News

Elevii români, ținte ale atacurilor xenofobe în școlile din Marea Britanie

22.08.2019 | 22:00
Elevii romani tinte ale atacurilor xenofobe in scolile din Marea Britanie

Elevii est-europeni din școlile din Marea Britanie, printre care se numără și românii, se confruntă cu o creștere a nivelului de rasism și xenofobie după Brexit, se arată într-un studiu al Universității Strathclyde. Astfel, copiii cu origini române au fost de multe ori victimele unor atacuri foarte dure din partea colegilor.

Elevii români, hărțuiți în Marea Britanie de către englezi

Astfel, studiul citat de the Guardian arată că nu mai puțin de 77% elevii vizați cu origini est-europene au suferit din cauza rasismului, xenofobiei și hărțuirii. 49% dintre elevi au spus și că atacurile au devenit mai frecvente o dată cu 2016, după referendumul care a decis Brexitul.

Copiii le-au spus cercetătorilor că au fost ținte ale abuzurilor verbale atât pe stradă cât și în mijloacele de transport public. De asemenea, au fost și situații în care au fost agresați, iar o bună parte din aceste cazuri s-au petrecut în școli. Mai mult, profesorii au trecut cu vederea aceste situații și chiar au încurajat un astfel de comportament. De altfel, un elev a povestit că La şcoala mea, cineva a făcut comentarii xenofobe legate de naționalitatea mea şi apoi mai mulți au încercat să îmi ardă părul. Anul trecut, în şcoala la care învăţ acum, un grup m-a urmărit strigând <Ukip> şi că ar trebui să mă întorc în ţara mea blestemată”, se arată în sursa citată.

Elevii români, hărțuiți în Marea Britanie
Elevii români, hărțuiți în Marea Britanie *foto: aol.co.uk

„Am fost abuzat verbal doar pentru că sunt polonez”

Un alt elev susține că a trecut prin traume toată copilăria doar pentru naționalitatea sa: „Am fost hărţuit de la vârsta de 6 ani până la 12 ani. Au aruncat cu pietre în mine, au împrăştiat zvonuri revoltătoare despre mine, mi-au furat lucruri. Am fost batjocorit şi abuzat verbal doar pentru că sunt polonez”.

Studiul a fost realizat în perioada octombrie 2016 – mai 2018, fiind vizați 1.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Cei mai mulţi proveneau din România, Polonia şi Lituania şi trăiau în Marea Britanie de cel puţin 3 ani.