Fotbal intern

Recuperaţi-l pe Stanciu!

Pentru primele 60 de minute ale turului cu Partizan, Steaua nu merita nici măcar să marcheze. Pentru ultimele 15 minute, echipa lui Gigi Becali îşi putea depune candidatura chiar şi la victorie....
30.07.2015 | 10:38
Recuperatil pe Stanciu

Pentru primele 60 de minute ale turului cu Partizan, Steaua nu merita nici măcar să marcheze. Pentru ultimele 15 minute, echipa lui Gigi Becali îşi putea depune candidatura chiar şi la victorie.

Din astfel de secvenţe s-a construit prima manşă a dublei dintre campioanele României şi Serbiei. O observaţie extrem de importantă din start. Partizan nu este nici de pe departe balaurul ăla pe care-l prezentau specialiştii fotbalului sîrb. Are cîţiva băieţi interesanţi, tineri şi de viitor, dar nu ceva ieşit din comun.

Cel mai bun Partizan din ultimii 10 ani, cum a fost prezentat, n-are cum să fie astfel cu play-boy-ul Valeri Bojinov titular, cel care, neinspirat, vorbise înainte de meci despre cît de slabă e Steaua. Chiar îi dau dreptate, Steaua e slabă, dar dacă ai puţin creier driblezi aceste declaraţii înainte de meci şi vorbeşti pe gazon. Dar probabil Bojinov ştie ce-i poate fizicul şi a zis că mai bine se dă zmeu înainte, că de jucat n-a prea avut ce. L-au lăsat muşchii nepregătiţi de cîţiva ani, de cînd era cea mai mare speranţă a Bulgariei, bifînd Fiorentina, Juventus şi Manchester City şi îngropat acum, la doar 29 de ani, la Partizan, un club care trăieşte din brand şi din execuţiile unor Zivkovic, Saponjic, Babovici sau Vulicevic. Nu-l pot trece aici pe Basanac, care a avut calificarea în gheată în minutul 92 şi a amînat totul pentru reprezentaţia de la Belgrad.

Partizan are individualităţi, dar nu arată nici pe departe ca o echipă. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Steaua. Iar acesta este lucrul care ne interesează cel mai mult, pentru că e greu să mergi să te califici la Belgrad cînd motorul nu funcţionează. Mijlocul pare rupt, cu toată forţa unui Muniru, cu toată bunăvoinţa lui Breeveld sau Tahar, cu tot travaliul lui Popa sau sclipirile lui Hamroun. N-am zis nimic despre Chipciu pentru că nici el nu ne-a spus nimic miercuri seara. De fapt nu ne-a spus de la „excepţia” de la Tîrgu Jiu. Există două variante la Chipciu.

Unii explică ieşirea din formă prin plafonul financiar crescut, care i-ar fi dat în cap. Alţii vorbesc despre faptul că nu mai e la acelaşi nivel pentru că nici colegii nu mai sînt la fel de valoroşi. Una era să-ţi paseze Sănmărtean, alta e să o facă Breeveld. Înclin uşor spre varianta a doua, dar cu toate acestea, un fotbalist şmecher şi valoros deopotrivă trebuie să facă diferenţa. Indiferent de condiţii. Măcar o dată-n meci şi în special în astfel de partide, cu pot de 10 milioane de euro pe masă.

Ce ne aşteaptă la Belgrad? Nu atmosfera caniculară, că tot e un termen la zi, pe care o fac „Grobarii” va fi cel mai mare adversar al Stelei. Problema campioanei noastre va fi chiar ea. Dacă Stanciu va fi recuperat, dacă Varela va fi la un potenţial crescut peste o săptămînă, dacă Papp îşi aminteşte de jucătorul din sezonul trecut, dacă Alcenat şi Toşca vor aduce mai multe mingii în gura porţii pentru Tade, atunci Steaua are o şansă importantă.

Nu cred că Partizan poate juca mai bine decît la Bucureşti. Am scris-o şi zilele trecute. Partizan nu e peste Trencin, iar jocul a demonstrat-o. Şi mai e ceva. Presiunea la Belgrad va fi mai mult pe sîrbi. Să-i vedem şi pe ei cum ştiu s-o gestioneze. În ultimii ani n-au reuşit, iar Steaua a făcut-o.

Două exemple. În 2014, Partizan face 0-0 în Bulgaria cu Ludogoreţ, apoi 2-2 acasă şi pierde calificarea. În 2013, Steaua face 1-1 acasă cu Legia, apoi 2-2 la Varşovia şi se califică. Vă amintiţi omul-cheie din Polonia? Nicuşor Stanciu! Recuperaţi-l pînă miercuri!