"Şumudică, acest veritabil Charlie Chaplin genial!"

marius sumudica, marius mitran, charlie chaplin, editorial, fanatik
EDITORIAL MARIUS MITRAN

Marius Mitran scrie despre performanţele lui Mircea Lucescu, Ilie Balaci sau Cosmin Olaroiu, dar şi despre cele actuale ale lui "Charlie Chaplin" Marius Şumudică.

„Când intram în careu, mă uitam în ochii apărătorului care-mi venea în întâmpinare şi mă pufnea râsul. Ei, îmi ziceam, acum să te văd ce-mi faci, că ori am trecut, ori e penalti!” Ilie Balaci mi-a povestit că asta simţea în multe meciuri, cu tot soiul de adversari. Simţea că-l pufneşte râsul, situaţiile erau atât de avantajoase, încât asta era reacţia.

Ei bine, dacă intri pe teritoriul fotbalului românesc, rişti să dai de un personaj în faţa căruia trăieşti aceeaşi stare: îţi vine să râzi. Numele lui e Marius Şumudică şi de ceva timp zâmbetul, fără să dispară de tot, îţi este completat de surpriză, de certitudine şi în cele din urmă de admiraţie. Adversar al multora, Marius a provocat iniţial zambete, apoi aplauze.

„Uite, domnule, până şi Liga crede că sunt cel mai bun!”

Începem anul 2018 şi cred că o problemă deschisă a fotbalului nostru este şi aceea a exportului de calitate. Nu vreau să vorbesc aici despre jucători, pentru că subiectul s-ar epuiza în două rânduri, şi alea nereuşite. Mă gândesc la antrenori, care în ultimii 15 ani aproape că n-au existat în Vest, unde n-am numărat decât titlurile lui Bölöni, cu Sporting Lisabona şi Standard Liège. Marile performanţe ale lui Mircea Lucescu, nume grandios în fotbalul european, au venit tot la cârma unor echipe din Est, Galatasaray sau Şahtior, chiar dacă a fost vorba de trofee continentale.

În Est însă e altă poveste. Ilie Balaci a cucerit cam tot ce se putea în lumea arabă, inclusiv Cupa Campionilor Africii, cu Tunis şi Supercupa Asiei, cu Al Ain. Iordănescu, după Supercupa Europei acum 30 de ani, a luat Champions League în Asia, cu Al Hilal şi cu Al Ittihad.

Am văzut acum câteva zile un interviu cu probabil cel mai valoros şi mai bine cotat antrenor român,Cosmin Olăroiu. Cât timp a ţinut discuţia, excelent condusă de Alex Săbău, în spatele lui Olăroiu, pe o etajeră, se puteau vedea câteva din multele trofee ale celui care a construit, şi în fotbalul vestic, o mare performanţă, cea mai mare a României de după 1989, acea semifinală de Cupa UEFA din 2006, când Steaua a fost la un minut de finală.

Citeste tot articolul »
viewscnt
OraPostulSportEveniment
19:00Telekom Sport 1
Liga Naţională CSM Bucureşti - CSU Danubius Galaţi
1 EUR4.6614 lei+0,0100
1 USD3.7984 lei-0,0070
1 XAU163.0820 lei+0,4074