Edward Iordănescu l-a ținut mai bine de trei săptămâni în așteptare pe Gigi Becali în această vară cu negocierile pentru banca tehnică a FCSB. Antrenorul a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK în care a explicat de ce nu a acceptat oferta, ce proiect pe termen lung are la Gaz Metan Mediaș, dar și ce și-ar dori să se întâmple înainte ca el să fie principal la formaţia roş-albastră. Antrenorul a dezvăluit pe larg ce înseamnă Steaua pentru el, de ce nu a acceptat oferta de la Dinamo pe care a avut-o anul trecut și de ce i-ar fi extrem de greu să meargă în Ștefan cel Mare ca principal.
Cum ți s-au părut condițiile de la Marbella?
Au fost foarte bune, fiind vară multă lume se așteaptă să fie foarte cald, dar noi ne-am interesat, așa că nu întâmplător și noi, și Dinamo, am venit aici, sunt condiții peste medie, iar ca prețuri sunt accesibile, sub ceea ce ar fi însemnat Austria sau alte zone.
Ești mulțumit după acest cantonament din punctul de vedere al pregătirii?
Da, eu sunt de alte lucruri nemulțumit. Că am pierdut 11 jucători, există riscul să îl pierdem și pe al 12-lea, pe Fofana. Din cei 12 pe cel puțin 6, 7, aș fi mizat în continuare. Vorbim de jucători pe care i-ați văzut foarte des în primul 11 al Gazului sezonul trecut în play-out. Ținând cont că nivelul pe care îl atinsesem și exprimarea pe care o avea echipa, rezultatele arătau că am căpătat o anumită identitate și automat un anumit nivel, în momentul de față totul începe de la 0. Ne întoarcem în timp, șapte luni de muncă, iar acum trebuie să o luăm de la început. Dacă au plecat atâția jucători, automat trebuie să punem în loc. Și timpul este extrem de scurt, perioada e foarte scurtă în care trebuie să reușești să-i integrezi, să-i pregătești, să-i faci să funcționeze într-un angrenaj care pentru noi este complex, dar în același timp complicat, pentru că necesită timp. Încercăm să ne adaptăm la calendarul pe care îl avem și la ora debutului să formăm o echipă competitivă.
Vor mai veni jucători?
Este posibil să mai vină 1-3 jucători. În funcție de ce găsim, nici nu vreau să aduc doar de dragul de a aduce. Am adus până în momentul de față 7 jucători, foarte mulți sub 21 de ani, o medie foarte bună, 20,8 de ani. Lucrăm de lucruri foarte importante pentru club, pentru viitor, pentru perspective, dacă în trecut era o echipă extrem de matură, cu mulți jucători peste 30 de ani, în momentul acesta va fi o altă abordare. Va fi o muncă suplimentară pentru mine și pentru staff-ul meu, dar asta este unul dintre obiective pe termen mediu și lung.
Care este obiectivul tău personal la Gaz Metan Mediaș?
În primul rând eu mai am contract un an de zile, o provocare ar însemna să intrăm în play-off pentru prima oară în istoria clubului, nu este ușor, avem o experiență de ani în acest sistem competițional în care este nevoie să aduni puncte multe să poți fi acolo, să fii competitiv, ai nevoie să înlănțui rezultate pozitive, problema este că trebuie să începem foarte bine pentru că am pierdut mai bine de jumătate de echipă. Dacă reușeam să păstrăm nucleul de jucători pe care l-am avut sezonul trecut și să mai aducem maximum 2-3 jucători, cred că nu aveam emoții foarte mari pentru acea prezență în play-off. Ținând cont că clubul era în insolvență și într-o perioadă de reorganizare și a fost extrem de restricționat în a face contracte așa cum trebuie, am avut jucători care au semnat pe doar un an de zile, iar rezultatele foarte bune și evoluțiile lor au atras atenția unor cluburi cu potențial mai mare decât noi, așa că nu am reușit să-i păstrăm pe mulți dintre ei.
Pe cine regreți cel mai mult?
A plecat golgheterul nostru, Mario Rondon, care a fost atât de eficient pentru echipă, apoi Luis Aurelio, ambii au plecat la CFR Cluj, campioana României, care i-a luat pentru Champions League. Aveau cifre foarte bune, erau jucători exponențiali pentru noi. A plecat Ivanov, pentru că a existat un mic litigiu între Ivanov și club, și aici a fost o variantă de semi-compromis de a-l lăsa la Craiova, și-a dat acordul și el și agentul lui, s-au înțeles cluburile, la schimb am luat o sumă de bani și pe Drăghici, care are o marjă foarte mare de progres, la fel cum văd și în Popa și în ceilalți care au venit. Bușu, Fofana iarăși care e posibil să nu mai continue cu noi, ei au dus greul echipei sezonul trecut.
Cu cine crezi că vă veți bate pentru play-off sezonul viitor?
Sunt 3-4 echipe pe care le găsim an de an acolo. Și care în linii mari au un tichet asigurat. Sunt echipe cu bugete mari, condiții foarte bune, jucători foarte valoroși. Aici fac referire la CFR Cluj, FCSB, Craiova, Viitorul, Astra care e un club care chiar dacă are probleme, are tradiție deja, știe ce înseamnă să câștigi un campionat, știe ce înseamnă cupe europene, cu jucători experimentați. Și eu am reușit cu mulți debutanți în prima ligă cu Astra să mergem în play-off și sunt sigur că și anul viitor va fi o candidată serioasă pentru play-off. După care rămân un loc, două, pentru care se bat 3-4 echipe cu echilibru foarte mare. O luptă acerbă până-n ultima etapă. Sunt surprize care pot să apară. Botoșaniul, Sepsi, care are un buget foarte mare, Iașiul, noi.
Crezi că Dinamo va fi în play-off?
Pe ei i-am lăsat la final pentru că eu îi văd diferiți față de toate echipele enumerate. Eu nu i-aș vedea lipsind din play-off. E un club cu tradiție, cu suporteri, cu imagine, cu condiții foarte bune, chiar dacă fanii sunt supărați pe anumite lucruri, e o echipă care are salarii mereu la timp, infrastructură bună, baza de la Săftica cu circuit închis, bonusuri foarte interesante, cantonamentele centralizate bune, e o echipă care n-are ce căuta în play-out. De ce s-a ajuns acolo e un subiect care nu e problema mea să-l dezvolt, dar cred că anul ăsta, cu puțină șansă, va fi o echipă care nu va mai rata play-off-ul.
Pe doi jucători de la Dinamo chiar tu i-ai debutat în Liga 1…
Da, așa e. Pe Răuță l-am luat de la Mioveni și l-am adus la Pandurii și l-am debutat în prima ligă. Este Nistor care nu l-am debutat eu, dar l-am avut un an și jumătate la Târgu Jiu și a fost căpitanul echipei, și Mrzljak, pe care eu l-am luat la Pandurii, nu avea echipă, era liber de contract, l-am adus, era foarte tânăr, avea mai puțin de 20 de ani la momentul respectiv, l-am debutat în prima ligă și de atunci a devenit o certitudine pentru noi , pentru Pandurii, ulterior l-am adus la Astra, acum a făcut un pas important la Dinamo și cred că va fi un plus pentru Dinamo, așa cum va fi și Răuță. Filip Mrzljak avea nevoie de Dinamo în cariera lui. Mi l-aș fi dorit și eu, e un jucător care a confirmat, care ca și standarde și așteptări financiare, era puțin peste nivelul nostru, peste plafonul nostru salarial, nu ne-am permis să investim suma respectivă de bani pe care a pus-o Dinamo în joc, în plus Dinamo e un club cu altă deschidere, un club care are suporteri, un brand, e din București și atrage mai mult.
Și tu ai avut o ofertă de la Dinamo. Te-ai vedea vreodată acolo?
Mi-e greu să mă văd acolo. Nu pentru că aș avea idei preconcepute. Ci pentru că e ceva natural, firesc. Eu am fost crescut în altă curte, în curtea rivală, am în sânge tot ceea ce înseamnă Steaua, roș-albastru. Sunt antrenor profesionist și mi-e ușor să iau în brațe acel clișeu, că un antrenor profesionist trebuie să-și vadă de treabă și poate să antreneze oriunde. Din multe puncte de vedere e adevărat. Dar sunt și unghiuri din care nu poți să vezi așa. Probabil că aș dezamăgi foarte mulți suporteri steliști, plus că ar exista o posibilitate foarte mare ca nu toți suporterii dinamoviști să mă accepte. Cred că e mai bine să rămâi loial și fidel unor valori pe care le ai, chiar dacă uneori îți apare o oportunitate, o șansă, care poate fi o etapă importantă în cariera ta. Au fost discuții, nu mai contează, la momentul respectiv dacă spuneam da eram acolo, au fost spre surprinderea mea și suporteri dinamoviști care nu numai că și-au arătat deschiderea dar au cerut să se întâlnească cu mine, să mă asigure că voi avea sprijinul lor, m-au bucurat lucrurile astea pentru că eu am tradus ca aprecierea muncii mele și a staff-ului meu, dar cred că am ales cu inima și a fost o alegere firească. Dinamo de atunci a mai schimbat vreo 3 antrenori, are un tehnician care a arătat lucruri foarte bune, care a priceput, e serios, foarte bine structurat, și cred că are o șansă să intre în play-off. A mutat extrem de important pe piața transferurilor, jucători interesanți, le doresc baftă, mai puțin în lupta directă cu noi.
”Am rămas impresionat că Gigi Becali mi-a arătat susținere și mână liberă în ceea ce privește partea tehnică”
Suporterii roş-albaştrilor se întreabă când te vor vedea pe tine la FCSB. Ce le răspunzi?
A fost o întrebare care a persistat pe toată perioada verii, pentru că prin poziția publică pe care a luat-o Gigi Becali, m-a așteptat mai bine de săptămâni, m-a bucurat, m-a onorat interesul, în același timp eu mai aveam un an de contract cu Mediașul. Un contract bine structurat și bine definit, cu niște clauze clare, inclusiv de încetare unilaterală. Am solicitat în momentul în care am fost abordat timp, pentru că eram în plină competiție și am considerat că e normal, firesc, e vorba și de loialitate la mijloc, ca să pot să mă concentrez în totalitate pe activitatea noastră, eram implicați în lupta pentru câștigarea play-out-ului, spre fericirea noastră, mulțumesc lui Dumnezeu, l-am și câștigat. Au însemnat bani în plus pentru noi și imagine. M-a surprins că Gigi Becali m-a așteptat trei săptămâni. A arătat că și-a păstrat cuvântul. Ne-am întâlnit, am discutat, cel puțin la momentul ăsta alegerea a fost de continuitate la Gaz Metan, motivele sunt mai multe.
Am rămas impresionat de deschiderea pe care a arătat-o în relația cu mine, în cazul în care aș fi mers antrenor acolo, susținere și mână liberă în ceea ce înseamnă partea tehnică, au fost niște condiții de bază mereu în viziunea mea, dar, era normal ca eu să-mi duc munca în continuare aici, așa cum era normal să am o întâlnire pentru că rămăsesem dator cu ea. Nu pot să spun că dinainte știam că nu voi merge acolo. Am mers să discut, a fost o chestie de onoare, de decență, iar acum FCSB-ul are un alt antrenor căruia îi urez multă baftă, e un antrenor tânăr, iar eu am drumul meu aici la Mediaș, cel puțin un an.
Ce a contat cel mai mult în luarea acelei decizii?
Au fost mai multe elemente. Plec cu faptul că eu trebuia să-mi duc contractul aici, că am o muncă începută, că după perioada foarte scurtă de la CFR Cluj nu mi-aș fi dorit ca din nou, după doar 6-7 luni, să schimb echipa. Cu toate că se deschidea o ușă, cu alte perspective , cu alte așteptări, dar și alte posibilități. M-aș fi bătut la titlu, cupe europene, în plus am considerat că nu este normal să încetez unilateral un contract, pentru că Gazul, prin vocea președintelui, a arătat că se opune total rezilierii, și asta automat ar fi însemnat și compensații, daune, din partea mea. Și nu în ultimul rând, timpul era foarte scurt, eu nu am semnat niciodată un contract după o singură întâlnire. Din punctul meu de vedere acea întâlnire a fost strict principială, dacă ar fi existat posibilitatea de a ajunge la un numitor comun ar fi trebuit cel puțin două, trei întâlniri suplimentare în care să definim exact colaborarea, sarcinile, responsabilitățile și obiectivele.
Crezi că ai fi reușit să-l faci pe Gigi Becali să-ți lase mână liberă în ceea ce privește echipa de start, schimbările, etc?
Eu nu vreau să fac pe nimeni să facă nimic. Eu înțeleg foarte bine ierarhia, rolul patronatului, înțeleg că oamenii care bagă banii în fotbalul românesc sunt foarte rari și trebuie să îi ajutăm și să-i încurajăm în continuare să fie aici, pentru că altfel va fi din ce în ce mai greu pentru fotbalul românesc. Dar eu sunt activ de 10 ani în fotbalul românesc, chiar dacă am o vârstă destul de fragedă pentru antrenorat, am mai bine de 6 ani de când sunt principal, am o experiență în spate, mi-am creat o anumită imagine, o anumită identitate, cine mă cheamă, cine mă apelează, cine-mi face o propunere, trebuie să știe că sunt un antrenor care sunt și flexibil din multe puncte de vedere și ador comunicarea, un factor esențial într-o colaborare bună, dar sunt și multe elemente la care sunt extrem de rigid. Și mă refer la autoritatea tehnică. Aia trebuie să-mi aparțină, indiferent de clubul la care sunt.
Tot ce înseamnă decizii tehnice trebuie să îmi aparțină pentru că și eu îmi asum total responsabilitatea în ceea ce privește rezultatele. Asta este ceea ce-mi doresc eu. Dacă cineva va încerca în viitor să intervină peste ceea ce înseamnă rolul meu ca și antrenor și ca și fișa postului în club, cu siguranță că voi avea întotdeauna reacții.
Pe scurt, ai fi plecat imediat?
Ar fi o chestie relativă să discut acum. Ar fi important în ce fel s-ar fi întâmplat acel lucru.
Dar este adevărat că dacă ai fi semnat cu FCSB ai fi avut o clauză specială în acest sens?
Întotdeauna am avut în contractele pe care le-am avut, și în Liga a III-a, și în Liga a II-a, și în Liga 1, și la TSKA Sofia, am avut clauze prin care am încercat să-mi definesc foarte bine rolul, atribuțiunile și responsabilitățile. Pentru că întotdeauna ai niște obiective pe care trebuie să ți le asumi. Pot să mi le asum în anumite condiții. Dacă se întâmplă asta și asta. Ceea ce este normal. Tot ceea ce a însemnat activitatea zilnică a echipei, programul echipei, chiar și selecție, nu poți tu ca antrenor să semnezi un jucător, dar trebuie să fii implicat 100% în ceea ce privește jucătorii care vin. Primul 18, primul 11, schimbările. Astea sunt elemente care trebuie să-mi aparțină. A, că ne întâlnim, facem o analiză, că pot să fiu întrebat anumite lucruri. Că poate să mi se solicite o anumită analiză în care să explic anumite decizii, sunt 100% deschis. Dar ultimul cuvânt în ceea ce înseamnă deciziile tehnico-tactice trebuie să-mi aparțină pentru că după meci sunt singurul care dau explicații pentru rezultat în fața opiniei publice, în fața conducerii și în fața patronului.
În ce condiții ai merge tu la FCSB?
Pentru mine e un pic tristă situația asta cu fanii împărțiți. Pentru mine e o problemă. E din nou un subiect care pe mine mă deranjează pentru că știu suporteri, care în trecut când eu eram junior la Steaua, m-am întors mai târziu ca senior, ca antrenor secund, pe mulți dintre ei îi cunosc, o parte dintre ei sunt împărțiți între echipa din prima ligă și cea din Liga a IV-a. Și asta pe mine mă deranjează extrem de tare pentru că eu nu pot să văd în viziunea mea decât o singură Steaua, care să fie urmată de toți suporterii într-un mod unitar și care să joace pe Ghencea. De aia n-o să vreau să răspund ferm la întrebarea asta pentru că nu-l am. Dacă vreodată voi ajunge să fiu acolo e posibil să se întâmple. Dar nu este nici obligatoriu în cariera mea, cum nu este obligatoriu nici pentru Steaua. Eu aș prefera înainte ca eu să ajung acolo să se găsească o soluție să nu mai avem două echipe pe două fronturi diferite.
Dar care crezi că este Steaua în momentul de față?
Nu am un răspuns în momentul de față. Atâta timp cât eu am suporteri pe care-i cunosc și care au crescut de mici cu Steaua în sânge și cu fularul de mic în tribune și care au fost indiferent de vreme, de moment și de perioadă pe care echipa o traversa, i-am văzut acolo și acum îi văd în tabere diferite, pentru mine e o problemă majoră și e greu să mă plasez într-o direcție sau alta. Gândește-te că eu am fost la actuala FCSB ca antrenor în două rânduri. Să spun că nu este ar însemna să mă dezic total de ce am făcut acolo și de sufletul pe care l-am pus. La fel când văd masa importantă de suporteri în Liga a IV-a, urmând echipa, și când l-am văzut pe Lăcătuș acolo, pe Iovan acolo, pe Ailenei acolo, pe nea Nae Sătmăreanu, nu pot să spun că acel proiect nu reprezintă nimic. Ceva este, lumea e împărțită, adevărul e împărțit, sper ca într-o zi să fie doar o amintire neplăcută acest moment.
Ce înseamnă Steaua pentru tine?
În fotbal înseamnă enorm. N-aș putea să spun totul pentru că i-am avut și ca adversari și probabil că-i voi mai avea și de fiecare dată o să-mi doresc să-i bat și am și reușit în multe momente. Dar înseamnă copilăria mea, de la primii 5, 6 ani, când eu am pășit în curtea stadionului Ghencea, era a doua casă pentru mine, cred că petreceam mai multe ore pe zi acolo decât acasă. Am copilărit printre cei mai mari sportivi și fotbaliști ai Stelei, generații incredibile, 86, 90, 94 și mai departe. Practic acolo am deschis ochii în fotbal. Înseamnă enorm de mult, aș putea să concentrez totul într-un singur cuvânt: FUNDAȚIE. De acolo am învățat foarte multe lucruri.
Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la tatăl tău?
Sunt foarte multe lucruri importante. Dar dacă vrei să-ți spun unul, aceasta este modul în care îmi organizez munca, activitatea. În sensul în care trebuie să fii mereu atent la detalii, să-ți organizezi foarte bine staff-ul tehnic, să nu ai scurt-circuite în ceea ce faci, în felul cum îți programezi lucrurile, în tot ceea ce înseamnă activitatea zilnică a echipei. Și nu mă refer pe teren, acolo trebuie să fie efectul la mai multe decizii pe care le iei pe parcursul zilei. Trebuie să fii atent la tot ce se întâmplă în jurul echipei, să intervii în toate momentele, să fii activ, să fii prezent, să ții totul sub control și să fii atent la cele mai mici detalii pentru că, în fotbal, detaliile cele mai mici pot să ajungă să facă diferență.