Editoriale

Kovacs sau cum ştii că un arbitru face parte din SISTEM!

Ban, interes, tupeu. Dex-ul unui arbitru din România conţine numeroase cuvinte. Apoi, au apărut acolo şi DNA, puşcărie sau frică. Doar că nu pentru mult timp. Pentru că există un cuvînt...
21.10.2013 | 02:03
Kovacs sau cum stii ca un arbitru face parte din SISTEM

Ban, interes, tupeu. Dex-ul unui arbitru din România conţine numeroase cuvinte. Apoi, au apărut acolo şi DNA, puşcărie sau frică. Doar că nu pentru mult timp. Pentru că există un cuvînt suprem: SISTEM. Cei care fac parte din el, sînt protejaţi. Îmi e greu să cred că în ligile inferioare nu există un arbitru mai corect decît Tudor, unul mai abil decît Balaj sau unul mai puţin labil decît Colţescu. Doar că SISTEMUL e cu ei. La fel cum e şi cu Istvan Kovacs, centralul care a rupt definitiv partida Astra – Dinamo, după ce l-a eliminat pe Cosmin Matei pentru că şi-a aplaudat galeria!

Cum ştim însă că un arbitru e al LOR şi că nu va fi NICIODATĂ trecut pe linie moartă indiferent de greşelile pe care le face? Ne uităm la cazul Kovacs. În primii ani ai carierei, la fiecare eroare comisă se introducea aceeaşi placă: “E tînăr, e de perspectivă. Nu o face intenţionat, e curat”.

Primul care tras un semnal de alarmă în privinţa corectitudinii lui Kovacs a fost Adrian Mititelu, în 2009.Cînd se ocupa Lupescu de delegări mi l-a trimis pe Istvan Kovacs să mă facă, la un meci cu Ceahlăul, care trebuia să scape. Şi acum, cei de la Federaţie vor linişte, să nu mai vorbim!”. Ecoul afirmaţiilor lui nu a avut un răsunet suficient de puternic. Pînă la urmă, Mititelu nu era cel mai credibil personaj din fotbalul românesc.

Un an mai tîrziu, Marian Iancu, patronul Timişoarei, sărea şi el împotriva centralului. “Nu se poate ca un copilaş de vîrstă cu fiul meu să vină să mă arbitreze. Băgăm bani mulţi, corecţi, investim în terenuri, în stadioane, nu se poate să vină un copilaş să dicteze pe banii noştri. Nu se poate să nu dai 11 metri. I-a zis în cască asistentului să lase fanionul jos că îl vede lumea!”.

Contestatarii se înmulţeau. Dar cînd un arbitru e talentat (întrebarea e “la ce?”), el trebuie lăsat să demonstreze. Nu a apucat prea mult, pentru că Gigi Becali a început să strige “Curat-murdar!” în direcţia “fluieraşului”. Era septembrie 2011: “Eu ştiu doi arbitri care sînt corupţi, care mă tot furau pe mine tot timpul. Erau plătiţi ca să mă fure. Părerea mea e că anul ăsta, Istvan Kovacs trebuia să execute Dinamo, Steaua, Rapid şi Vasluiul”. Ştiu, veţi spune că Becali spune şi multe prostii. Corect. Dar care era părerea lui Arpad Paszkany, un tip mult mai reţinut în declaraţii belicoase: “Eu nu-i ştiu pe arbitri decît dacă mă calcă pe nervi. Iar unul dintre cei care m-au călcat pe nervi a fost Istvan Kovacs, care ne-a tocat anul trecut”. Încă doi nemulţumiţi. Dar lista continuă.

Tot în 2011, Dorinel Munteanu făcea o dezvăluire-bombă, care însă a trecut pe la urechile şefilor din arbitraj la fel de rapid cum a venit. După un meci pierdut de Oţelul pe terenul Stelei, 0-1, Dorinel tuna: “Ce să mai comentez dacă domnul arbitru (n.r. Kovacs) i-a spus unui jucător de-ai mei: <Ce? Voi vreţi să cîştigaţi în Ghencea?>“.

La rînd a urmat Nicolae Badea, care l-a desfiinţat după o înfrîngere a lui Dinamo la Mediaş. “Sîntem din nou în faţa unui rezultat viciat de un arbitru cu antecedente la Mediaş. Şi în urmă cu doi ani a avut o prestaţie foarte slabă. Cred că domnul Avram ar trebui să îşi asume şi calitatea arbitrajelor, şi delegările, pentru că, atunci cînd un arbitru are asemenea antecedente cu Gaz Metan Mediaş, este cel puţin prudent să eviţi delegarea. Nu ştiu dacă acest arbitru urmăreşte Dinamo, cred că mai mult îl urmăreşte pe el o carieră care este mai mult decît jenantă!”.

În 2012, Porumboiu claca după un meci Oţelul – Dinamo, condus de centralul născut la Carei. “Acum doi ani, cînd spuneam că acest Kovacs nu are treabă cu arbitrajul, toată lumea mă făcea nebun. Ăsta-i arbitru? Un roşu care s-a dat extrem de suspect, iar al doilea penalty în aceeaşi notă de arbitraj. Şi noi am fost loviţi de acest sindrom “Kovacs”, anul trecut, la Astra, unde am pierdut campionatul în minutul 95. Tot ceea ce am spus despre el rămîne valabil şi o spun şi acum: nu are ce să caute în arbitraj! Un şmecher făcut arbitru la apelul de seară. Nu ştiu cum naiba mai este delegat în continuare. Are o singură şansă, să se lase de această meserie”. Ia ghiciţi, domnule Porumboiu! A fost delegat în continuare şi nici nu s-a lăsat de meserie. Vasluiul nu uitase şi că, în 2010, la un joc împotriva Stelei, acelaşi etern “tînăr şi promiţător” central îl scosese din minţi pe antrenorul moldovenilor de atunci, Marius Lăcătuş. “Fiara” a intrat pe teren, l-a înjurat şi a vrut să îl bată, fiind ulterior eliminat. Dar să continuăm studiul de caz.

Pe la începutul acestui an, Meme Stoica a fugit după Kovacs, la pauza unui joc Gaz Metan – Steaua, după ce îi dăduse roşu lui Tănase. “Bă, ne-a nenorocit ăla! L-a vînat pe Tănase, l-a urmarit să-l elimine. P-ăla de la Mediaş n-a văzut să-l elimine!”.

Să recapitulăm. “Trimis să ne facă”. “Trebuia să execute”. “Ne-a tocat”. “Are în spate o carieră jenantă”. “Să se lase de meserie”. “Ne-a nenorocit”. Cînd un arbitru este contestat de aproape întreg fotbalul românesc, el ori este incoruptibil, ori este incompetent! Din păcate, după ce am văzut şi eliminarea lui Matei cu Astra tind să cred că a doua opţiune este mai plauzibilă. Sigur, este de condamnat faptul că fanii lui Dinamo strigau “Afară, afară cu ungurii din ţară!”. Dar nu m-ar deranja dacă CCA ar parafraza sloganul şi l-ar transforma în “Afară, afară cu incompetenţii din arbitraj!”. Ar fi de roşu, Istvan?