Premier League

Editorial Daniel Șendre. “Pariu pe Guardiola, cu casa lui Mourinho” 

09.05.2018 | 13:15
Editorial Daniel Sendre Pariu pe Guardiola cu casa lui Mourinho

Gael Clichy cred că a explicat cel mai bine, după doar o lună de la venirea lui Guardiola la City, succesul pe care avea să-l obțină ulterior spaniolul în Premier League. “Primele săptămâni cu el au fost incredibile. Guardiola e cineva de care îți vei aminti mult timp, pentru că e cu adevărat un tip impresionant.” 

N-aș zice că Guardiola e un manager care suscită prea mult interes prin insulă, dimpotrivă! Știu, spre exemplu, cât costă casa lui Mourinho din Londra și am văzut inclusiv cum arată camera de hotel în care locuiește portughezul în Manchester, dar despre Pep nu știu mai nimic, pentru că presa nu îi acordă foarte mare atenție. Motivul e simplu, articolele despre Jose rup internetul în două, în timp ce alea cu și despre Pep plictisesc cititorul, probabil. Câte citate din el ați văzut pe Facebook?

Nici analiștii posturilor de sport nu îi acordau prea multă încredere atunci când a venit în Premier League. Toată lumea știa că șeicii și-l doreau la echipă încă de când au preluat clubul, în 2012, dar nimeni nu îi acorda prea multe șanse, cum am zis, deși 4 ani mai târziu avea un CV de câteva pagini. Șase titluri cu Barcelona ca jucător, trei ca antrenor, apoi alte trei în Germania, la Bayern, astea fără Messi pe teren, două trofee UCL, plus câteva cupe și supercupe în cele două țări. Dar fotbalul englez era altceva, Sir!

City a început primul sezon cu Guardiola “in charge” șchiopătând, iar după înfrângerea drastică suferită cu Leicester, 2-4, analiștii îi recomandau acestuia să-și schimbe cât mai repede viziunea, nu doar tactica. “Mai cumpără un fundaș central și un mijlocaș la închidere, urgent, dacă vrei să termini în primele șase”, cam ăsta era mesajul lor. “În Premier League nu prea merge cu tiki-taka, Senor!” 

Secretul succesului lui Pep Guardiola la Manchester City

Guardiola i-a ascultat pe toți, le-a răspuns politicos jurnaliștilor în conferințele de presă, dar a mers nestingherit mai departe. Și nu doar mai departe, ci a mers mai departe pe drumul lui. City a terminat primul sezon pe locul 3, mult în spatele campioanei Chelsea, dar Pep nu a ratat nici un moment în care să își laude jucătorii. Despre animozități între el și vedetele sale refuza să vorbească, spunea mereu că nu există așa ceva, dar ele au existat, cu siguranță, episodul cu Yaya Toure fiind celebru deja. Și e imposibil să nu existe, fie vorba-ntre noi, când nebunul nu te primește în antrenament dacă depășești cu numai câteva sute de grame greutatea optimă stabilită de staff-ul lui medical, tu ditamai Sterling, Silva sau Kun Aguero fiind.

Nimic, așadar, nu e lăsat la voia întâmplării de către Pep. Ce mănâncă, cât se odihnesc, ce beau, în ce cantități, cum se antrenează, unde, de câte ori, a schimbat până și modul de dispunere al vestiarului, care din dreptunghi a devenit cerc. Cu alte cuvinte, jucătorii sunt prinși în vestiarul condus de Guardiola ca într-o horă.

Pep Guardiola a avut motive de bucurie in acest sezon de Premier League, alaturi de David Silva si ceilalti "cetateni"
Pep Guardiola a avut motive de bucurie in acest sezon de Premier League, alaturi de David Silva si ceilalti “cetateni”

Urmarea încăpățânării lui de a rămâne fidel propriilor principii? În sezonul următor, City obține titlul cu cinci etape înainte de final și cu un joc încântător. Relaxare pentru jucători, ați fi tentați să credeți, așa-i? Nici vorbă, în ultimele două etape, deși sunt campioni, spaniolul le-a trasat un alt obiectiv, acela de a depăși recordul lui Chelsea ca număr de puncte (95) atunci când a devenit campioană în 2005, sub conducerea lui Jose. Le mai trebuie o victorie sau două egaluri, așadar, pe care pariez cu casa lui Mourinho din Londra că le vor obține, n-am nici un dubiu. Titlul de campion și un record în Premier League, în doi ani, nu sună rău deloc pentru Pep!

Într-o singură privință au avut dreptate analiștii sceptici în primul lui sezon din Premier League, lucru confirmat chiar de către spaniol, indirect, după meciul cu Huddersfield, din week-end, 0-0. Titlul în Anglia e mai greu de obținut decât în Spania și Germania, pentru că, citez: “competiția e mai dură și adversarii sunt mai puternici”. Obiectează cineva? În Spania și Germania doar două echipe se bat cu șanse reale la titlu, în timp ce în Premier League campioană poate ieși până și Leicester, dacă reușește un sezon de excepție, nu doar una dintre primele 6 ca istorie, experiență și bani.

Ce urmează pentru Guardiola și City? Continuarea drumului început împreună, pentru că Pep nu se mulțumește doar cu titlul de campion, vrea și principala cupă internă, pe lângă Champions League. Pariază cineva că nu le va obține? Cu casa lui, nu tot cu a lui Mourinho, zic 😉