Eduard Novak: “Sper ca băieţii mei să urce pe podium la Mondialele pe pistă pentru juniori!”

Roxana Istudor   
în Sporturi
07/02/2018, 18:42
Eduard Novak: “Sper ca băieţii mei să urce pe podium la Mondialele pe pistă pentru juniori!” GALERIE FOTO

A stabilit – în premieră – cantonamente şi concursuri peste hotare pentru micii ciclişti de la Academia care-i poartă numele, astfel încât să se pregătească în cele mai bune condiţii pentru întrecerile pe velodrom din acest sezon. Printre ei se numără şi fiul său cel mare, Edvard (multuplu campion naţional de copii), despre care spune că vrea să-l vadă pe podium, la anul, la Campionatele Mondiale pe pistă pentru juniori.

În privinţa carierei personale, Eduard Novak se concentrează pe Mondialele de paraciclism pe şosea, din august, programate în Italia, unde vizează din nou o medalie. Despre echipa mare, pe care o manageriază şi care a fost rebrenduită din acest an sub numele “Team Novak”, afirmă că este mai puternică prin venirea a doi rutieri ucrainieni. Nu în ultimul rând, preşedintele FR Ciclism face eforturi ca totul să fie pus la punct la Turul României, competiţie care se reia, nu întâmplător, în 2018, anul Centenarului Marii Uniri!

Micii rutieri de la “Novak Cycling Academy”, în premieră în cantonamente peste hotare

Cum sezonul de ciclism începe la mijlocul lunii martie, Carol Eduard Novak crede că următoarea perioadă este foarte bună pentru a merge cu copiii de la Academia care-i poartă numele (prima de acest fel din Europa de Est) în cantonamente în afara tării. “Aşa câştigăm o lună, vom sta două săptămâni în Turcia, iar copiii pot să aibă un sezon complet. Este o grupă separată, cu programul lor. Aceasta este o noutate. Apoi, la sfârşitul lunii iulie, începutul lui august, o să meargă trei săptămâni în Italia, la competiţii, la nivelul de acolo unde sunt la start 50-60 de copii la fiecare categorie şi au posibilitatea să guste din calitatea intrecerii”, spune Novak.

El mai are în plan ca, la toamnă, înainte de Campionatele Naţionale de velodrom, pe care vrea să le organizeze la Plovdiv, în Bulgaria, să-i ducă pe copii şi acolo în cantonament, pentru două săptămâni. “Şi asta pentru că ideologia noastră este ca juniorii să se pregătească în primul rând pentru pistă. De altfel, tot programul de antrenament îl construim pentru pistă, iar sezonul de vară va fi unul de acumulare, dar maximul trebuie să-l dea pe pistă”, mai precizează preşedintele FR Ciclism.

Carol Novak spune negru pe alb că situaţia este foarte serioasă la Academia sa, iar cei mici sunt angrenaţi şi motivaţi să se pregătească pentru marea performanţă: „Fiul meu cel mare (n.r. Edvard) este cadet de anul viitor, aşa că începe munca temeinică şi aş dori să-l văd pe podium, la juniorat, la Campionatele Mondiale pe pistă”.

Singurul campion paralimpic din istoria României este şi un tată exemplu. El se mândreşte cu cei trei copii ai săi (n.r. Edvard, Edmond şi Ingrid), care vor să-i calce pe urme. “Acum, toţi trei fac ciclism. Chiar şi fata, s-a lăsat de dans. Miercurea Ciuc e un oraş mic şi nu prea găseşti pereche, dar sunt bucuros că s-a dezvoltat social datorită dansului”, dezvaluie marele campion. 

Calendar cu 50 de competiţii pentru „Novak Team” 

Carol Novak precizează că, la echipa mare, rebrenduită din acest an sub numele de “Novak Team”, lucrurile sunt definitivate pentru acest sezon. Au venit doi ucrainieni, Oleksandr Prevar şi Andrii Brataschuk, alături de Nicolae Tanovitchii din Moldova. “În plus, la U23, a venit un baiat nou din Odorhei (n.r. Lóránt Balázsi), îl avem pe Péter László de anul trecut. Cred că vom avea echipă foarte bună. Avem ca ţintă concursurile din România şi din jurul ţării. Avem un calendar de 50 de competiţii. Prima este în februarie, la turci, o cursa UCI de o zi, pe data de 18, mai avem câteva competiţii în martie, dar adevăratul calendar începe în aprilie, la Banja Luka, în Bosnia Herţegovina. Avem de asemenea concursuri 2.1 în Ungaria şi Polonia”, precizează oficialiul FR Ciclism.

Novak: “Rio mă cheamă înapoi”

Carol Eduard Novak (42 de ani) îşi continuă şi cariera persoanală, la cel mai înalt nivel, deşi nu mai este la prima tinereţe, iar obiectivul de perspectivă îl reprezintă Jocurile Paralimpice din 2020, de la Tokyo. Până atunci, în acest an, va participa, între 22 şi 25 martie, la Campionatul Mondial pe pistă, de la Rio de Janeiro (locul ultimelor Jocuri Paralimpice).

“Nu era în plan, dar având în vedere că acum sunt în Comisia de Paracycling a UCI, care se întruneşte a doua zi după Campionatul Mondial, am zis să şi particip. Rio mă cheamă înapoi. Merg să adun puncte pentru România, să ne calificăm la JO”, precizează acesta. Obiectivul său principal pentru anul acesta este, însă, Campionatul Mondial de paraciclism pe şosea din Italia, la începutul lunii august, unde va ataca din nou o medalie. “În această perioadă, am pregătirea cu echipa, competiţii şi în ultima parte am specific”, afirmă Novak, cvintuplu campion mondial.

12 echipe naţionale la Turul României 2018

Pastorul ciclismului românesc se gândeşte şi la organizarea fără cusur a Turului României, după o pauză de patru ani. Caravana Micii Bucle urmează să plece, pe 18 septembrie, în anul Centenarului Marii Uniri, de la Alba Iulia şi să treacă prin Sibiu, Braşov, Focşani, Buzău, Ploieşti şi Târgovişte, pentru a ajunge – cinci zile mai târziu – în Bucureşti. “Vom avea un nivel ridicat în pluton, cu 12 echipe naţionale, printre care cele ale României, Moldovei, Ungariei, Serbiei, Bulgariei, Turciei sau Greciei, 8 echipe continentale şi 3-4 de club, iar traseul este stabilit”, conchide preşedintele federaţiei de specialitate din ţara noastră.

Închide ×