Editoriale

Într-o zi, Simona va fi numărul 1 mondial!

Simona Halep a devenit marea ambasadoare a speranţelor noastre de a exista pe Planeta Sport. Om mai avea sportivi care cîştigă medalii europene, mondiale sau olimpice la scrimă, judo, canotaj ori...
21.02.2015 | 22:15
Intro zi Simona va fi numarul 1 mondial

Simona Halep a devenit marea ambasadoare a speranţelor noastre de a exista pe Planeta Sport. Om mai avea sportivi care cîştigă medalii europene, mondiale sau olimpice la scrimă, judo, canotaj ori kaiac-canoe, dar impactul acelor sporturi este modest, iar emoţia generată se risipeşte repede.

Cum fotbalul ne mai hrăneşte orgoliul doar prin amintiri, iar handbalul ne serveşte prea multe promisiuni neonorate, ne aflam pe punctul de a traversa deşertul. Şi atunci a îmbobocit ghiocelul acesta de fată, care a escaladat ierarhia mondială cu viteză cosmică, ajungînd în mai puţin de doi ani din anonimatul locului 60 pînă pe poziţia a doua, lîngă Serena Williams!

Aşa ceva nu era posibil fără turnee cîştigate (şase în 2013, două în 2014 şi deja două în 2015) şi fără prezenţe notabile în turneele de Mare Şlem (finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, două “sferturi” consecutive la Australian Open). Sigur că n-a triumfat încă într-un turneu de Mare Şlem, dar cariera sa în tenisul mare se află abia la început.

Pentru “încălzire”, Simona cîştigă turnee care se plasează în anticamera Marelui Şlem. Zona Golfului pare să-i poarte noroc: anul trecut a triumfat la Doha (Qatar), acum la Dubai (Emirate).

Am auzit voci care spun că turneele cîştigate de Simona sînt de mîna a doua. Pe cît de nedrept, pe atît de neadevărat! La Dubai au participat 12 dintre primele 15 tenismene ale lumii. Sigur că au lipsit marile vedete (Serena Williams şi Maria Şarapova), precum şi ocupanta locului 7 (Eugenie Bouchard), dar în rest a fost toată floarea tenisului feminin: Petra Kvitova (locul 3), Simona Halep (4), Caroline Wozniacki (5), Ana Ivanovici (6), Agnieszka Radwanska (8), Ekaterina Makarova (9), Andreea Petkovici (10), Venus Williams (11), Angelique Kerber (12) etc.

Să urmărim traseul Simonei la Dubai (calificată direct în turul 2):

* Turul 2: 6-2, 6-0 cu Daniela Hantuchova (Slovacia, nr. 47 WTA)
* Turul 3: 6-4, 6-3 cu Ţvetana Pironkova (Bulgaria, nr. 57 WTA)
* Turul 4: 6-3, 1-6, 7-5 cu Ekaterina Makarova (Rusia, nr. 9 WTA)
* Semifinale: 2-6, 6-1, 6-1 cu Caroline Wozniacki (Danemarca, nr. 5 WTA)
* Finala: 6-4, 7-6 cu Karolina Pliskova (Cehia, nr. 18 WTA)

În cele 5 meciuri victorioase de la Dubai, Simona a pierdut doar două seturi (ambele în faţa unor jucătoare de Top 10 mondial), având un setaveraj total de 10-2.

Momente de cumpănă a avut în ultimele trei confruntări, după 1-6 cu Makarova, 2-6 cu Wozniacki şi după ratarea a trei mingi de meci, pe serviciul ei, la 5-4 şi la 6-5, cu Pliskova. Dar a trecut cu bine peste toate astea, dovedind o forţă morală de mare campioană.

Prin cele 900 de puncte WTA adjudicate la Dubai, Simona Halep revine pe locul 3 în ierarhia mondială, croindu-şi un culoar bun pentru Rolanda Garros, Wimbledon şi US Open. Şi cum Serena Williams se apropie de 34 de ani, iar Şarapova de 28, Simona (în toamnă face 24 de ani) poate ataca, la un moment dat, poziţiile deţinute de acestea.

Sigur că din spate vin alte şi alte tenismene cu foame de performanţă. Tocmai de aceea e important că românca “şi-a marcat teritoriul” la Dubai, ţinîndu-le la respect pe Wozniacki, Makarova, Pliskova (direct), Kvitova, Radwanska sau Ivanovici (indirect).

Văzînd cum joacă Simona, sînt sigur că într-o bună zi va deveni numărul 1 mondial. Nu va fi o Serena Williams, o Steffi Graf sau o Martina Hingis, ci o Simona Halep şi atît. Suficient pentru a se cuibări adînc în sufletele noastre.

Atît de adînc, încît am ajuns să tremurăm, să sperăm, să suferim şi să ne bucurăm la meciurile ei cum o făceam odată pentru naţionala de fotbal!