Fotbal intern

Special. Cea mai grea decizie a lui Contra! Naţionala, “naturalizată”?

Echipa naţională, fără "stranieri". Victor Piţurcă, Anghel Iordănescu şi Christoph Daum au ignorat fotbaliştii străini din Liga 1 care şi-au obţinut cetăţenia română. Ce va face Contra?
11.11.2017 | 17:34
Special Cea mai grea decizie a lui Contra Nationala naturalizata
Gigi Becali a spus zilele trecute că i-a telefonat lui Cosmin Contra şi l-a anunţat că Junior Morais şi-a depus actele pentru obţinerea cetăţeniei române şi doreşte să joace pentru naţionala „tricoloră”. Fundaşul stânga al „roş-albaştrilor” nu este singurul fotbalist care evoluează sau a evoluat în Liga 1 şi a obţinut cetăţenia ţării noastre.
În trecut, brazilienii William De Amorim şi Eric de Oliveira Pereira sau nigerianul Kehinde Fatai au reuşit să obţină dreptul respectiv, dar selecţioneri precum Victor Piţurcă, Anghel Iordănescu sau Christoph Daum nu au apelat niciodată la serviciile acestora, deşi puteau să o facă şi din punct de vedere sportiv, şi din punct de vedere legal.
Chiar dacă cei trei fotbalişti amintiţi au declarat public că vor să joace pentru prima noastră reprezentativă sau au fost susţinuţi de către diferiţi oficiali să fie convocaţi la naţionala României, nici unul dintre ei nu a prins nici măcar o singură selecţie.
 
Echipa naţională, primul stranier „românizat” a fost Kehinde Fatai, în 2013
Primul jucător dintre cei amintiţi mai sus care a obţinut cetăţenia română a fost Kehinde Fatai (27 de ani), în noiembrie 2013. „Fatai este foarte încântat de perspectiva de a juca pentru echipa naţională a României, şi-a dorit foarte mult să obţină cetăţenia şi a reuşit. Au fost semnale din partea Federaţiei Române de Fotbal prin care i s-a dat de înţeles că are şanse să fie convocat”, declara la vremea respectivă impresarul său, grecul Georgios Fougias. Kehinde Fatai evolua pe atunci în campionatul Belgiei, la FC Bruges, unde fusese împrumutat pentru un an de la Astra Giurgiu. Africanul a ajuns în fotbalul românesc în 2007, când a fost adus la Farul de antrenorul Ion Marin (care i-a devenit… tutore!) de la Yuth FC din a treia divizie nigeriană. A jucat la Farul (2007-2010), Astra (2010-2013, 2014-2015), Club Brugge (2013-2014), Sparta Praga (2015-2016), FK Ufa (din 2016). Este căsătorit cu o româncă, cu care are un băiat, Amir, fapt care i-a facilitat obţinerea cetăţeniei.
…urmat de Eric de Oliveira…
Adus în vara lui 2007 în România de Gaz Metan Mediaş de la echipa braziliană Metropolitano (prima divizie a statului Santa Catarina), Eric de Oliveira (31 de ani) este unul dintre cei mai tehnici jucători care au evoluat în Liga 1. A jucat de trei ori la Mediaş (2007-2011, 2012-2013 şi 2016-2017), a mai îmbrăcat în două rânduri tricoul Pandurilor (2013-2014 şi 2015) şi este în prezent legitimat la Viitorul lui Gică Hagi, „avizul” acestuia fiind, poate, cea mai elocventă dovadă a valorii sale.
De altfel, el a fost desemnat cel mai bun jucător străin din Liga 1 în anii 2010 şi 2013. Căsătorit cu o fostă handbalistă din Mediaş, Cosmina, cu care are doi băieţi, Deric (6 ani) şi Anthony (2 ani), Eric a obţinut, după mai multe încercări, cetăţenia română în 15 mai 2016 şi nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de îmbrăca într-o bună zi tricoul naţionalei României. 
…şi William De Amorim, tot degeaba
La doar câteva zile după Eric, pe 27 mai 2016, un alt fotbalist brazilian a obţinut cetăţenia română. De Amorim a venit în România în iulie 2010, pe când avea doar 18 ani. Astra l-a adus de la Arapongas (divizia a II-a a statului Paranaense). „Se acordă cetăţenia română domnului De Amorim William Douglas, cetăţean brazilian, fiul lui Jose Roselito şi Marilenei De Paula Costa, născut la data de 05 decembrie 1991 în localitatea Ipatinga, Brazilia, cu domiciliul în Brazilia, oraşul Ipatinga, str. Rua Primola, nr. 1021, regiunea Minas Gerais şi reşedinţa în România, localitatea Ploieşti, str. Sondelor, nr. 19A, jud. Prahova (2919/A/2016)” se arată în comunicatul postat de Guvernul României la vremea respectivă.
 
Legea japoneză l-a împiedicat pe Takayuki Seto să devină român
Au fost, însă, şi fotbalişti străini care, deşi puteau să obţină cetăţenia română, nu au dorit să facă pasul respectiv. Unul dintre ei este tot un fotbalist de al Astrei, japonezul Takayuki Seto (31 de ani). Venit în România la Astra Ploieşti (pe atunci) în urmă cu 10 ani, la un moment dat lui Seto i s-a propus să obţină cetăţenia ţării noastre, dar FANATIK a aflat că deşi el a spus că respectă enorm România, totuşi legea japoneză nu îi permite să deţină dublă cetăţenie. Dacă doreşte să fie român, atunci trebuie să renunţe să mai fie japonez, ceea ce nu a vrut să facă…
Dar, revenind la anunţul lui Gigi Becali, este de urmărit acum ce o să se întâmple cu Junior Morais ţinând cont că nici un jucător străin care a obţinut până acum cetăţenia română nu a  evoluat niciodată pentru ţara noastră.
„Mie, fotbalul şi România mi-au oferit totul. Aici am câştigat şi îmi câştig pâinea, aici mi-am întemeiat o familie frumoasă, aici  am realizat totul. Eu simt şi gândesc româneşte. Am doar 31 de ani şi sunt sigur că voi mai juca câţiva ani fotbal pentru că simt că pot. Mi-aş dori să îmbrac tricoul naţionalei României, ar fi o mare mândrie pentru mine şi familia mea. Dacă se va apela la serviciile mele m-aş simţi foarte onorat”
Eric de Oliveira
52 de goluri a marcat Eric în Liga 1, al doilea în clasamentul stranierilor, după Wesley Lopes da Silva, care a înscris de 64 de ori