Sporturi

Elisabeta Lipă, mândră de performanţele României la Europeanul de canotaj! “Mii de ore de pregătire stau în spatele performanţei”

06.09.2018 | 20:45
Elisabeta Lipa mandra de performantele Romaniei la Europeanul de canotaj Mii de ore de pregatire stau in spatele performantei

Elisabeta Lipă, preşedintele FR Canotaj, este mândră de rezultatele obţinute de sportivii săi, şapte medalii la Campionatul European de la Glasgow. Fosta mare sportivă a explicat pentru FANATIK.RO situaţia din canotajul românesc, dar şi care sunt perspectivele.

Fosta mare canotoare a lăudat prestaţiile echipajelor care au câştigat şapte medalii la Campionatul European de la Glasgow, dar a atins şi un punct sensibil. În urmă cu ceva timp, antrenorul Mircea Roman a fost acuzat că nu antrenează pe nimeni, iar Elisabeta Lipă a explicat toată situaţia.

Elisabeta Lipă, mândră de performanţele României la Europeanul de canotaj

Ce aţi simţit când România a terminat pe primul loc în clasamentul pe medalii la CE de la Glasgow?

– Fiecare reuşită a lor este o mare bucurie pentru mine. În primul rând mă bucur pentru ei, că au altă stare, este o altă atmosferă în grupul ăsta al lor. Am concurat şi ştiu cum este să câştigi, să pierzi, să fii pe podium sau să îl ratezi. E un lucru bun pentru grup, mai ales că şi ceilalţi văd că pot ajunge sus. Acum, la Campionatul European, s-a spart gheaţa cu barca de două rame fete, cu medalie de aur, şi parcă s-au tras unii pe alţii. În spatele acestei performanţe stau sute, mii de ore de sacrificii şi de antrenamente, dar acestea nu se văd.

Cine a afirmat despre domnul antrenor Roman că nu pregătea pe nimeni?

– Este o poveste lungă, dar o să încerc să explic în câteva cuvinte această tărăşenie. Anul trecut, COSR a creat programul Samurai şi le acordă o indemnizaţie în plus sportivilor. Fetele pe care le antrenează au fost transferate la COSR. Fiind antrenor naţional, domnul Roman poate primi până la patru indemnizaţii pentru sportivii pe care îi pregăteşte. De aici a început tot bâlciul. Sportivii erau la COSR, dar tot el îi pregătea. MTS ne-a transmis că nu-l poate plăti pe domnul Roman că nu antrenează pe nimeni.

Putem să încercăm o predicţie pentru Mondiale sau Jocurile Olimpice?

– Nu se pune problema. E greu să facem predicţii. Federaţiile internaţionale au investit foarte mult în ţări mai mici, care nu au tradiţie în canotaj. Bătălia este foarte puternică, nu mai este ca pe vremea când concuram. Acum, valoarea celorlaţi sportivi a crescut. Am reuşit performanţa la Europene, dar vreau să mergem cu şi mai multe echipe la JO.

Palmaresul României la Campionatul European de canotaj de la Glasgow

Trei medalii de aur

  • dublu rame feminin: Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu
  • 8+1 feminin: Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea
  • patru rame masculin: Mihăiţă-Vasile Ţigănescu, Cosmin Pascari, Ştefan-Constantin Berariu, Ciprian Huc

Două medalii de argint

  • patru rame feminin: Mădălina Hegheș, Iuliana Buhuș, Mădălina Gabriela Cașu, Roxana Parascanu
  • dublu vâsle masculin: Ioan Prundeanu, Marian-Florian Enache

Două medalii de bronz

  • dublu rame masculin: Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă
  • 8+1 masculin: Vlad-Dragoș Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matincă, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu-Vasile Bejan, Cristi-Ilie Pîrghie, Alexandru-Cosmin Macovei, Adrian Munteanu
Elisabeta Lipă, mândră de performanţele României la Europeanul de canotaj
Elisabeta Lipă, mândră de performanţele României la Europeanul de canotaj