News

Eforturi uriașe depuse de companiile farmaceutice în lupta cu coronavirus. Când ar putea fi gata un vaccin?

10.04.2020 | 15:53
Eforturi uriase depuse de companiile farmaceutice in lupta cu coronavirus Cand ar putea fi gata un vaccin
ADVERTISEMENT

La 3 luni de la izbucnirea pandemiei, marile companii farmaceutice sunt aproape de a testa mai multe vaccinuri pe oameni.

Eforturi uriașe depuse de companii pentru descoperirea unui vaccin

Lupta contracronometru cu coronavirus a atins o nouă fază, la 3 luni de la izbucnirea pandemiei. Numărul declarat al îmbolnăviților la nivel mondial se îndreaptă spre 2 milioane, astfel că oamenii de știință lucreză non-stop pentru a descoperi un vaccin care ar putea salva vieți.

ADVERTISEMENT

Conform The New York Times, compania americani Novavax, cu sediul în Maryland, a anunțat că va începe testarea pe oameni în Australia, pentru o posibil vaccin.

O altă companie, Mesoblast, specializată în prelucrarea de celule stem, a început testare pe 240 de oameni pentru a afla dacă celulele stem din măduvă pot ajuta în cazul infectării cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

În mod normal, descoperirea unui vaccin sau a unui tratament nou ar dura ani de zile, însă companiile farmaceutice din întreaga lume beneficiază de sume de bani astronomice pentru a găsi cât mai repede leacul perfect.

Cu toate acestea, în cel mai optimist scenariu un vaccin nu va fi disponibil mai devreme de 12 luni. De exemplu, compania Novavax a mărturisit că face progrese notabile în acest sens, însă are nevoie de încă de un an pentru a scoate un produs finit pe piață.

ADVERTISEMENT

Alte companii, precum Moderna, Inovio Pharma sau Johson & Johnson la care se alătură alte zeci la nivel mondial, încearcă să salveze vieți prin descoperirea unui vaccin. Extrem de important, un ipotetic vaccin nu ar vindeca oamenii care sunt deja bolnavi, însă ar putea preveni noi cazuri de îmbolnăvire.

Chiar și în momentul în care un vaccin va fi descoperit, rămâne de văzut în ce măsură capacitatea de producție va reuși să acopere populația lumii. Mai mult, prețul ar putea fi prohibitiv pentru multă lume, însă despre acest lucru se vor cunoaște mai multe lucruri peste aproximativ 1 an.

ADVERTISEMENT
Tags: