Editoriale

Willkommen, Christoph Daum!

Neamţul Christoph Daum este noul selecţioner al naţionalei de fotbal a României. Precizarea se impune, pentru că primele noastre reprezentative au trecut de ceva timp la noua modă. Fotbalul era...
08.07.2016 | 00:15
Willkommen Christoph Daum

Neamţul Christoph Daum este noul selecţioner al naţionalei de fotbal a României. Precizarea se impune, pentru că primele noastre reprezentative au trecut de ceva timp la noua modă. Fotbalul era printre sporturile „involuate” din acest punct de vedere.

La volei feminin am avut mai mulţi tehnicieni străini, la fel şi la rugby, handbalul feminin a mers pe mîna suedezului Tomas Ryde şi acum rîde de celelalte sporturi din ţară. Şi handbalul masculin s-a aliniat la realităţile anului 2016, aducîndu-l pe Xavi Pascual, ultracunoscutul tehnician al Barcelonei. Rămăsese doar fotbalul printre „corigenţi”.

Răzvan Burleanu şi echipa lui au decis să rămînă totuşi cu ceva de bine în istoria fotbalului nostru. Au adus primul tehnician străin pe banca naţionalei. Daum este o enciclopedie de fotbal, are un CV excelent, cu titluri cîştigate în trei ţări, cu patru echipe diferite. Şi neapărat Bundesliga în palmares, ca să ştim despre ce vorbim.

Extraprofesional are destule bube negre, totul culminînd cu scandalul consumului de droguri. Nu a fost şi probabil nu este nici acum uşă de biserică. Dar ceea ce a deranjat cel mai mult este că toţi îmbuibaţii ăştia din fotbalul românesc, pe care l-au furat şi l-au distrus, au sărit imediat de fund în sus să-i scoată la lumină neamţului doar părţile negative.

Ba că a tras pe nas, ba că nu mai antrenează de doi ani pe nicăieri, ba că nu a pregătit niciodată o echipă naţională, ba că nu ştie fotbalul românesc şi nu are timp să-i cunoască pe jucători pînă la debutul preliminariilor mondiale cu Muntenegru. Mai toţi s-au trezit să-l scuipe înainte să vadă despre cine e vorba.

De unde atîta răutate şi mizerie? De ce atîta frustrare şi invidie? Parcă trăim în grote, nu în secolul 21… L-am distrus pe Daum cînd încă nu aterizase. Ce să înţeleagă omul cînd jumătate din membrii Comitetului Executiv nu vin la validare, continuîndu-şi războaiele lor pentru ciolane?

Aveţi impresia că Daum poate fi mai slab decît Piţurcă sau Iordănescu? Nici vorbă! Aveţi cumva impresia că ne întoarcem în timp? La cum ne comportăm, chiar sîntem, unii dintre noi, nişte înapoiaţi! Şi un amănunt important.

Nu-mi place deloc Răzvan Burleanu, nu suport modul cum se joacă de-a şeful fotbalului, n-are ce căuta acolo, dar decizia aducerii lui Daum este cea mai bună mutare (poate singura) a mandatului său.

Poate fi şi salvarea noastră ca fotbal, dar şi a lui ca preşedinte. A mizat totul pe această carte. Soarta fotbalului nostru este în mîinile unui neamţ. Nu sună deloc rău. Unul care în 2000 se pregătea să preia naţionala Germaniei! A venit scandalul drogurilor şi a trebuit să facă pasul înapoi. Deci o cauză extra. Profesional, e excelent.

Apropo. Pe Mutu l-am călcat în picioare după ce a fost prins cu cocaină? Nu-mi amintesc. Era de-al nostru.