de Formula 1”, se arată într-un comunicat.

”Tatăl” celui mai puternic campionat de automobilism al lumii va primi 7.6 miliarde de euro. În luna septembrie, Bernie Ecclestone a dezvăluit în mod oficial tranzacţia, precizînd că negocierile au durat mai multe luni.

Cum a intrat în posesia Formulei 1

Cariera de businessman a lui Bernie Ecclestone a început prin vînzarea de motociclete second-hand. În 1970 a început treaba în Formula 1, fiind angajat de echipa Brabham. În acea perioadă ”Marele Circ” era de nivel amatorial, nimeni nu deţinea drepturile. În 1974, Bernie, alături de Frank Williams, Colin Chapman and Ken Tyrell au format Asociaţia Constructorilor din Formula 1 pentru a negocia drepturile TV pentru Formula 1.

Ecclestone a văzut o oportunitate şi printr-un hazard a reuşit să intre în posesia drepturilor Formulei 1. Asta însemna că oricine vrea să televizeze competiţia, trebuia să negocieze numai cu el. Prin asta şi-a mărit considerabil averea, însă, în acelaşi timp, a adus şi mai mulţi bani în Formula 1, întrucît televiziunile trebuiau să plătească pentru fiecare cursă în parte şi nu pentru întregul sezon. În anul 2001 a cumpărat şi drepturile comerciale de la FIA, pentru următorii 100 de ani, devenind patronul absolut al Formulei 1! În urma acestei tranzacţii, Ecclestone a scos din buzunar 360 de milioane de dolari! În 2003, profiturile anuale erau de 729 de milioane de dolari. În 2015, încasările au ajuns la 1.8 miliarde de dolari!

N-a vrut să-şi răscumpere soacra!

Iată şi două poveşti despre Bernie, care au făcut, la vremea lor, înconjurul mapamondului.

Prima. Soacra fostului pilot de Formula 1, Bernie Ecclestone, a fost răpită in Brazilia, în vara anului trecut. Ştiind despre cine este vorba, atacatorii au cerut o recompensă de 36.7 milioane de dolari. Ecclestone nici n-a vrut să audă de plate acestei sume. Îl înţelegem, era vorba de soacra lui… Aparecida Schunk a fost eliberată cîteva zilei mai tîrziu după ce forţele speciale au pătruns în forţă în locaţia unde era ţinută. Unul dintre răpitorii soacrei fostului patron din Formula 1 a fost un angajat al lui Ecclestone.

100.000.000 de euro ca să scape de puşcărie

Bernie Ecclestone, administratorul drepturilor comerciale din Formula 1 a fost dispus să plătească 100 de milioane de euro pentru a scăpa de acuzaţia de corupţie, în procesul privind mituirea unui bancher. A scăpat fără să plătească această sumă, întrucît parchetul n-a emis începerea urmării penale. Bernie Ecclestone, în vîrstă de 85 de ani, risca 10 ani de închisoare pentru că l-ar fi mituit pe un bancher cu 44 de milioane de euro pentru ca banca germană BayernLB să vîndă drepturile comerciale ale Formulei 1 fondului de investiţii CVC Capital Partners.

40 de ani a fost Ecclestone şeful Formulei 1
2.6 miliarde
de dolari era averea lui Bernie Ecclestone înainte să vîndă Formula 1. Aceasta a ajuns pînă aproape de 10 miliarde după ce a cedat drepturile ”Marelui Circ”